вторник, 28 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2339 прочитания

  От Прага през Братислава, Дъблин и Бърно до Варна, или как се гради успешен Testing HUB

  Алеш Баранек, ръководител на Testing HUB-a в новия Shared Service Center на KBC във Варна, пред Economy.bg
  23 февруари 2021, 08:38 a+ a- a

  Алеш Баранек, ръководител на Testing HUB-a в новия Shared Service Center на KBC във Варна

  Алеш Баранек e ръководител на Testing HUB-a в новия Shared Service Center на KBC във Варна. Хъбът оперира от 2020 и работи по QA проекти за софтуерни имплементации и поддръжка за KBC в държавите от Централна и Източна Европа. Преди да оглави Testing HUB-a във Варна, Алеш работи по различни проекти на KBC в Братислава, Дъблин и Бърно. Как се стигна до релокирането му във Варна и какви са плановете за развитие на Testing HUB-а? Вижте какво разказа пред Economy.bg Алеш.

  Алеш, разкажете ни повече за Вашата кариера в KBC? Как започна всичко и как се стигна до оглавяването на Testing HUB-а на KBC във Варна?
  Ще започна с това, че по време на следването си в университета имах възможност да уча в чужбина, да пътувам доста, да живея в мултикултурна среда с различни хора – шанс, който имат голяма част от младите хора в наши дни. Затова когато започнах първата си работа в Прага и се задържах на едно място за 4 години, основно фокусирайки се върху местния пазар, далеч от международната среда, това започна да ме тревожи. Намирах го за скучно и определено не в тази посока исках да се развие кариерата ми. Започнах да се оглеждам за промяна, и вярвам, че това е едно от най-добрите решения, които съм вземал в живота си.

  Според мен, ако човек не е щастлив там, където е, трябва да се осмели да направи промяна. И KBC ме подкрепи в това. Появи се възможност да работя върху проект за въвеждане на европейската валута за KBC в Братислава, Словакия, в ролята на Project Manager Officer, последван от проект за сливане с друга банка. Tогава успях да създам много бизнес и лични контакти в рамките на компанията. И именно тези хора ме подкрепиха на бъдещите ми позиции в различни държави. 

  Известно време прекарах в Ирландия, където работех като Department Manager по проект за testing & releasing на ключова банкова система и нейната трансформация. След това отново се преместих и оглавих Testing HUB-а на споделения център за услуги в Бърно, Чехия, а сега съм мениджър на същия отдел в KBC Shared Service Center във Варна. И няма да познаете кой е директният ми мениджър – моят колега и супервайзър от KBC в Словакия!

  През годините научих, че да имаш добре изградена мрежа от контакти, е настина важно. И всъщност мога да кажа, че съм жив пример колко добре работи това в компанията.

  Какво стои зад решението Ви да се релокирате от Бърно, Чехия, във Варна?
  Аз съм човек, който харесва промяната, тъй като ни дава възможност да правим нещата по различен, по-добър начин. Когато се появи възможността да се присъединя към центъра за споделени услуги на KBC във Варна, не мислих много преди да кажа „Да“.

  KBC Shared Service Center Varna е в началната си фаза на развитие и съм щастлив, че мога да бъда част от това във време, когато тепърва ще се развиваме и най-доброто е пред нас.

  KBC е организация, която непрекъснато търси начини за оптимизация и развитие. И ако си на същата вълна (както плувеца от логото ни) да влизаш в нови роли, да „случваш“ промените, тогава можеш да си готов за предизвикателства и истинско израстване.

  Аз съм част от KBC вече 14 години и не съм сменял работодателя си от точно толкова. Необичайно в наши дни, нали? Поне такова е мнението на приятелите ми, които сменят работата си в различни банкови и fintech компании на всеки 2-3 години, за да се развиват и да израстват в професиите си. В моя случай KBC ми даде възможност да се въплътя в различни роли, да сменям средата и проектите, като по този начин окуражи моето развитие. Така че дори не съм имал възможност да помисля да работя някъде другаде.

  Откога сте в България и какви са първите Ви впечатления за начина на работа тук? Лесно ли се работи с български ИТ екип?
  Международната пандемична обстановка промени много планове и това не е по-различно и за мен. За съжаление, все още нямам възможността да бъда физически във Варна, какъвто беше първоначалният план. Въпреки това обаче вече работя с моите български колеги виртуално, което за мен е удоволствие. Дори разчитайки само на интернет връзка, мога да усетя динамичния и млад дух на нашия екип във Варна. Нямам търпение да се запозная лично с всички и се надявам това да е съвсем скоро.

  Кога стартира дейност Testing HUB-а и каква е основната му дейност? Колко души работят в него?
  В Testing HUB се занимаваме с тестване на апликации и Quality Assurance (QA). Но за нас Testing HUB е и място, където събираме информация, трупаме опит, споделяме и използваме този опит навсякъде в рамките на KBC Group. Всъщност успяхме да създадем QA мрежа/общество благодарение на сътрудничеството си с другите подразделения в рамките на цялата група. А във Варна Тesting HUB съществува от 2020 година.

  Какви са плановете за развитие на Testing HUB-a във Варна?
  В Testing HUB-а във Варна работим по QA проекти за софтуерни имплементации и поддръжка за KBC в държавите от Централна и Източна Европа. От една страна имаме силен фокус върху дигитализацията и банковите системи/приложения за крайния потребител, а от друга, върху проекти за трансформация на ключови банкови системи.

  Очакваме значителен брой интересни проекти в тази насока и в бъдеще. Освен това компанията планира създаване на подобни хъбове и за други IT компетенции в предстоящите години. 

  Колко и какъв тип професионалисти търсите и планирате да наемете?
  Нашите специалисти са интересни хора, идващи от различни професионални направления с различно образование и предишен опит. При нас има хора не само с ИТ профили, но и химици, ветеринари, учители и др. Това ни позволява да тестваме системите от различни гледни точки, да имаме разнообразие от идеи кое причинява даден проблем, ако открием такъв. Всички тестери, обаче, притежават обща черта, а именно креативност и аналитичен ум.

  Testing HUB-ът във Варна се разраства с наистина бързи темпове и в момента търсим активно хора, които имат опит с Manual Testing, Test Automation за позиции като Software Tester, Test Engineer, Test Designer и Manager.

  Възможността за осигуряване на дистанционна работа на нашите екипи от тестери беше инициирана още през 2019-та доста преди пандемията. Ние подкрепяме идеята за гъвкавост, когато става въпрос за начина, по който нашите хора организират времето си, и мястото, откъдето работят. Разбира се, COVID-19 доста ускори въвеждането на дистанционния модел за работа, променяйки ежедневието на онези, които преди можеха да работят от вкъщи само по изключение.

  Според Вас какво е необходимо, за да бъдеш добър лидер в IT индустрията?
  Вярвам, че лидерите създават визията на една компания и са движещата сила тя да бъде следвана. Това в комбинация с интерес към технологиите, чиито тенденции един лидер неизменно трябва да следва, и фокус върху хората, които са най-ценният актив на една компания. Това е моята представа за добър лидер и се стремя да я следвам.

  Имате богат опит като ИТ мениджър в различни европейски градове – как бихте описали опита си до момента и какви са впечатленията Ви от хората и средата?
  Успял съм да видя позитивите във всяка култура. Ирландците са много приятелски настроени, отворени хора, с които се комуникира лесно. Чехите са интелигенти, с много умения. В Словакия хората са много амбициозни и държат на кариерното си развитие изключително много. А хората в България? Нямам търпение да ги опозная!

  Живеейки в Ирландия, бях впечатлен от зелените им планини. В Словакия ме очароваха фолклорът и традициите им, а в Чехия винените региони около Бърно и атмосферата на Прага. Очаквам с нетърпение да се срещна с комбинацията от всичко това, която може да предложи България и Варна.


  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ЕК започва да наблюдава собствеността върху медиите
  Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС, смята еврокомисарят Вера Йоурова
  преди 11 часа
  ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове
  Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
  преди 12 часа
  Над една трета от учителите са ваксинирани поне с една игла
  Засега няма причина да се преминава масово към онлайн обучение, посочи министърът на образованието
  преди 13 часа
  Японската централна банка ще продължи с програмите за подпомагане на бизнеса
  Според управителя Курода икономическото възстановяване ще стане по-ясно с намаляването въздействието на пандемията
  преди 13 часа
  Progress придобива Kemp
  Сделката на стойност $258 млн., е част от стратегията на Progress за растеж на бизнеса през следващите години