вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13704 прочитания

    Вижте какво представлява проектът „Академия на „Телерик“

    За проекта, който спечели първо място в категория „ Инвеститор в знанието” в Наградите за отговорен бизнес 2013, разказва Бела Станкова - директор „Обучение и развитие“ в „Телерик“
    20 март 2014, 15:26 a+ a- a

    Вижте видео от церемонията на Наградите за отговорен бизнес 2013

    За 11-та поредна година Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) връчи своите Награди за отговорен бизнес. Най-престижният конкурс за корпоративна социална отговорност (КСО) у нас отличи най-добрите проекти, реализирани през 2013.

    В Economy.bg ще представим всички инициативи, които тази година бяха отличени с награда, за да покажем какво компаниите в България разбират под корпоративна социална отговорност, каква е била целта на проекта, какви ресурси е коствала реализацията му и какви резултати са постигнати.

    Проектът „Академия на „Телерик“ спечели първо място в категория „Инвеститор в знанието” на Наградите за отговорен бизнес 2013 на БФБЛ. За него  разказва Бела Станкова, директор „Обучение и развитие“ в „Телерик“ АД.

    Бела Станкова, директор „Обучение и развитие“ в „Телерик“ АД


    Име на проекта
    „Академия на „Телерик“

    Какво представлява проектът и какви са целите му?
    Образователната инициатива на технологичната компания „Телерик“ АД - „Академия на „Телерик“, цели да запали интереса на младите към програмирането и да насърчи повече хора да изберат професионална реализация в сферата на софтуерното инженерство. „Академията на „Телерик“ предоставя обучения по програмиране за всички възрасти – деца, гимназиални ученици, студенти и начинаещи софтуерни разработчици.

    „Академията на „Телерик“ подготвя кадри за цялата софтуерна индустрия, като предоставя достъпно за всички обучение по програмиране. Едногодишната програма за подготовка на софтуерни инженери на „Академията на „Телерик“ е интензивна и изисква от участниците силна мотивация, отдаденост и успешно преминаване на всички изпити. Само най-добре представилите се 10-15% получават сертификат за завършено обучение, който носи предимство на търсещите работа в ИТ сферата. Напоследък забелязваме и тенденция компании от индустрията дори да включват като изискване в обявите си за работа участие в „Академията на „Телерик“.

    Инициативата се фокусира и върху друг сериозен проблем - нуждата от нови умения и знания сред най-младите за технологичните предизвикателства и професиите на бъдещето. В „Детската академия на „Телерик“ и „Училищната академия на „Телерик” ученици от 4-6 клас и 7-12 клас усвояват основите на програмирането, развиват логическото си мислене и научават не само как да използват компютърните програми, но и как да ги създават.

    Как беше реализиран и какви резултати постигна?
    През 2009 г. „Телерик“ АД стартира „Академията на „Телерик“ с един лектор и 96 курсисти. Само за няколко години тя се трансформира от център за подготовка на кадри за нуждите на българската софтуерна компания в социално значим проект, който подпомага развитието на цялата индустрия. Днес, с над 20 хил. регистрирани потребители и с повече от 1600 видеолекции на български език, „Академията на „Телерик“ е водеща инициатива за допълнително ИТ обучение в страната.

    Курсовете в „Академията на „Телерик“ са разделени в четири основни направления:
    -    „Детска академия на „Телерик“ - за ученици 4-6 клас;
    -    „Училищна академия на „Телерик“ - за гимназиални ученици;
    -    „Алго академия на „Телерик“ - за ученици и студенти, заинтересовани от състезателно програмиране;
    -    „Софтуерна академия на „Телерик“ - за студенти и начинаещи софтуерни инженери.

    Само през учебната 2012-2013 г. в „Академията на „Телерик“ се обучаваха над 12050 души в 35 безплатни курса по 13 различни специалности. 2050 души участваха присъствено, а около 10000 души използваха онлайн обученията, които са достъпни за всички на уебсайта на инициативата. Междувременно разширихме и своята мрежа от учебни центрове, част от „Детската академия на „Телерик“, за деца от 4-6 клас. Така в 25 школи в 18 български града успяхме да помогнем на над 800 ученици да направят своите първи стъпки в компютърното програмиране. В резултат от образователната инициатива на „Телерик“ АД броят на най-младите национални състезатели е нараснал  близо три пъти в периода 2011-2013 г. Друг показател за успеха на „Детската академия на „Телерик“ са нашите възпитаници, които оглавяват призовите места в националните състезания по информатика.

    През 2014 г. стартирахме петия сезон на „Академията на „Телерик“ и продължаваме да организираме безплатни присъствени и онлайн курсове по програмиране. Щастливи сме, че предоставяме възможност на хиляди хора да се запознаят с най-новите софтуерни технологии и да се подготвят за успешен кариерен старт в ИТ индустрията.

    Как се отнесоха към проекта служителите на компанията?
    Споделянето на знания е неизменна част от културата на служителите в „Телерик“ АД. Много от служителите на компанията, близо 30 софтуерни инженери и бизнес специалисти, ежегодно вземат участие в „Академията на Телерик“. Те се ангажират „про боно”, водят лекции и разкриват полезни съвети от практиката. Колегите се включват много активно и в планирането на учебната програма с препоръки за нови курсове и наблюдения върху най-актуалните технологии.

    Какви ресурси бяха вложени в проекта?
    „Академията на „Телерик“ е най-мащабният социален проект на компанията, изцяло финансиран от „Телерик“ АД. За успешната реализация на тази образователната инициатива на пълен работен ден е ангажиран екип от 10 души, които отговарят за организацията и провеждането на всички обучения.

    Освен това „Академията на „Телерик“ разполага с 3 модерно оборудвани учебни зали с общ капацитет около 500 седящи места. Извън столицата „Телерик“ финансира още 25 учебни центъра в 18 града в цяла България. Школите са част от „Детската академия на „Телерик“ за ученици на възраст от 10 до 12 години, където местни преподаватели по информатика, преминали предварителен подбор, запознават децата с основите на компютърното програмиране.

    Защо корпоративната социална отговорност е важна за компанията? 
    Разбирането за социално отговорен бизнес е залегнало в основата на „Телерик“ АД. Желанието да спомогнем за успеха на младите хора и обществото и да допринесем за развитието на страната е неизменна част от ценностната система на всеки един служител в компанията. С „Академията на „Телерик“ ние вярваме, че правим най-значимата инвестиция – тази в бъдещето на младото поколение.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 минути
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 3 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 3 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 4 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 5 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 5 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция