сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4568 прочитания

    Как пандемията се отрази на пазара на труда в ИТ сектора и кои са най-търсените специалисти?

    Конкуренцията в търсенето на таланти продължава, казва Славена Илиева, IT Recruiter в българската HR агенция Top Skills Recruitment
    14 януари 2021, 16:43 a+ a- a

    Славена Илиева, IT Recruiter в Top Skills Recruitment

     Как пандемията се отрази на пазара на труда в ИТ сектора в България, кои са най-търсените ИТ специалисти и как се промени процесът на подбор? Промените в търсенето и привличането на ИТ таланти пред Economy.bg коментира Славена Илиева, IT Recruiter в българската HR агенция Top Skills Recruitment.   

    През 2020 година със сигурност се усети известно стесняване на пазара, като навсякъде. Вярвам, че ИТ технологиите са бъдещето и мисля, че в момента това важи повече отвсякога, така че те ще продължават да бъдат една от най-успешните сфери за развитие. В България към този момент търсенето е голямо, може да се каже, че дори надминава броя на самите специалисти. Това е просперираща и динамична среда, в която един млад човек може да се развива, ако, разбира се, има интерес.

    Информационни технологии е най-бързо развиващият се отрасъл и заедно с аутсорсинга на услуги, постигат най-висока производителност на труда. Той е и най-слабо засегнатият от пандемията – повечето фирми успяха бързо да реорганизират работата си към дистанционен начин на работа.

    Не е изненада и че важна роля играят условията, предлагани от компаниите в ИТ сектора - възможност за работа от вкъщи, офис среда, локация, достъп до обществен транспорт или паркинг и, разбира се, заплащане и допълнителни придобивки.

    На този етап наблюденията ни са, че както преди, така и по време на пандемията, най-търсените профили остават тези на програмистите, като съответно най-често срещаните езици и технологии са: C, C++, C#, Java, JavaScript, Python, PHP, HTML, CSS и други.

    Наблюдаваме, че ИТ отрасълът в София има все по-голямо значение както за широкия ИКТ сектор, така и за икономиката на страната като цяло.

    Бих казала, че конкуренцията в търсенето на хора дори се увеличи. Немалка част от хората се страхуват да сменят работата си и чувството на несигурност ги кара да останат пасивни.

    Относно промяна във възнагражденията, не мисля, че е настъпила такава, тъй като компаниите не са променили изискванията си към квалифицирани кандидати.

    Може би най-осезаемата промяна е свързана и със световната тенденция – за работа от вкъщи. Много от ИТ специалистите се надяват компаниите да са станали по-гъвкави и да продължат да предлагат тази опция и след пандемията. Бих казала, че има доста разработчици, които предпочитат да работят основно remote, може би заради свободата, която този тип работа им дава.

    В същото време, интересно е, че макар и по-малък брой, държат да се върнат в офисите и им липсва човешкия контакт в професионален план.

    Процесът на подбор на ИТ таланти не се е променил съществено, като изключим отново живият контакт при интервюта или различни кариерни форуми и мероприятия – сега те също се организират онлайн. Истината е, че трябва да бъдем гъвкави и адаптивни спрямо средата и обстоятелствата, които се налагат, само така ще имаме успех.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 14 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 15 часа
    преди 15 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 18 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 18 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд