четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6164 прочитания

    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България

    За професията и възможностите в сферата на аналитичния HR разказва Камен Атанасов от HR екипа на Теленор
    26 ноември 2021, 09:09 a+ a- a

    Камен Атанасов е старши съветник „Управление на ефективността на ЧР и организационен дизайн“ в Теленор България. Работи в областта на човешките ресурси вече над 17 години. Завършил е Първа английска езикова гимназия в София и международни икономически отношения в УНСС София. През 2004 – в годината, в която завършва висшето си образование, се включва в програмата „Българската мечта“ на Министерство на икономиката и получава предложение да заеме позиция в сферата на човешките ресурси. „През 2004 човешки ресурси звучеше доста екзотично, но реших да опитам“, спомня си Камен. Стартира на позиция „специалист администриране на персонала“ в голяма телеком компания. Оттогава преминава през различни позиции в сферата на човешките ресурси. Преди да се присъедини към екипа на Теленор България развива консултантски бизнес. 

    Пред Economy.bg Камен разказва повече за своя кариерен път, какви умения и качества са необходими, за да работиш в сферата на аналитичния HR, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

    Кога и как започнахте работа в Теленор България?
    През пролетта на 2016 получих предложение от тогавашния главен директор „Човешки ресурси“ на компанията, на което нямаше как да откажа. По това време управлявах една консултантска фирма в България. Попита ме дали съм склонен да се върна в корпоративната сфера и аз се съгласих. На компания като Теленор трудно се отказва. Стартирах на позиция старши експерт „Възнаграждения и придобивки“. С течение на времето добавяхме функции, като управление на сградния фонд и на автопарка на компанията. Сега, новите неща, които са добавени в обхвата на моята позиция, са аналитичната част на HR-а и организационният дизайн. Това са важните за нас области и върху тях сме фокусирани.

    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
    Мога да ги разделя на две големи категории. Едната е аналитичната част на нещата, която обхваща доста процеси. От това как се сравняваме вътре в компанията навън към пазара през бюджета до другата голяма област – организационния дизайн. Т.е. как организационният дизайн влияе върху цифровите показатели. Разбира се, има и други задачи, които са по-класически за този тип позиции, като политики за възнаграждения, придобивки и т.н.

    Как протича типичен работен ден?
    Трудно се говори за стандартен работен ден. Има дни с редовни и регулярни срещи, които отнемат и повече време за подготовка. Стремим се важните срещи да провеждаме предимно на живо, но много често организираме и хибридни предвид динамичната ситуация на работа в момента. Има дни, в които си разпределям времето главно за някакъв тип аналитична работа. Еднакви дни няма. Много често има спешни неща, които се появяват в хода на деня, така че трудно може да се говори за обичаен ден.

    Какви качества и умения са необходими за тази позиция?
    На първо място е добра работа с числата и аналитичност. Изисква се и много добра комуникация с останалите хора в компанията. Понякога умението за общуване не се асоциира  с хората, които се занимават с числа и анализи, но аз вярвам, че то е ключово. Защото един анализ сам по себе си няма абсолютно никаква стойност, ако не можем да го комуникираме добре с отсрещната страна, било то с бизнеса или вътре в съответния отдел. Разбира се, работата с хора  също е много важна, не само с числата, особено за позиция в дирекция „Човешки ресурси“.

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    С практика. Големият плюс в Теленор е това, че ние имаме компании-сестри в други държави и много по-лесно обменяме добри практики как се случват нещата. Имаме и много силна програма за обучения. Всеки служител, и аз в това число, имаме пълен достъп до платформата Linkedin Learning. Ежегодно имаме и грантове за обучение, с които всеки един би могъл да повиши квалификацията си чрез сертификационно обучение или някакъв тип курс. Поддържам квалфикацията си и с много четене и следене на тенденциите в сферата. Друг плюс на нашата фирмена култура е, че има споделяне между отделите. При нас например има голяма полза от близката работа с дирекция „Финанси“, с които обменяме идеи кое как да се случи. Това също са един вид неформални вътрешни обучения.

    Какви са възможностите за развитие?
    Ако вземем тази част на човешките ресурси, много големи. От години вече се говори, че аналитичната част на човешките ресурси е бъдещето и ние все повече го виждаме в практиката. През последните месеци с екипа внедрихме нови инструменти, които показваме на бизнеса и се опитваме те да са в негова помощ през данните, които компанията така или иначе има за служителите. Тук държа да отбележа, че не говорим за лични данни. Компанията разполага с обобщена статистика, която ние се опитваме да превърнем в анализи, които помагат на бизнеса. Това в голяма степен развива и нас като специалисти, така че потенциалът за професионално развитие е огромен. За мен това е една от бъдещите форми на HR-а. Все повече анализи и все по-голямо доближаване до маркетинга. Ние вече влизаме в един цикъл на пазар, на който хората предлагат труда си и когато една компания не е готова да се маркетира пред тях достатъчно добре, няма шансове да ги привлече. 

    Кои са най-големите заблуди за HR професията и за позицията, която Вие заемате?
    Ще започна от HR професията. Едни от най-големите митове са, че HR-ът е само подбор или само обучение, или само формиране и изпращане на заплати или нещо, което, грубо казано, е „по-софт“. HR-ът може и е много повече от това. Той има бъдещето да се превърне от една съпортваща функция в нещо като маркетинг за бъдещите служители.

    Конкретно за направлението, в което аз работя, една от заблудите е, че хората, които се занимават с цифри, са един вид отшелници едва ли не или прекалено затворени, интроверти... Това не е така. За да е успешен човек и да се развива добре, дори и в това направление, работещо с цифрите, е необходимо да има добри комуникационни умения и да може да работи с хора. 

    Вярвате ли, че баланс между работа и личен живот е постижим? (ако – да, как Вие го постигате?)
    Да, вярвам и за мен основата е културата на компанията. За щастие, културата в Теленор благоприятства един такъв баланс. Друго важно нещо е взаимоотношението с прекия ръководител във всеки един отдел. Много често сме виждали как компанията е заявила една култура, но всъщност в много отдели и направления се случват неща, които нямат абсолютно нищо общо с нея. 

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Telenor Bulgaria EAD в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа