петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3846 прочитания

  Лари Елисън се оттегли от поста CEO на Oracle

  Какво можем да научим от един от най-силните играчи в ИТ бизнеса?
  19 септември 2014, 17:04 a+ a- a

  Лари Елисън вече няма да управлява Oracle. Съоснователят и главен изпълнителен директор на софтуерния гигант обяви на 18 септември, че се оттегля от поста, но ще остане в компанията като изпълнителен председател на Борда на директорите и главен технологичен директор. Начело на американския концерт ще застанат досегашните съпрезиденти - Марк Хърд и Сафра Катц. 

  Миналия месец Елисън навърши 70. Какво можем да научим за живота и бизнеса от една от най-противоречивите и безкомпромисни личности в ИТ бизнеса? 

  1. Дипломата няма значение. Елисън не е единственият предприемач в Силициевата долина без диплома, но е един от първите – преди Бил Гейтс, Майкъл Дел и неговия най-добър приятел Стив Джобс. Елисън отпада от колеж не веднъж, а два пъти, но остава толкова дълго, за да научи достатъчно за компютърния дизайн.

  „Когато се захващате с нововъведения, трябва да сте подготвени за всички, които ще ви нарекат глупаци”

  2. Състезателното чувство е най-големият мотиватор. Попитайте Елисън защо още продължава да ходи на работа и ще чуете най-простичкия отговор – Обичам да се съревновавам и да побеждавам”.

  3. Бъди ненаситен. Елисън е един от най-богатите хора на планетата, като състоянието му възлиза на повече от 51 милиарда долара. Възнаграждението му в Oracle за изминалата година достигна близо 77 млн. долара. Той е един от най-високо платените ръководители в корпоративния свят.

  4. Ако ги имаш, харчи ги. Елисън създава впечатление, че харчи са такава лекота парите си, с каквато ги изкарва. Той притежава огромно имение, остров, авиокомпания, частно голф игрище, тенис клуб и яхти...  Колекционира самолети, автомобили, лодки и произведения на изкуството. Със същата лекота купува компании и сключва брак (женил се е четири пъти). Елисън се слави като един от най-разточителните милиардери в ИТ индустрията. 

  5. Бъди щедър. Допреди да се присъдени към благотворителната организация Giving Pledge на Уорън Бъфет и Бил Гейтс, Елисън никога не се е славил с благотворителната си дейност. За което често си навлича и критики. Когато се присъединява обаче, той пише обръщение, в което обяснява, че е дарявал милиони за медицински проучвания и образование, но никога не е правил това публично достояние. Решава да дари голяма част от богатството си по молба на Бъфет, „за да даде добър пример и повлияе на другите”. 

  6. Никога не спирай да растеж. Елисън успя да издигне Oracle на върха на софтуерната индустрия. Това обаче не го удовлятворява - преди няколко години той въведе компанията на абсолютно нов пазар – хардуерния бизнес, чрез придобиването на Sun Microsystems. Независимо колко си голям, смята Елисън, единственият начин да оцелееш, е да се пресъздаваш. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 10 часа
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 11 часа
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 18 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 18 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава