четвъртък, 28 октомври 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  987 прочитания

  Поколението Z вярва, че меките умения ще са най-важни за успеха на бъдещите лидери

  Проучване на Adecco Group изследва какви умения и качества ще трябва да притежават бизнес лидерите
  05 октомври 2021, 13:45 a+ a- a

  Пандемията от коронавирус промени трайно професионалния живот на милиони хора по света. От хибридните работни решения, до изискванията за психично здраве, ясно е, че бъдещето в работната среда ще изглежда значително по-различно от това досега.

  Гъвкавата форма на работа наложи изисквания и за по-различни лидерски умения, показва специалното проучване #CtheFuture на Adecco Group, което се провежда за втори път. В него участват 1 072 души от 64 държави по света. По-голямата част от респондентите са на възраст между 18 и 30 години, а 15% работят на пълен работен ден. Анкетата изследва какви умения и качества ще трябва да притежават бъдещите лидери на ръководни постове, за да управляват ефективно в новата работна реалност, както и какви ще бъдат най-големите им предизвикателства.

  Заради пандемията от коронавируса и продължителните локдауни, все повече хора се притесняват за психичното си здраве по отношение на бъдещето на работното място. Именно това е опасение номер 1, следвано от достъпа до работа и равенството в заплащането. 

  Друг интерес факт от проучването е, че днес много повече се ценят меките умения (soft skills), като близо 80% от респондентите смятат, че те ще са по-важни от твърдите в бъдеще. За сравнение, в изследването на Adecco Group от 2019 г. тази цифра бе с 10 процентни пункта по-малка. Тук възниква въпросът кои меки умения ще се ценят най-много в бъдеще. Според изследването на първо място това е умението за управление на хора и екипи, а на второ – комуникацията. Третото място се различава от това в анкетата от 2019 година, като сега за бъдещите лидери ще бъде много по-важна емоционалната интелигентност. Преминаването към дистанционна работа извежда на преден план способността да се свързваш по дълбок и значим начин с другите, което задържа мотивацията на служителите на работното място.

  Междувременно все повече представители на бизнеса се обединяват около идеята, че дипломата не е толкова важна, колкото беше преди. Тази концепция се подкрепя от множество изпълнителни директори и предприемачи, които изтъкват, че опитът им е много по-важен фактор за постигнатото досега от образованието. Въпреки това младите хора изглежда оценяват предимствата на висшето образование, като 54% от анкетираните смятат, че изпълнителният директор трябва да притежава диплома от университета. В проучването от 2019 г. 49% изразяват това мнение. 

  Макар пандемията от коронавируса да засегна най-вече младите хора по отношение на пазара на труда, над половината от респондентите казват, че са имали възможности за нова или първа работа по време на пандемията. Освен това близо ¾ са могли да натрупат професионален опит в пандемичните времена. 

  За пост-ковид реалността 87% от младите хора искат гъвкаво работно време, което да им позволява да постигнат баланс между личния и професионалния си живот, като в същото време разчитат на стабилна и дългосрочна работа с фиксиран срок на договора. Едва 26% предпочитат традиционно работно време от 9 до 17 часа. Според 60% от анкетираните настоящите мениджъри и изпълнителни директори са подходящи за дистанционно управление на екипи. Това означава, че респондентите са оптимистични относно способността на мениджърите да се адаптират по най-добрия начин към трудните и безпрецедентни предизвикателства пред лидерството в днешно време. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 44 минути
  5643 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 587 765
  преди 16 часа
  САЩ предвиждат въвеждане на „данък милиардери“
  Той ще засегне приблизително 700 данъкоплатци с над $1 млрд. активи или $100 млн. годишен доход за 3 последователни години
  преди 17 часа
  Повече от половината места за настаняване у нас отчитат намаление на приходите през септември
  Около четвърт от мениджърите са съкратили персонал, показват данните на НСИ
  преди 17 часа
  Конференция „Новата транзитна епоха на недвижимите имоти“ ще се проведе в хибриден формат
  Тоова ще е седмото поредно издание на Националната конференция “INSPIRE TO HIGHER” по случай деня на професионалните брокери и агенти на недвижими имоти 30 октомври
  преди 17 часа
  Първото издание на eBay Academy стартира у нас
  В безплатното обучение ще вземат участие над 50 български фирми