петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2487 прочитания

    Сунад Пичай предупреди за заплаха за свободния интернет

    Според главният изпълнителен директор на Google и Alphabet изкуственият интелект е едно от най-задълбочените открития на човечеството
    12 юли 2021, 15:13 a+ a- a

    Безплатният и отворен интернет е атакуван по света, предупреди главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай. Той казва, че много страни ограничават потока от информация и моделът често се приема за даденост. 

    В задълбочено интервю за BBC Пичай разглежда и противоречия около данъците, поверителността и данните и твърди, че изкуственият интелект е по-задълбочено откритие за човечеството от огъня, електричеството или интернет.

    Пичай е главен изпълнителен директор на една от най-сложните, последователни и богати институции в историята, отбелязва BBC. Като шеф както на Google и на компанията майка Alphabet, той е върховният лидер на компании или продукти, разнообразни като Waze, FitBit и DeepMind, пионерите на изкуствения интелект. Само в Google той контролира Gmail, Google Chrome, Google Maps, Google Earth, Google Docs, Google Photos, операционната система Android и много други продукти.

    Но най-познатото е Google Search, което дори се е превърнало в глагол – Google it*. През последните 23 години Google вероятно е оформил безплатния и отворен интернет, който имаме днес, повече от всяка друга компания.

    Според Пичай през следващия четвърт век две други разработки ще революционизират още повече света ни: изкуственият интелект и квантовите изчисления. 

    „Разглеждам го като най-дълбоката технология, която човечеството някога ще разработи и ще работи върху нея“, казва той пред Амол Ражан от BBC. „Знаете ли, ако мислите за огън, електричество или интернет, това е подобно. Но мисля, че дори по-задълбочено.“

    Изкуственият интелект е в основата си опит за възпроизвеждане на човешкия интелект в машини. Различните AI системи вече са по-добри в решаването на конкретни видове проблеми от хората. 

    Квантовите изчисления са съвсем различно явление. Обикновените изчисления се основават на материални състояния, които са двоични: 0 или 1. Нищо между тях. Тези позиции се наричат битове.

    Но на квантово или субатомно ниво материята се държи по различен начин: може да бъде 0 или 1 едновременно - или в спектъра между двете. Квантовите компютри са изградени върху квибити, които са фактори за вероятността материята да се намира в едно от различни състояния. Това е изумително нещо, но може да промени света.

    Пичай и други водещи технолози намират възможностите тук вълнуващи. „[Квантовите изчисления] няма да работят за всичко. Има неща, за които начинът, по който правим изчисленията днес, винаги би бил по-добър. Но има някои неща, за които квантовите изчисления ще отворят цял нов набор от решения.“

    *Google it – (от англ.) потърси го в Google

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ