четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2430 прочитания

  От 9 до 12 май в София ще се проведе фестивалът на светлините ЛУНАР

  Градският транспорт ще работи с удължено работно време, включително и метрото
  08 май 2024, 08:58 a+ a- a

  "Във връзка с провеждането на фестивала на светлините ЛУНАР (LUNAR) от 9 до 12 май 2024. Столичната община осигурява възможност за свободно пешеходно придвижване. Целта е да подобрим организацията на движение и възможностите за гражданите да се насладят на фестивала като посетят пешеходно всички обекти." Това каза заместник-кметът на София по направление транспорт Илиян Павлов.

  Тази година фестивалът ЛУНАР включва 22 локации, с над 40 творби на чуждестранни и български автори, съобщи Ангелина Петкова, от организаторите на Фестивала на светлините LUNAR.

  Яна Генова, зам.-кмет по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“, заяви, че „Лунар“ е част от Културния календар на Столичната община. Събитието създава Галерия на открито с безплатен достъп, събужда въображението, дава възможност за участие на международни артисти заедно с български, което ще допринесе за тяхното участие в международни проекти. По думите на Генова "това е в съответствие с нашата стратегия за развитие на културата, в която приоритет е развитието на изкуството в градска среда. Улиците, които ще бъдат затворени за движение, са избрани така, че хората да могат да стигнат пешеходно до всички локации, посочи Павлова. 

  За да имат възможност гражданите спокойно да посетят пешеходно всички места от маршрута на Фестивала, които са разположени на около 4,5 км, и след това спокойно да се приберат, градският транспорт ще работи с удължено работно време, включително и метрото.

  Фестивалът включва видео и статичен 3D мапинг, светлинни инсталации и лазерно шоу, които ще озарят редица от любимите столични сгради и паркове. Обособява се нова фестивална зона – "Южен парк 2". Локациите ще бъдат достъпни напълно безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 ч. и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.

  В началото на 4,5-километровия маршрут на фестивала два видео 3D мапинг спектакъла ще посрещнат публиката. Те ще бъдат проектирани върху фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia. Сюрреалистичната творба "Пътешественик" на полския артист Ари Дикиер ще пресъздаде ода за красотата на пътешествието, което е всеки един ден.

  Върху сградата на Национална галерия – Квадрат 500 основните природни елементи ще се срещнат, за да предадат важни послания за неизчерпаемия потенциал на слънчевата енергия.

  Светът на приказките ще намери своя нов дом за четири вечери. Той ще бъде великолепната фасада в стила на ренесансов дворец на Българската академия на науките, която е част от програмата на събитието за първи път.

  Публиката ще може да се "потопи" в 360-градусово имерсивно преживяване, което ще я пренесе в най-горещите точки на планетата. То ще бъде разположено в Княжеската градина и ще бъде излъчвано с повторяемост през 30 минути.

  Визуални артисти от пет държави ще оставят своя собствена следа върху намиращата се в непосредствена близост фасада на Държавна агенция "Архиви" – сградата пазител на едни от най-интересните документи и факти в българската история.

  Следващата спирка ще бъде столичното "Ларго", в което публиката ще има възможност да се отдаде на съзерцание на холограмната светлинна инсталация CyberFlo.

  На крачки от площад "Независимост" зрителите ще достигнат и до една от кулминациите на фестивала тази година – великолепната сграда в стил сецесион на Регионалния исторически музей – София. На нея творчески сили ще премерят седемте финалисти във второто издание на Международния конкурс за видео мапинг, който тази година се провежда на тема: "Митове и легенди". В него взеха участие артисти от 18 държави, а тримата победители ще бъдат обявени в последната фестивална вечер.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 3 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 5 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 8 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS
  преди 1 ден
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти