вторник, 27 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7152 прочитания

  IT JOBS in BG: Програмист

  Какви са отговорностите, технологиите и възнагражденията на един програмист, разказва Дончо Минков - Technical Lead & System Architect в Dev екипа на СофтУни
  30 септември 2019, 11:13 a+ a- a

  Технологичният сектор е един от най-активните, търсенето на хора е огромно, а предлаганите възнаграждения - сред най-високите у нас. 

  За да сме полезни за всички, които се интересуват от ИТ сферата, но все още не са избрали направлението и технологиите, към които да се насочат, ще разкажем за някои от най-популярните позиции в бранша. Какви умения и отговорности се изискват, какви технологии се използват най-често и какви са типичните стартови възнаграждения, които предлагат компаниите в България.

  Какво е да работиш като програмист, ще ни разкаже Дончо Минков, който се занимава с програмиране повече от 15 години, в 10 от които е технологичен трейнър. Преподавал е много технологии, сред които .NET, ASP.NET Core, Python & Django, Node.js & Express, Android, iOS, React, Angular, алгоритми и други. 

  Към момента той е Technical Lead & System Architect в Dev екипа на СофтУни, като играе ключова роля в изграждането на системата на СофтУни за провеждане на международни обучения, която е изградена с ASP.NET Core, React и работи под Linux, използвайки Docker контейнери. 

  Дончо, кои са основните изисквания, за да стартираш в сферата на програмирането?
  За да започнеш в сферата, е необходимо качествено обучение по програмиране, за което пък най-важна е мотивацията. Тя води до търсене и натрупване на знания.
  За започване на работа в сферата са необходими познания по неща като структури от данни, бази от данни и уеб/мобилни приложения. Изключително важно е писането на добър код или код, който може лесно да бъде разбран от други програмисти.

  Какви са отговорностите на един програмист?
  В зависимост от опита, знанията и нуждата, програмистите изпълняват различни задачи. Могат да бъдат свързани със създаване на нови функционалности, оправяне на бъгове/разрешаване на проблеми и други. Програмистите имат отговорността да преглеждат кода на другите програмисти, така наречените code reviews, да документират кода и да следят за неговото качество.
  Задачите са също различни в зависимост от това какъв е проектът - нов или зрял, стар проект. При новите проекти, където все още няма много функционалност, повечето задачи са за създаване на нови такива.
  По-опитните програмисти изпълняват и други задачи, които може да не са тясно свързани с функционалност, например изграждане/подобряване на архитектурата на проекта. Това е много важно, тъй като то дава ядрото на всеки проект и всички програмисти в екипа трябва да следват зададената архитектура.

  Какво e възнаграждението на един програмист в България?
  Със сигурност възнаграждението е много над средното за страната. Това, разбира се, е един съвсем небезизвестен факт.
  Възнаграждението обаче не е единственото, което прави работата на програмиста желана и приятна. Самите условия, при които работят програмистите, са много добри - допълнително здравно осигуряване, второ пенсионно, multisport карти, 13-та заплата, регулярни бонуси и какво ли още не. 

  Какви са перспективите на ИТ сферата в България?
  Перспективите са огромни. Все повече и повече международни компании откриват офиси в България. Търсенето е в пъти повече от предлагането. Има работа за всеки - за хора, които са ОК да са средностатистически програмисти и да взимат прилична заплата, както и за хора, които искат да не спират да се развиват и да работят по все по-интересни проекти.

  Какви са възможностите за обучение по програмиране в България?
  Обучението по програмиране вече е изключително достъпно. Мина времето, когато се търсеха под дърво и камък учебници, за да видиш тривиален алгоритъм. Вече информацията е широко достъпна и всеки, който има желание, може да се научи да програмира.
  Естествено, тъй като търсенето е повече от предлагането, има и обучителни инициативи, които реагират на този проблем. В СофтУни даваме на студентите синтезирано и подредено обучение с изключителна практическа насоченост, с което ускоряваме техния напредък многократно. Подпомагането в кариерното развитие също е ключов фактор за нашите студенти.

  Вижте още:
  IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
  IT JOBS in BG: SEO специалист
  IT JOBS in BG: Email Marketing експерт
  IT JOBS in BG: Python Developer
  IT JOBS in BG: Графичен дизайнер/Уеб дизайнер 
  IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
  IT JOBS in BG: Java Developer
  IT JOBS in BG: Blockchain developer
  IT JOBS in BG: C# Developer
  IT JOBS in BG: PHP Developer 
  IT JOBS in BG: JavaScript Developer

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Йоловски: 47 млн. е-рецепти, 80 млн. е-прегледа и 45 млн. е-направления са регистрирани у нас
  Дигитализацията в българското здравеопазване е над средноевропейското ниво, отчете министърът на електронното управление
  преди 5 часа
  Schneider Electric инвестира 107 млн. лв. в нова производствена база в Пловдив
  По проекта, за който компанията получи сертификат за инвестиция клас А, се предвиждат 110 нови работни места
  преди 7 часа
  United Group финализира придобиването на Булсатком
  Компанията стъпи на българския пазар през 2020 с придобиването на Vivacom
  преди 10 часа
  Луксозно жилище с отстъпка? Такива са 22% от сделките
  Пазарът на жилища от средно висок и висок клас у нас се очаква да продължи да бъде стабилен, сочи проучване на Colliers
  преди 10 часа
  Проучване: С 1/3 ще се стопи трудоспособното население у нас до 2050
  Трудовият пазар в България е с най-лошата прогноза в ЕС, сочи доклад на Allianz Trade