петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7214 прочитания

    Не се страхувайте да рискувате! Провалът е просто възможност да научиш нещо

    Лорън Джарет, главен маркетинг директор в Progress, пред Economy.bg
    17 юли 2018, 14:02 a+ a- a

    Лорън Джарет се присъединява към Progress в началото на 2017. Преди това е била главен маркетинг директор на Acquia и Kaseya и е заемала лидерски позиции в CA Technologies, Oracle и American Express. Завършила е магистърската си степен в Харвард, а бакалавърската – в Yale University.
    Преди месец Progress обяви преместването на служителите си в София в нова офис сграда. Това е най-големият офис на Progress в глобален мащаб – с близо 500 служители - и ключов иновационен център за компанията.

    Economy.bg разговаря с Лорън Джарет за възможностите и предизвикателствата пред жените, работещи в технологичния сектор, и плановете на Progress за офиса в София.

    Жените в технологичния сектор: предизвикателства

    Лорън, имате дълъг опит в технологичния сектор. Кое е най-голямото предизвикателство за една жена да работи в тази индустрия?
    Смятам, че жените все още са слабо представени на високите позиции в много технологични компании. В резултат на това дамите трябва да работят по-упорито, за да се докажат. Имах късмета да съм попадала в различни ситуации в кариерата ми досега. Натрупала съм доста опит. Смятам, че и жените и мъжете трябва да намерят точната среда, в която има най-голям шанс те да бъдат успешни.

    Кои бяха/са Вашите ролеви модели?
    Имах късмета да имам няколко. Първият беше майка ми. Тя беше предприемач. Сама изгради бизнеса си, който остана стабилен през цялата й кариера. Това, което научих от нея, беше значението на упорития труд и това, че човек може да постигне всичко, ако постави фокуса, където е необходимо и работи упорито. Това винаги ме вдъхновяваше.
    Мисля, че през целия ми професионален път винаги съм имала голям късмет да работя с хора, от които мога да уча. Научила съм по нещо от почти всеки, с когото съм работила по отношение на това какво е добре да правя и какво – не. Успях да науча доста. И имах доста добри модели, които да следвам. Нашият CEO Йогеш Гупта е един от тях. Той създава чудесна работна среда, където мога да дам най-доброто от себе си и научих доста за времето, в което работя с него.

    Кои са най-важните професионални и лични уроци, които научихте в работата си в технологичния сектор?
    Първият е: Поемайте професионални рискове. Много пъти хората, и особено жените, не се възползват от възможностите, защото не притежават целия нужен опит. Но знаете ли какво? Не става дума за това. По-важно е да се опита, да се поеме риска и да се работи упорито. Така че бих казала: Поемайте рискове, вярвайте в себе си, вярвайте, че можете да постигнете всичко, работете здраво, защото нищо не може да замести упорития труд. И след това потърсете средата, в която ще намерите точния баланс в живота ви. Трябва да преследвате точната кариера и точния баланс, които ще ви накарат да се чувствате удовлетворени в личен и професионален план.

    Какви стимули са нужни за по-активното участие на дамите в технологичния свят?

    Защо технологичният свят все още не е толкова привлекателен за жените?
    Според мен предизвикателствата започват в училище. Имаме нужда от училища, които насърчават жените да се занимават с технологии, наука, математика и инженерство. Смятам също, че и като корпорации имаме отговорност да гарантираме, че практиките ни на подбор, на повишение, културата ни на работа, насърчават и подкрепят жените да израстват и напредват в кариерата си.

    Как по-добрите заплати или по-добрия баланс между работа и личен живот биха допринесли за това да има повече жени в технологиите?
    Обсъждахме този въпрос със съпруга ми. Той е главен финансов директор на компания от здравния сектор. Ние си поделихме отговорностите по отглеждането на децата. И сме на мнение, че компаниите трябва да бъдат по-гъвкави не само спрямо жените и времето им със семейството, но и спрямо мъжете. И когато бизнесът успее да създаде такава среда, в която и мъжете да могат да споделят отговорността по отглеждането на деца, то тогава това ще подкрепи не само жените, но и модерните работещи семейства.

    Какъв съвет бихте дали на жените, които са се насочили към кариера в технологичния сектор?
    Бих казала: Направете го. Поемете рисковете. Възползвайте се от възможностите. Може да е нещо, което не сте правили преди. Научете се да поемате риска от провал. Провалът е просто възможност да научиш нещо. Ставаме по-добри, като продължим да опитваме. Затова бих казала: Поемете риск, вярвайте в себе си и нищо не може да замени упорития труд.

    Какви са плановете на Progress за офиса в София?

    Какви са плановете на Progress за офиса в България?
    Много се радваме да имаме този прекрасен, нов офис в България. Вдъхновение е за екипа тук, но също и за цялата компания. Офисът показва на света и на България, че Progress е иноватор. И че сме добро и креативно място за работа. Планираме да инвестираме тук, както и в другите ни офиси по света.

    Планирате ли да увеличите екипа в София?
    С развитието на компанията увеличаваме екипите глобално, за да подкрепим този растеж. Ще продължим да го правим и в България, която е една от най-важните локации за нас.

    Колко работни места смятате да откриете и за какъв тип специалисти?
    Ние като компания винаги се опитваме да подберем най-добрите таланти – инженери, маркетинг специалисти, професионалисти в различни сфери на бизнеса ни.

    Можете ли да споделите конкретно число?
    Не мога да споделя конкретно число.
    Инвестираме в нови технологии, като допълнена и виртуална реалност, чат продукти, блокчейн и др.

    Как екипът в България е ангажиран с тези проекти?
    Специалистите тук са важна част от глобалния екип. Имаме много добро сътрудничеството между екипите в България и САЩ. В крайна сметка не е важна локацията, а уменията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове