вторник, 28 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7197 прочитания

  Какво е Scrum?

  За популярната методология за управление на проекти при производство на софтуер - Мартин Кулов, председател на Асоциацията на софтуерните инженери и Scrum coach
  28 март 2017, 11:42 a+ a- a

  На 29 март 2017 в София ще се проведе конференцията 2doIT AGILE DECODED. Срещнахме се Мартин Кулов, Scrum coach и председател на Асоциация на софтуерните инженери (АСИ), която организира събитието, за да ни разкаже повече за предстоящия форум (вижте повече ТУК). 

  Фокус на конференцията са Agile практиките и приложението им в България. Agile е практика за управление на проекти в динамична среда, каквато е софтуерното производство. Тя е необходима поради динамиката на бизнеса и пазара и динамиката на технологиите, които се променят през няколко години. Agile се разделя на различни процеси и методологии – Scrum, TDD, SAFe и др. Scrum е една от най-популярните методологии за планиране и управление на проекти при производство на софтуер. Вижте какво представлява, къде се прилага и за какво помага: 

  Какво е Scrum, къде се прилага и за какво помага?

  Какво е Scrum? 

  Scrum е една от Agile практиките, за които има твърдението: „Ние прави Scrum, но с условия“. Scrum е фреймуърк. Тук е много трудно да се конкретизира преводът на „фреймуърк“ на български като „рамка“. Но той наистина е рамка, защото Scrum гайдът е от 16-17 страници. Ще цитирам организацията Scrum.org, с която аз най-добре контактувам и приемам нейното мислене и която според мен е най-близо до разработката на професионален софтуер с помощта на Scrum. Те казват така: „Правилата на шах са много малък набор и те са кратки и ясни. Вие може да прилагате правилата на шах и да играете шах. Може да промените правилата, но тогава няма да играете шах, а нещо друго.“ Същото е и със Scrum. Правилата са доста кратки и ясни, вие може да ги прилагате и да правите Scrum. Но може да ги промените, да си кажете „ние сме уникални, това за нас не работи“, но тогава няма да правите scrum.

  Къде се прилага? 

  Факт е, че scrum се е доказал в продуктово ориентирани компании. Тук е добре да кажем дали има приложение за нас въобще и затова ще стане дума на конференцията 2doIT AGILE DECODED. Когато някои организации, ориентирани към услугите, се опитат да приложат Scrum и кажат, че той не работи, то това е така, защото scrum не е проектиран за такъв тип компании.  Scrum е проектиран за продуктово ориентирани компании. При него правилата са пределно ясни, както и ролите. Проблемът при нас е, че всеки смята, че това е нещо приложимо за Северна Америка и за Европа и че при нас е по-различно, защото имаме ограничения. Всички компании по света имат ограничения. Дори в много страни е много по-зле положението, отколкото при нас. Неразбирането на идеята защо ги има тези правила всъщност води и до промяната им. И после стигаме до тезата: „Scrum за нас не работи.“ 

  За какво помага? 

  Scrum дава възможност да се работи на итерации и да предаваме работещ софтуер най-много за 30 дни напред. В Scrum всяка една итерация е максимум 4 седмици. И в края на тези 4 седмици ние винаги даваме готов работещ софтуер. Целта е да вземем максимално бърза обратна връзка от клиента и ако нещо не е наред, да може веднага да го редактираме, да отстраним проблема или нещо, което не сме направили както трябва. И по този начин да направим точна нещата, които клиентът е искал. Правено е проучване, което оценява как се измерва успеха на един софтуерен проект. Преди за успеха на един софтуерен продукт се е съдило, ако той завърши навреме. Но когато променили методологията и започнали да измерват успеха по удовлетвореност на клиентите, а не дали е влязъл в срок, тогава процентът на успешност на проектите паднал доста. Защото ние може да сме го предали навреме, но клиентът да не е искал това, което е получил. И за това помага Scrum – да вземаме бързо обратна връзка и да минимизираме този излишък и да предаваме правилните работи.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  ЕК започва да наблюдава собствеността върху медиите
  Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС, смята еврокомисарят Вера Йоурова
  преди 10 часа
  ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове
  Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
  преди 11 часа
  Над една трета от учителите са ваксинирани поне с една игла
  Засега няма причина да се преминава масово към онлайн обучение, посочи министърът на образованието
  преди 12 часа
  Японската централна банка ще продължи с програмите за подпомагане на бизнеса
  Според управителя Курода икономическото възстановяване ще стане по-ясно с намаляването въздействието на пандемията
  преди 13 часа
  Progress придобива Kemp
  Сделката на стойност $258 млн., е част от стратегията на Progress за растеж на бизнеса през следващите години