понеделник, 02 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7562 прочитания

  Прегарят ли организациите? Или техните лидери?

  Какво всъщност е Burnout, кои са сигналите и има ли лечение? Милена Хаджииванова – психолог и executive coach
  15 октомври 2015, 15:39 a+ a- a

  Милена Хаджииванова е психолог по образование, с магистърска степен по говорна терапия и магистър по клинична психология. Притежава диплома за Certified Professional Coach по системата FWI’s Coaching System.  Заявка за коучинг на топ мениджъри в организацията – все по-често явление, дори и в България.

  Защо се отделят толкова много средства за това?

  Мода?
  Глезотия?
  Опит да приличаме на американците?
  Предвидливост и превенция на сериозни загуби за организациите?

  Представете си следната ситуация.

  Той е г-н Х. Човек, който започва от нулата (или наследява някакъв бизнес, или е назначен на топ позиция). Години наред, докато завърти колелото, отговорности, грешни решения, верни решения, загуби, приходи, напускане на хора, назначаване на хора, бързо вземане на решения, отлагане на решения...Периоди на вяра в себе си, периоди на спадове...

  Какво се случва с г-н Х? В емоционален план, в личния и професионалния му живот. Той/ Всички те, г-н Х-ове, трябва да изглеждат уверени и да водят хората и екипите си, но възможно ли е да са в кондиция непрекъснато, денонощно?

  Къде е мястото, на което е съвсем уместно да спрат, да пренаредят мислите си, да огледат решенията си, да потърсят нещата, които им помагат/пречат да са ефективни? 
  Къде е пространството, в което да получат ускорение и нов импулс да преодоляват препятствия?

  Как могат да се предпазят всички г-н Х-ове от потенциалната опасност за прегаряне?
  Как страда организацията, ако г-н Х прегори?

  Какво всъщност е Burnout?

  Психологът Дейвид Балард от Американската психологическа асоциация описва явлението Burnout като „удължен период, в който човек изпитва трайна преумора и липса на интерес към нещата, които прави, което води до спад в професионалната му изява“. 

  „Голям фактор за появата на Burnout ефекта е наличието на хроничен стрес.“, казва още д-р Балард, който е главен ръководител на Програмата за здравословното работно място към Американската психологическа асоциация. „В такива ситуации, задълженията, които са ви възложени, превишават ресурсите, с които разполагате, за да се справите със стресовите фактори“.

  Сигнали на професионалното прегаряне

  Замислете се, ако срещате следните сигнали:
  Почти всеки ден е лош ден за вас
  Изтощени сте през голяма част от деня
  През почти цялото време от деня смятате задачите, които трябва да вършите, за изключително глупави и смазващи
  Имате усещането, че каквото и да правите, е без значение и остава неоценено (включително и от служителите ви)

  Професионалното прегаряне може да бъде резултат на прекомерен стрес. От друга страна, ефектът се появява, когато нещо не достига. Да „прегрееш“, означава да се почувстваш празен, лишен от мотивация и напълно незаинтересован. Хората, които изпитват явлението на прегаряне, обикновено не виждат надежда за положителна промяна на ситуацията. Ако прекомерният стрес е все едно се давиш в отговорности и задължения, то Burnout е абсолютно пресушаване. Обикновено човек не осъзнава, че е в процес на прегаряне, въпреки че знае, че е подложен на голям стрес. 

  Ефекти и последствия 

  Последствията от Burnout синдрома обхващат всички части от ежедневието, включително личния и социалния живот, като може да повлияе сериозно на здравословното състояние на човек – отслабване на имунната система и предразположение към чести заболявания и настинки. 

  Пренесено в организационен контекст – при бърнаут страда цялата компания.
  Възможните последици са непредвидими – могат да варират от временна загуба на проекти, парични средства, служители, до трайна невъзможност да се овладее ситуацията – включително и фалит. 

  Това зависи до голяма степен от формата на управление - дали има други съдружници, партньори, осигурена приемственост и стабилност на компанията да се самоуправлява за известен период от време. Освен това поведенческата проява при бърнаута – свързана с нежелание и липса на ентусиазъм, рефлектира, бих казала дори, че е „заразна” и за останалите хора в организацията.

  Има ли лечение?

  В много от случаите прегарянето е резултат от работата. При всеки, който се чувства пренатоварен и недооценен, съществува риск за Burnout ефект – от трудолюбиви офис служители, които не са излизали отпуск от години или не са получавали повишение, до изнервените майки, които стоят вкъщи, гледат три деца, вършат домакинската работа и гледат остарял родител. 

  Но прегарянето не е следствие само от стрес в работата, лидерска позиция  или поемането на прекалено много задължения. Има и други фактори, които биха допринесли за синдрома, включително начин на живот и определени личностни качества. Какво правите в свободното си време и как изграждате собствения си светоглед е също толкова важно, колкото е работата и домашните задължения.

  Какво да се направи?

  Разбира се, няма еднозначни рецепти.

  Най-важното е да сме наясно с потенциалната опасност и да построим начина си на живот по начин, който да ни държи възможно най-далече от прегарянето.

  Ето някои възможности, които да вземете предвид, за да откриете своя механизъм за справяне:

  •Начало на деня с релаксиращ ритуал
  Навици за здравословно хранене, упражнения и добър нощен сън
  Определяне границите на възможностите ви
  Ежедневни почивки от технологиите
  Поддържане на креативността и изпробване на нови неща – извън комфортната зона
  Собствени механизми за справяне със стреса. Когато сте се отправили по пътя на прегарянето, всичко може да ви се струва безнадеждно. Но всъщност притежавате много по-голям контрол върху стреса, отколкото си мислите. 

  Това могат да бъдат просто съвети, прочетени в Интернет.

  Но могат да бъдат и основи за един нов начин на живот за вас, в който главен фокус е постигането на баланс в нещата, които вършите...

  Възможно ли е да се повлияе от коучинг?

  Всеки г-н Х може да мине и без коучинг, разбира се, но може да си помогне да преосмисли приоритетите си и да намери баланса по-лесно – измерим в конкретни действия и промени, които да започне от днес!

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  29 септември 2023, 16:02
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  29 септември 2023, 14:48
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  29 септември 2023, 12:21
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  29 септември 2023, 09:41
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  29 септември 2023, 09:16
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост