събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2643 прочитания

    Как компаниите се адаптират към новите условия на работа?

    Вижте какви успешни практики споделиха HR специалисти и мениджъри от различни сектори в първия ден от виртуалната конференция на БАУХ
    03 юни 2021, 16:27 a+ a- a

    Ковид ситуацията извади бизнеса от зоната на комфорт и реакцията на HR професионалистите бе ключова за успешното му функциониране в новата реалност. Много нови успешни проекти и инициативи в сферата на управлението на хора бяха реализирани в България в периода на кризата. HR експерти и мениджъри от водещи компании споделиха своя опит по време на виртуалната конференция „HR BG: добрите практики на кризата”, организирана от Българската асоциация за управление на хора. Форумът продължава от 2 до 4 юни. 

    Необходимостта от бързи и адекватни промени и адаптация към непрекъснато изменящата се среда изискват все по-голяма гъвкавост. Популярната в ИТ средите Agile методология все по-често намира приложимост в полето на HR-a. Какво стои обаче зад нея?

    Регулярна обратна връзка и предприемане на действия по иновативен начин е формулата за Agile HR на технологичната компания Paysafe. „В една среда, в която не можеш да направиш план за следващите 2 седмици, открихме, че тази формула е много успешна и дава резултати“, коментира в първия ден от конференцията Емил Минев, старши мениджър „Обучения и развитие“ в компанията.

    Грижата за здравето и безопаснотта на хората, гарантиране на висока степен на сигурностт на данните и поддържане на близката връзка с хората са сред топ приоритетите на HR експертите в новата среда. Но не само...

    „Най-предизвикателно за нас беше да реализираме програмата за финансова дисциплина, тъй като в нашия сектор обикновено това не е прието и не очаквано, а и нямаше непосредствен спад в бизнеса в България. Още повече, че хората във високотехнологичните отрасли са свикнали  да виждат само положителен тренд на развитие. Притеснявахме се какво ще е отражението върху ангажираността на колегите в края на годината. С добра комуникация и отпускането на програмата по-рано от предвиденото обаче успяхме да преодолеем това. Беше ключово да покажем на хората, че дългосрочното мислене е по-важно за нас като компания. И опитите да бъдем заедно в дългосрочен план са това, което има значение“, коментира Елена Димова, вицепрезидент ЧР Paysafe.

    Друго предизвикателство, с което Елена сподели, че се е сблъскала, е вземането на решение как постепенно ще започне връщането на работа. „Вървим ли към изцяло отдалечен режим на работа, или прилагаме някакъв смесен вариант? Можем ли да направим така, че всички да са доволни от това решение и да виждат смисъл? Сега, към настоящия момент, съм убедена, че можем да постигнем модел, от който всички да са доволни“, коментира тя.

    С новите технологични решения организациите вече имат възможност да познават по-добре хората си. И решенията, които обичайно са предназначени за управленски роли, вече намират приложение за всички нива в компанията. За интересен проект в тази насока разказаха от българската технологична компания GemSeek. Революционната система в сферата на себеанализа се реализира в партньорство с Енталънт и е базирана на научни подходи в социологията и психологията. Тя идентифицира четирите най-важните неща за управлението на хората в една компания - силни страни, рискови зони, поведение и ценности. Системата е разработена като инструмент в сферата на обучението и развитието, но може да се използва и в подбора, отбеляза Петя Попова, директор ЧР на GemSeek

    Въпреки че през последната година на преден план излезе грижата за здравето и сигурността на служителите, темата за ученето и развитието продължава да е във фокуса на HR отделите на всички компании. Своя опит в сферата на вътрешното обучение споделиха по време на конференцията HR екипите на Vivacom и Experian България.

    Даниела Йорданова, старши мениджър ЧР във Vivacom, разказа за вътрешната програма за споделяне на специфично знание, която действа в рамките на телекома (Vivacom Tech School). С настъпване на ковид кризата, програмата се реализира изцяло виртуално. Зад реализацията й стоят един HR специалист и група от 50 вътрешни обучители, които са служители на компанията на различни позиции. „В основата на тази програма стои осъзнатостта, че всяко индивидуално усилие има значение и когато се обединим, постигаме високи общи резултати като цяло“, отбеляза Даниела Йорданова. „Установихме, че със сътрудничество, предване на опит и задълбочаване на техническите знания, колегите ни разширяват голямата картина и са много по-ангажирани на всяка една стъпка.“ Даниела сподели, че интересът към програмата през последната година е нараснал, тай като всеки може да се включи лесно от цялата страна. „Тази криза провокира възможност служителите ни да свикнат с този начин на обучения. Ние и допреди бяхме готови за онлайн обучения и провеждахме такива, но не и в такива темп и мащаб.“

    В динамична и креативна онлайн лекция от Experian България разказаха как се е променила политиката им на вътрешно учене. Корнелия Венева, директор ЧР, обясни как компанията изгражда отговорност у хората си за учене, на какво държи в подобора на вътрешни обучители и кои са трудностите, през които са минали до момента. Програмата стартира през февруари 2020, а как протича подготовката и реализацията й през месеците на пандемията, разказа Габриела Томова, специалист „Обучение и развитие“ в Experian България. До момента по прогрмата са реализирани 19 обучения и е обхвала близо 160 души.

    Ковид кризата разшири обхвата на темите в обучителните програми на организациите, а противодействието на стреса се превръща във водещ приоритет. В споделена лекция представители на международната компания за спортни стоки Амер Спортс България и консултантската А3-ВД  представиха новаторска обучителна програма, която стартира в Амер през август миналата година. Макар и с предимно мъжка аудитория, програмата наред с бизнес теми, включва практики като йога и дихателни упражнения. В обратната връзка от участниците именно последните теми са посочени като най-полезни и интригуващи.

    Конференцията „HR BG: добрите практики на кризата”, организирана от Българската асоциация за управление на хора, продължава виртуално до 4 юни. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство