четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6436 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?

    За професията и възможностите разказва Иван Димитров, който ръководи екипа от програмисти в компанията
    10 юни 2021, 15:15 a+ a- a

    Иван Димитров, IT Lead в Auxionize

    Иван Димитров е IT Lead в Окшънайз (Auxionize) - платформа за онлайн търгове, създадена от основателя на Walltopia Ивайло Пенчев.  

    Иван е възпитаник на Софийска математическа гимназия. След 10 клас заминава със семейството си за Канада, където завършва гимназия и се състезава в канадския национален отбор по физика. В 12 клас печели Националната олимпиада и участва в Международната (IPhO). Има бакалавърска степен по математика и компютърни науки от Massachusetts Institute of Technology (MIT). По време на следването споделя, че се опитва да разшири познанията си не само по програмиране, но и в други сфери на знанието, като например посещава класове по политически науки.

    Пред Economy.bg Иван Димитров разказва повече за работата си като ръководител на програмистите в Auxionize. Какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

    Началото на кариерата
    По време на следването си в MIT започнах стаж в хедж фонд в Ню Йорк, където работих няколко години. След това работих по собствен проект в сферата на artificial intelligence като CTO на канадска семейна производствена компания. Завърнах се в България през 2015 и започнах работа в Окшънайз като Chief Technical Officer. Опитът ми от чужбина ми е изключително полезен и се опитвам да го пренеса и в работата си в момента. 

    Какво те привлече в Окшънайз?
    Привлече ме възможността да работя в иновативна, развиваща се млада компания и директно с Ивайло Пенчев. Към 2015 година Окшънайз вече имаше съществуваща платформа за фирмено закупуване (B2B) с реални потребители, което беше прекрасна възможност за правене на подобрения на база реална обратна връзка.

    На B2B платформата фирми пускат запитване под формата на обратен търг за необходими за тях услуги или продукти и получават оферти, като доставчиците подобряват цените си вследствие на конкуренцията. Toва им помага да намалят разходите за procurement, да улеснят процеса по закупуването и да го направят по-прозрачен. С течение на времето, фокусът ми се измести към новата услуга на Окшънайз, насочена към физически лица. 

    Какви са основните ти отговорности на тази позиция?
    В момента съм отговорен за развитието на Business-to-consumer частта на Окшънайз, която представлява платформа за групови търгове, чрез които физически лица се групират и получават по-добри цени от доставчик за определени артикули. Понеже фирмата е все още млада, съвместявам няколко дейности.

    Като програмист и ръководител на програмисти, отговарям да предоставям качествен, скалируем софтуер, разработен спрямо изискванията на бизнеса. Работим с най-модерните технологии и фреймуъркс: TypeScript, Postgres, React, NestJS, за които сме се убедили, че правят процеса по кодене и тестване максимално ефективен. В постоянно търсене сме на хора с опит или желание да се учат на тях.

    Освен да имплементирам бизнес логиката, участвам активно и в нейното измисляне и променяне на база клиентска обратна връзка. Имаме в екипа и опитен търговец, който се занимава с комуникацията с клиенти и контрагенти. Покрай разработката на новата платформа, комуникирам активно и със счетоводство, легален отдел, куриерски партньори. Изобщо ролята започва, но далеч не свършва с програмиране. 

    Как типично протича един работен ден?
    Всеки ден е различен и пълен с много проблеми за решаване и разговори с колеги, съответно предизвикателството е да намеря време за концентрация без постоянно превключване между теми. Един или два пъти в седмицата имаме оперативки на живо, които са по-скоро с бизнес насоченост, докато при техническите задачи имаме повече, но по-кратки срещи, като те често  са онлайн поради факта, че в екипа има хора, които работят дистанционно. В момента сме на финалната фаза на тестването на B2C платформата и пускаме търгове, засега вътрешни за колеги от Уолтопия, на които те могат да си закупят различни продукти. Когато пускаме търг, целият екип с вълнение участва в процеса, отстранява появили се бъгове, събира обратна връзка от участниците в търга.  Работният ден приключва относително късно, защото когато повечето хора са си тръгнали, ми е най-лесно да се фокусирам и да задълбая в по-сериозните проблеми.  

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Много ценя умението на един човек да намери баланса между перфектното и ефикасното извършване на една задача. Много често една задача или проблем може да се реши по изключителен начин за 3 дни или по начин, който gets the job done за 2 часа и е важно човек да прави разлика между двете и да избира най-оптималното за конкретния случай и за етапа на проекта. Друго важно умение, особено за работата в стартъп, е адаптивността. Човек трябва да не губи ентусиазъм и мотивация поради това, че често фокусът и заданието се променят.

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    Постоянно гледам курсове и видеа, както и чета по теми, свързани с работата ми. Забелязал съм, че понякога фокусирането и върху извънработни (но образователни) теми може да е много полезно за решаването на работни проблеми. Интересувам се от политика и бизнес и се стремя да съм запознат с актуалните теми в България и по света. 

    Какви са възможностите за развитие?
    При нас съществуват „нормалните“ възможности за развитие, които ги има във всяка фирма: по-висока длъжност, повече отговорности, супервизия на хора, по-висока заплата и т.н. Но по-интересни са възможностите за бизнес израстване и съответно за влияние на човек върху бизнеса. Понеже сме малка фирма със стартиращ продукт, при нас е много лесно гласът на всеки да бъде чут и може да се случи още в началото на работата при нас човек да даде полезно предложение, което да бъде имплементирано.

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Относно програмирането: че е еднообразно и скучно. За мен това е най-интересната професия, която те изправя всеки ден пред различни проблеми и ти дава възможност да участваш в създаването на the next big thing. Особено пресечната точка на технологиите с бизнеса е безкрайно интересна.

    Относно работата в стартъп, има доста заблуди: че е само за хора на 20 години, че през повечето време 5 души заедно пишат на бяла дъска и дърдорят и т.н. Всяка компания е различна, има моменти, в които работата в стартъп е подобна на работата във всяка друга компания, има и такива, в които няма нищо общо. Един от плюсовете на Окшънайз е, че сме свързани с групата от фирми около Уолтопия и ползваме тяхната сграда, достъп до катерачна стена и всички корпоративни придобивки.

    Но по-полезно от това от бизнес гледна точка е достъпът до know-how на хората от фирмите и до голям брой тестъри за продукта ни.

    Какви са хобитата ти и какво обичаш да правиш след края на работния ден?
    Имам две деца: на две и четири години, и покрай тях не ми остава толкова време за хобита, колкото преди. Лятото прекарваме време на каравани на къмпинг „Градина“, където практикуваме водни спортове, от миналата година се учим да караме кайт, ходим на планина. Зимата караме сноуборд, но напоследък повече теглим шейни.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на ОКШЪНАЙЗ АД в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС