четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5707 прочитания

    Вижте какво представлява проектът CodeIT

    За проекта, който спечели второ място в категория „ Инвеститор в знанието” в Наградите за отговорен бизнес 2013, разказва Стефка Огнянова - Корпоративни комуникации, CodeIT и „Мусала Софт”
    20 март 2014, 16:35 a+ a- a

    Вижте видео от церемонията на Наградите за отговорен бизнес 2013

    За 11-та поредна година Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) връчи своите Награди за отговорен бизнес. Най-престижният конкурс за корпоративна социална отговорност (КСО) у нас отличи най-добрите проекти, реализирани през 2013.

    В Economy.bg ще представим всички инициативи, които тази година бяха отличени с награда, за да покажем какво компаниите в България разбират под корпоративна социална отговорност, каква е била целта на проекта, какви ресурси е коствала реализацията му и какви резултати са постигнати.

    Проектът CodeIT спечели второ  място в категория „Инвеститор в знанието” на Наградите за отговорен бизнес 2013 на БФБЛ. За него разказва Стефка Огнянова, „Корпоративни комуникации”, CodeIT и „Мусала Софт”.

    Стефка Огнянова, „Корпоративни комуникации”, CodeIT и „Мусала Софт”.


    Име на проекта
    „Конкурс по програмиране CodeIT”

    Какво представлява проектът и какви са целите му?
    CodeIT (www.codeit.bg) е едно от най-старите състезания по програмиране и най-елитният частен национален конкурс по информатика в България с над 1000 участници в 14-годишната си история. CodeIT е част от дългосрочната социално отговорна политика на българската софтуерна компания „Мусала Софт” за развитие на ИТ обществото, на елитното ИТ образование в страната и стимул за израстване на младите таланти по информатика. Конкурсът се провежда под патронажа на Президента на Република България.

    CodeIT е международно състезание от сезон 2013/2014. Също от този сезон стартира и CodeIT Junior група за най-малките.

    Как беше реализиран и какви резултати постигна?
    CodeIT e насочен към младите хора, добавяйки стойност в индивидуалния им образователен процес. Конкурсът дава възможност на участниците да тренират своите способности, да комуникират с други състезатели от цялата страна,  както и със CSLab екипа по възникнали казуси в задачите, да повишат своето ниво в сферата на програмните умения, да общуват с ИТ визионери, да се развиват и изпитват в среда на надпревара и да открият своя път за професионална реализация в сферата на науката или бизнеса.

    Всеки състезателен сезон получаваме подробна обратна връзка в реално време от състезателите. Те определят CodeIT като единствена по рода си частна национална състезателна платформа в България, която дава възможност за ИТ развитие. Сред участниците в конкурса има състезатели, заминали да учат в престижния MIT (Massachusetts Institute of Technology, USA), стажанти в централите на Google и Facebook, медалисти в международната олимпиада по информатика.


    Как се отнесоха към проекта служителите на компанията?
    С ентусиазъм и с желание и те да тестват състезателните си умения. Инициативата е любима и всеки, който има познания в областта на информатиката и състезателното програмиране, може да опита своите сили в конкурса.

    Какви ресурси бяха вложени в проекта?
    CodeIT няма възрастови ограничения за ИТ талантите, но основната група участници са ученици и студенти с интереси в алгоритмите и състезателното програмиране – много от тях са настоящи и бъдещи медалисти от международни олимпиади. Конкурсът протича ежегодно в 6 задочни кръга и финален присъствен кръг. Всеки задочен кръг представлява решаване на задача/задачи от алгоритмичен или практико-приложен характер, която се подготвя, тества и оценява от специално сформиран екип в „Мусала Софт” – CSLAB (Computer Science Laboratory). Това е и най-важният ни ресурс.

    Освен многото награди за всички участници с ненулеви резултати и за победителите в кръговете и финала, допълнителен стимул за участниците в CodeIT е възможността да присъстват на живо на финала на обучителна дискусия на световноизвестен състезател по програмиране. През 2012 г. специален гост и лектор за финалистите в CodeIT e гуруто в състезателното програмиране  Брус Мери, докторант по компютърни науки в Университета в Кейптаун, a през 2013 г. – Пшемислав Денбиак от Полша, също гуру в областта на информатиката. През 2014 г. участниците предстои да се срещнат с недостижимия Пьотр Митричев от Русия.

    Защо корпоративната социална отговорност е важна за компанията? 
    „Мусала Софт” има силен фокус върху проекти за подобряване на средата и стимулиране на израстването на младите таланти, разширяване на кръгозора им и изграждане на самочувствие на граждани на света. Портфолиото от инициативи, реализирани от „Мусала Софт” чрез успешно сътрудничество с елитни образователни институции, подкрепящи тази мисия, включва CodeIT, Академия за ИТ лидери съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет, порталът за алгоритми и състезания „Инфоман” и др. CodeIT е именно част от това основно КСО направление на „Мусала Софт” за организиране и стимулиране на инициативи, свързани пряко с развитието на младите таланти в сферата на информационните технологии и добавянето на допълнителна стойност в българското образование. От създаването на „Мусала Софт” CodeIT е част от социално-отговорната политика на компанията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 7 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк