събота, 15 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4449 прочитания

  Български ученици разработиха иновативно дистанционно за незрящи хора

  Научете повече за учебната компания VisionX, която спечели наградата на медиите в JA България „Изгряващи звезди“ 2023
  20 юли 2023, 11:29 a+ a- a

  От ляво надясно: Христо Стоев - Счетоводител, Миа Гатева - Маркетинг Мениджър, Иван Митин - Лидер, и Ивайло Иванчев- Мениджър. Снимка: Личен архив

  Български ученици разработиха иновативно дистанционно, което улеснява ежедневието на незрящите хора. Проектът на учебната компания VisionX спечели наградата на медиите в програмата на JA България „Изгряващи звезди“ 2023 – най-голямото младежко стартъп събитие в България.

  VisionX е създадена от 4 съученици - Христо Стоев, Миа Гатева, Иван Митин и Ивайло Иванчев от 137 СУ „Ангел Кънчев“, София.

  Екипът разработва IOT дистанционно, пригодено за употреба от незрящи хора и хора с увредено зрение. Повече за иновацията разказва Ивайло Иванчев - Мениджър на екипа.

  Дистанционното за незрящи, разработено от учебната компания VisionX. Снимка: Личен архив

  Как се роди идеята за Вашия продукт?
  Историята на нашия продукт е много интересна и изпълнена с емоции и открития. Преди да се роди VisionX и нашето дистанционно устройство, ние търсехме своето място и ориентир в света на технологиите. Една от основните причини, поради които създадохме екип и продължаваме да се развиваме, е общото ни желание да помагаме, и удовлетворението, което ни носи това. Благодарение на нашите близки връзки с незрящи хора, решихме да им помогнем. Проведохме множество интервюта с хора с увредено зрение и ги помолихме да ни споделят своите най-големи проблеми. Открихме, че една обща трудност е използването на дистанционни устройства, което за тях често е трудно или дори невъзможно. След като идентифицирахме проблема, започнахме да разработваме нашето решение. След дълъг процес се появи първият ни прототип.

  На какъв етап от реализацията сте?
  Все още работим по него и в момента сме в процес на разработване на финалния продукт. Току-що предоставихме първия си прототип на нашите клиенти, за да получим техните мнения, обратна връзка относно дизайна, функционалността и рентабилността на продукта. В момента работим върху втория прототип и след това ще се насочим към разработването на финалния продукт.

  Екипът на VisionX. Снимка: Личен архив

  Кои бяха най-големите предизвикателства и как се справихте с тях?
  Както всяко начинание и нашето начало беше трудно. Едно от най-големите предизвикателства, пред които се изправи нашият екип, беше да се научим да работим като отбор и да се ориентираме в една посока. Възникнаха и технически предизвикателства, които решихме да преодолеем, търсейки помощ от нашите съученици, които ни помогнаха да разработим физическия продукт. Те работиха с нас за имплементирането на нови функции, подобряване на дизайна и други аспекти.

  Разкажете ни за първите Ви клиенти – кои бяха те и с какво ги спечелихте?
  Първите ни клиенти бяха хора от комплекса за слепи в София. Ние ги спечелихме с нашето отношение и предлагания продукт. Въпреки че все още нямаме продажби, тъй като сме на етап на прототип, много хора изразиха желание да тестват продукта и вече са заявили, че ще го закупят веднага след като бъде готов. Ние продължаваме да работим и да развиваме нашето дистанционно устройство.

  Какъв потенциал виждате за Вашия продукт?
  Според изследвания и прогнози броят на незрящите хора по света ще продължи да нараства, което означава, че търсенето и нуждата от компании и продукти като нашия ще се увеличават. Вече имаме план и идеи за разработването на други продукти, с които да продължим да помагаме на незрящите хора в техния ежедневен живот. Ние от VisionX вярваме, че една идея става огромна, когато зад нея стои ангажиран екип от хора.

  Наградата от Junior Achievement Bulgaria. Снимка: Личен архив

  Какви са следващите стъпки пред Вас?
  Най-важното за нас е да помагаме на колкото се може повече хора и да продължаваме да виждаме смисъл в нашите действия и продукти. Целим да се разрастваме и постигнем успех в бъдеще. Това е само началото на нашия път към успеха и ние ще продължим да работим усилено, за да постигнем своите цели.

  Какви умения развихте по време на програмата „Учебна компания“ на Junior Achievement Bulgaria?
  Чрез програмата „Учебна компания“ на Junior Achievement Bulgaria развихме комуникационни умения и придобихме повече увереност и вяра в себе си. Научихме се да презентираме и представяме нашите продукти, да говорим пред публика и да изразяваме свободно своите идеи. Осъзнахме, че притежаваме голям потенциал за развитие и винаги има място за подобрения. Програмата беше емоционално преживяване, през което израснахме както като компания, така и като личности.

   

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 10 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 11 часа
  преди 13 часа
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 14 часа
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 15 часа
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители