петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9111 прочитания

    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?

    За професията и възможностите в сферата разказва Зорница Янкова, Chief People Officer в Scalefocus
    17 ноември 2021, 10:07 a+ a- a

    Зорница Янкова - Chief People Officer в Scalefocus

    Зорница Янкова е Chief People Officer в българската софтуерна компания Scalefocus. Завършила е трудова и организационна психология в Софийски университет. Впоследствие се сертифицира като Senior HR Professional в САЩ през 2005. „Сертификацията ми изисква процес на ресертифициране на всеки 3 години, като изисква доказателства за продължаващо професионално развитие, придобиване на нов и различен опит, натрупване на знания, умения, специфична работа по проекти и т.н. Харесва ми, че трябва да се фокусирам и в тази тема, за да не забравям колко е важно да учиш постоянно.“, споделя Зорница.

    Пред Economy.bg Зорница Янкова разказва повече за своя кариерен път, какви умения и качества са необходими, за да работиш в HR сферата, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за HR професионалистите.

    Зорница, как стартира Вашата кариера?
    Започнах да работя, докато бях в университета, като първата ми роля беше за няколко месеца в агенция за подбор. Агенцията вече не съществува, но беше първото ми работно място преди близо 20 години. В годините след това работих за  компании в различни сектори, като ролята ми почти винаги е била с по-скоро общ профил.

    Единствените изключения са работата ми в Autodesk, където се занимавах с оптимизация на процеси и системи в HR, и последната ми роля в HPE, която беше регионална и с фокус върху индустриални отношения, законодателство и защита на личните данни в контекста на ЧР.

    Кога и как започнахте работа в Scalefocus?
    Въпреки че в различни периоди от живота си съм работила за над 7-8 компании, името ми се свързва предимно с годините в НР / НРЕ. След повече от осем години там беше време за промяна. Там научих много, имах изключително интересни проекти и страхотен екип. Работата ми беше интензивна, изключително предизвикателна, всяка година беше различна от предишната. Имах нужда изцяло да променя средата и предизвикателствата, и целенасочено „избягах” от това да вляза в подобна или близка роля и компания. В Scalefocus започнах през януари 2020, буквално няколко седмици преди пандемията. С Пламен, тогава СЕО на компанията, се запознахме през общи познати и отне няколко месеца разговори, докато си „стиснем ръцете” :-) Беше важно за мен да говорим за ролята, очакванията, да се видя с други ключови хора в организацията, преди да взема решението да започна да работя с тях.

    Какви са основните Ви отговорности като Chief People Officer?
    Пряко отговорна съм за всичко, свързано с хората и тяхното преживяване в организацията, от планиране, подбор, обучения и квалификации, придобивки и възнаграждения, ангажираност, вътрешни комуникации, проучвания, развитие на нови локации, системи, проекти. Имам екип от 24 души, сред които трима senior мениджъри, и още двама със супервайзорска роля, в различни функции и с различна отговорност. Аз самата рипортвам директно на СЕО-то, на Executive Management роля.

    Как типично протича един работен ден?
    Аз нямам стандартен ден. Всеки ден е различен и всеки ден има нови предизвикателства и приоритети. Това е типично за IT бизнеса и конкретно в Services. Има огромна динамика, постоянно се променят обстоятелства, клиентите си искат своето, цикълът е 24/7, има нужда от бързи решения, понякога рискови.

    Дните ми са заети с оперативна работа и много срещи – с екипа, с колеги от другите функции и бизнеса, работни срещи по общи проекти или инициативи, разговори с консултанти или партньори. Имам срещи с всеки от  колегите, които ми рипортват директно поне веднъж в седмицата, имам регулярни екипни срещи, пътувания. Разбира се, имам и много текуща работа, по конкретни задачи или инициативи, по които работя сама, или заедно с други хора. От началото на годината работя предимно от офиса, и голяма част от срещите ми са на живо там, но имам и много виртуални срещи и разговори по телефона.

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Мисля, че наистина е важно да обичаш да работиш с хора и да искаш да го правиш всеки ден в продължение на години. Работата с хора изисква специфична енергия и дава много, но и взема много. Същевременно с това фокусът винаги трябва да е върху случващото се в организацията и в заобикалящата ни среда. Труден е балансът между изискванията на бизнеса и организацията и постоянния фокус върху хората. 

    Аз работя много със и през хората си, делегирам, но и изисквам много, имам много високи очаквания към екипа и очаквам те да дават най-доброто от себе си всеки ден. Старая се да се държа с тях така, както искам те да се отнасят към мен – с доверие, с уважение, споделяне, откритост. Важно е за мен да развивам хората, с които работя, да ги провокирам, да им давам възможност да растат, да рискуват в работата си, да търсят нови и различни начини да правят нещата и да постигат успехи. Вярвам, че е важно да са любопитни, да имат свобода да грешат и да се учат от този опит. Хората ми знаят, че могат да разчитат на мен и винаги ще застана на тяхна страна. В годините имах късмета да срещна и работя с изключителни хора, с някои от тях сме приятели и досега. Обичам да работя в партньорства, заедно с други хора, в споделени проекти. 

    Автентична съм, честна, открита, често директна. Не толерирам предателства, двуличност и излишна „политика”. Етиката, морала и споделените ценности имат огромно значение за мен и мисля, че са критично важни за хората, които работят в HR.

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    Хората се учат постоянно, при мен това е начинът, по който живея. Не вярвам, че се учи само в класната стая, в университета или в специализирани обучителни или тренинг формати. 

    Аз самата съм учила най-много от работата си и от други хора. От примера им, от работата ни заедно, от общи проекти, от разговори, споделяне на опит и грешки. Много се учи, когато правиш неща с ръцете и главата си, когато трябва да измислиш решение на конкретен проблем или комплексен казус. Много се учи под напрежение в ситуация, която изисква бързо разрешаване на трудна ситуация.

    Иначе много чета – книги, блогове и социални медии, слушам подкастове, следя конференции и виртуални събития, имам много развита мрежа от професионални контакти, следя конкретни колеги и медии в LinkedIn. Вярвам, че добрите HR-и разбират по-голямата картина и гледат на бизнеса стратегически и дългосрочно, и вникват в икономическата, легалната, оперативната тематика, която има отношение към работата ни. Благодарение на последните развития имаме достъп до повече виртуални и отдалечени ресурси, това определено прави нещата много по-лесни от преди. Всеки, който иска да се развива професионално, има възможност да го прави.

    Какви са възможностите за развитие?
    В HR-a? Безкрайни. Много колеги се специализират в отделни части на професията, в коучинг, развитие или обучения, консултиране. Имаме все повече примери на колеги, базирани в България, които заемат регионални или глобални роли в големи корпорации или стартъпи. Някои започват кариерата си в класически HR профил, но впоследствие се ориентират в по-юридически или икономически ориентирани специалности, или обратното. Като цяло смятам, че HR-а изисква здрав разум, емпатия и човещина, бизнес нюх и нагласа, силно развито усещане за справедливост и социални умения. Всичко останало е въпрос на натрупан опит и желание да адаптираш начина си на работа спрямо средата и хората. 

    В последните години всеки от нас може да работи отвсякъде и по всяко време имаме свободен достъп до работа извън България. Когато преди години със съпруга ми се върнахме от Щатите, където живеехме и работехме, много хора бяха озадачени от избора ни. Сега виждам все повече хора, които избират да се върнат и да работят на място, в което се чувстват у дома си. Вярвам, че макар и малка, страната ни дава големи възможности да правим това, което обичаме тук.

    Кои са най-големите заблуди за HR професията?
    Заблуди колкото щеш.  От това, че е много лесно и може да се върши от всеки през това, че HR-а носи пълната отговорност за ангажираността и резултатите на хората в организацията до това, че се занимаваме с яденето и пиенето под формата на “тиймбилдинги”. 

    Често има повърхностно разбиране на ролята.  Работата ни е изискваща, понякога тежи, а резултатите и професионалното удовлетворение идват бавно. Изискват се специфични качества и нагласи, коства емоции, безсънни нощни, трудни решения.  Отнема време да се докажеш, да изградиш доверие, да те приемат като партньор и като човек, чието мнение има значение. 

    Вярвате ли, че баланс между работа и личен живот е постижим? (ако – да, как Вие го постигате?)
    Вярвам, че не просто е постижим, но и може да се случва неусетно. С подходящ избор на професионална среда, организация и роля, при подкрепящ партньор и семейство, при личен фокус върху важните неща. Преди години се появи терминът work life integration, който замести work life balance. Вярвам, че двете неща съществуват заедно в синхрон, а не в опит за баланс и избор между едно или друго. 

    Отдавна не правя усилия, за да постигам баланса между двете. В живота има някаква цикличност и етапи, понякога приоритет има личният живот, понякога професионалният, в едни моменти други теми вземат превес – децата, особено интересен или предизвикателен проект в работата, личното развитие или интереси, семейните ангажименти, смяната на работата. Водещото за мен е да съм в хармония със себе си, да отделям време на нещата, които са важни за мен, които ми носят удоволствие и енергия. Аз си обичам работата, върша я с удоволствие и заради това не приемам допълнителните усилия или време като компромис или жертва. Все още често сутрин се събуждам с енергия за новия ден и в очакване на предизвикателствата, които ме чакат в работен план.

    Видео за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Scalefocus в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 5 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 21 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 21 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 22 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство