събота, 15 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3158 прочитания

  Какво четат HR професионалистите в България?

  Вижте от кои книги HR лидери във водещи компании в България черпят знания и вдъхновение
  23 май 2023, 18:28 a+ a- a

  В рубриката „Какво четат HR Лидерите в България“ представяме заглавията, които привличат интереса на HR професионалисти във водещи компании от различни сектори в България. По повод 24 май - Деня на славянската просвета и култура, ви припомняме заглавията, от които черпят знания, уроци и вдъхновение.  

  Ралица Рускова - Talent Acquisition Expert в Siemens

  Ралица Рускова - Talent Acquisition Expert в Siemens 

   „Черният Лебед“ на  Насим Талеб

  Често в ежедневието си четем и си вадим изводи от различни статистики, проучвания, осреднени величини. Но сякаш винаги, когато го правя, си давам сметка, че реалността много често е различна. Понякога животът може да ни поднесе по-изненадващи обрати и от най-развинтеното въображение, които просто не подлежат на прогнозиране и анализ.

  Именно затова прочетох с голям интерес книгата на Насим Талеб, „Черният Лебед“. Теорията за Черния Лебед гласи накратко, че истински значимите събития са тези, които никой не прогнозира и планира. Тези събития, които преобръщат хода на история, ежедневието на хората, развитието на пазарите, са именно слабовероятните. Те се характеризират с огромно въздействие, непредсказуемост и много често биват обяснявани със задна дата. 

  Книгата определено има силно въздействие и спомага за това да разширим кръгозора си и да променим визията си за света, разкривайки дефектите на статистическите знания и неприложимостта на част от тези методи. 

  Повече за книгата тук

   

  Даяна Гочева – People & Culture Manager в Appolica

  Даяна Гочева – People & Culture Manager в Appolica

   „Изяж жабата!“ на Брайън Трейси

  Последната книга, която прочетох и която оказа влияние върху мен, е „Изяж жабата!“ на Брайън Трейси. Това е кратка, но изключително полезна книга, която ни учи как да се освободим от навика да отлагаме задачите си и да се фокусираме върху важните неща. Реших да я прочета, защото в момента в Appolica работим върху различни глобални инициативи, една от които е свързана с подобряването на управлението на времето и приоритизацията на задачите. 

  Брайън Трейси представя своите идеи и съвети по един прост, разбираем и забавен начин, което прави четенето лесно и приятно. Стилът на автора позволява на читателите да поемат информацията бързо и да започнат да прилагат наученото незабавно в своята работа и ежедневие. Това е още един аспект, който прави книгата подходяща за широка аудитория – от начинаещи специалисти до опитни HR лидери и мениджъри, търсещи практически съвети и вдъхновение за подобряване на техните умения и работна ефективност.

  Повече за книгата тук

   

  Васил Николов - HR Мениджър в ИТ компанията Дев-Харбор

   Васил Николов - HR Мениджър в Дев-Харбор

  Powerful на Пати МакКорд

  Избрах да Ви представя книгата Powerful на Пати МакКорд, защото е провокираща размисъл относно традиционните HR практики и предлага прозрения за това как да се изграждат и ръководят успешни екипи. Като бивш главен директор по талантите в Netflix  Пати МакКорд споделя своя опит и перспективи за създаване на култура на работното място, която дава приоритет на свободата, отчетността и иновациите.

  Книгата е разделена на три основни раздела. Всеки раздел обхваща набор от теми, свързани с управлението на таланти, включително комуникация, оценки на представянето, обратна връзка и разнообразие на екипите.

  Повече за книгата тук

   

  Ралица Бояджиева-Цветанова - HR Мениджър на WINBET

  Ралица Бояджиева-Цветанова - HR Мениджър на WINBET

  „Емоционалната интелигентност“ на Даниъл Голман

  Една от книгите, които са ме е вдъхновили както в професионален, така и в личен план, е „Емоционалната интелигентност“ на Даниъл Голман. Заглавието не е ново, но определено е въздействащо и дава интересна перспектива и тема за размисъл.

  Все повече понятието емоционална интелигентност е част от корпоративната култура на водещи световни компании. Тя сама по себе си е неизменна част от лидерските умения, които водят бизнеса и екипите към постигане на резултати. 

  За какво служат емоциите? Какво представлява емоционалната интелигентност? Защо, за да бъдеш успешен лидер, е важно да я притежаваш като умение? 

  Хората сме подвластни на емоциите във всичките им изражения – положителни и отрицателни. Щастие, радост, вълнение, любов, съчувствие, страх, гняв, тревожност, мъка, апатия, омраза. Това, което ни отличава едни от други, е способността да дефинираме различните емоции и да ги овладяваме. Способността да действаме мъдро и рационално в човешките взаимоотношения, да разбираме другите, но да разбираме преди всичко себе си. 

  Повече за книгата тук

   

  Михаела Георгиева - HR Бизнес Партньор в Progress

  Михаела Георгиева - HR Бизнес Партньор в Progress

  „Защо спим“, Sapiens. Кратка история на човечеството“ и Crucial Conversations

  Много обичам да чета. Книгите за мен са начин да си сверя часовника в професионално отношение, да науча нещо ново, да разпусна след дълъг ден и да се вдъхновя. Колегите в компанията постоянно дават идеи, затова имам дълъг списък.  В последните месеци прочетох следните няколко заглавия, които ми направиха силно впечатление: „Защо спим“ на Матю Уолкър, „Sapiens. Кратка история на човечеството“ от Ювал Ноа Харари, и Crucial Conversations: Tools for Talking When Stakes are High на Кери Патерсън и Джоузеф Грени. 

  В „Защо спим“ се разказва какво се случва с тялото и мозъка ни в тези около 30 – 35% от живота ни, които прекарваме в сън. Сънят има влияние над всеки аспект от нашето физическо и психично здраве, но в същото време е сфера, която все още е много недоразбрана и подценена.

  „Sapiens. Кратка история на човечеството“  разглежда как различните епохи и етапи в развитието на човечеството са повлияли и формирали конкретни поведенчески и мисловни модели. 

  Crucial Conversations: Tools for Talking When Stakes are High препоръчвам винаги, когато става въпрос за подобряване на комуникационните умения, и аз самата редовно препрочитам

  Повече за трите книги тук

   

  Йорданка Манчева - HR Експерт в Агенция за събиране на вземания, част от B2Holding

  Йорданка Манчева - HR Експерт в Агенция за събиране на вземания, част от B2Holding

  „Поток: Психология на оптималното преживяване“ на Михай Чиксентмихай
   
  Моето откритие за миналата година е „Поток: Психология на оптималното преживяване“ на Михай Чиксентмихай (издадена от ИК „Хермес“).
   
  Търсенето на щастието, пътят, по който вървим, чувството на пълнота, съзиданието, вдъхновението, удовлетвореността или с две думи – състоянието на поток, са описани в дълбочина и същевременно по увлекателен начин. Препоръчвам горещо!
   
  Книгата не е поредното четиво за самопомощ със съвети как да се справим с трудностите и как с няколко стъпки ще намерим щастието. 
   
  Михай Чиксентмихай е психолог и пионер в научното изследване на щастието. Базирайки се на задълбочени и мащабни проучвания, продължили десетилетия, разглежда факторите, които спомагат за навлизане в със¬тояние на поток, и опровергава редица стереотипи, един от които е, че удовлетворението и насладата са привилегия обичайно на хора, достигнали пика на своята кариера или занимаващи се непременно с интересни творчески занимания. 
   
   
   
  Милена Хаджииванова - Chief HR Officer на Bulsatcom и Основател на H-Vision
  Милена Хаджииванова - Chief HR Officer на Bulsatcom и Основател на H-Vision
   
  Dare to Lead на Брене Браун
   
  Препоръчвам Dare to Lead на Брене Браун. Чета я във връзка с дисертацията, която пиша за Authentic Leadership, но мисля, че може да е полезна в контекста на всяко развитие.
   
  В последните години Брене Браун е доста популярна – като социален изследовател и автор на бестселъри. В книгата тя обяснява как да създадем организационна култура, изградена върху принципите на уязвимост, връзка и смисъл.
   
  В продължение на 20 години Браун изследва уязвимостта и Dare to Lead включва нейните обширни данни за срама, емпатията; освен това тя преплита резултатите от седемгодишен образователен проект за уязвимостта и лидерството, който е проектирала и реализирала.
   
  Тази книга е написана в непринуден, разговорен стил, с много лични анекдоти и истории, за да ви даде представа за това какво Брене Браун мисли и чувства относно срама, страха и уязвимостта. 
   
  И все пак най-добрият начин да учим за уязвимостта е чрез практика! :)
   
   
   
  Катерина Кобакова - Senior HR Consultant в Talentful
  Катерина Кобакова - Senior HR Consultant в Talentful
   
  „Да обърнем курса“ на Л. Дейвид Маркет
   
  Книгата, която ме докосна най-силно в професионално отношение през последните месеци, е „Да обърнем курса“ на Л. Дейвид Маркет (Turn the ship around, David Marquet).
   
  В книгата се разказва за силната роля на лидера във всяка една организация. Като човек, който консултира различни по вид бизнеси, за мен винаги е било любопитно защо едни компании имат сплотен и смел екип, който не се страхува да иновира, а на други това им липсва. В книгата авторът разглежда как най-зле работещият екипаж на ключова ядрена американска подводница се превръща в най-добре функциониращия екип благодарение на подхода на новия главен капитан. Само за една година капитанът на подводницата успява да възкреси една група от демотивирани и отчаяни специалисти, превръщайки ги в енергични, любопитни и смели колеги от общ екип. Как се случва всичко това ли? С търпение, индивидуален подход, наблюдение.
   
   
   
  Цанислав Генчев – HR Manager на NOTO – 360 Fraud and Compliance
  Цанислав Генчев – HR Manager на NOTO – 360 Fraud and Compliance
   
  „Икигай“
   
  Моята любима и последна книга, която прочетох, се нарича „Икигай“ (книгата има издание и на български език, бел.р.). На японски думата „икигай“ може да се разглежда като „живот“ и „да си заслужава“. 
   
  Последните години бяха особено турбулентни за личния живот на всеки от нас. Политическите и икономическите кризи, пандемията и войната все повече ни провокираха да се обърнем към собственото си Аз, да се замислим за близките си и да осъзнаем, че нищо в живота ни не е даденост.
   
  За мен във времената, в които живеем, е все по-трудно да запазим и дори открием автентичното си Аз, своя баланс и нещата, които ни правят истински удовлетворени и пълноценни.
   
  Наскоро открих една от многото рецепти на японците за дълъг и щастлив живот. Отдавна бях чувал за концепцията „Икигай“, но реших да започна годината с по-задълбочен поглед и да прочета една от книгите по темата.
   
   
   
  Илиян Бойчев - Управляващ Директор на IBTrainings
  Илиян Бойчев - Управляващ Директор на IBTrainings
   
  „Маверик“ от Рикардо Семлер
   
  „Маверик“ от Рикардо Семлер е страхотна книга и своеобразно практическо ръководство по мениджмънт и лидерство. Авторът ѝ – Рикардо Семлер, не е писател. И това е едно от най-ценните неща за книгата. 
   
  Той всъщност описва пътя си от поемането на заводите „Семко“ от баща си, които по това време са в изключително лошо състояние и преминавайки през много трудни периоди, след което въвежда много наглед екзотични, но логични нововъведения, успява да я направи една от най-проспериращите компании в Бразилия. Самата компания става обект на изследвания от страна на психолози, индустриалци и изследователи.
   
   
   
  Петър Джугански - HR & Recruitment Manager на OpenTag
    Петър Джугански - HR & Recruitment Manager на OpenTag
   
  „Тънкото изкуство да не ти пука“ на Марк Менсън 
   
  Една от най-интересните книги, които прочетох наскоро, е The Subtle art of not givng a f*ck на Марк Менсън (книгата има издание и на български език - „Тънкото изкуство да не ти пука“ (ИК Хермес), бел.р.).
   
  Ако ви е дошло до гуша от постоянното напрежение в работата, от високите очаквания към вас в професионален и личен план и сте на една или пък две крачки от това да изгорите като факел – тази книга е и за вас! Книгата дава глътка свежест в морето от позитивна токсичност, като авторът ни обяснява, че много често to not give a f*ck за определени неща е всъщност начинът да живеем един по-щастлив и успешен живот.
   
  Идеята не е да бъдем апатични непукисти, напълно неповлиявани от всичко случващо се около нас, а да изберем правилно нещата, за които да ни пука. Важно е да осъзнаем кои са нещата, за които наистина ни пука и си заслужава да влагаме емоции в тях, и кои са тези, за които просто не си заслужава да си хабим нервите.
   
   
   
  Галина Георгиева - HR Директор в Дунапак Родина
  Галина Георгиева - HR Директор в Дунапак Родина
   
  „Предвидимо ирационални“ на Дан Ариели
   
   
  Препоръчвам „Предвидимо ирационални“ на Дан Ариели. Защо ми хареса? Като разпознаваме ирационалните си модели, можем да вземаме по-добри решения в живота и бизнеса, а и през призмата на работата ми в областта на ЧР смело казвам, че аналогично е поведението ни и при избора на професия и работодател.
   
  Оттук могат да се вземат много идеи за Employer Branding активности както вътре в организацията, като започнем още от подбор и наемане, така и по отношение на Employer Branding позициониране на пазара.
   
  Три цитата от книгата, които много харесвам и са 100% валидни и в ЧР:
   
  „Хората са честни само до степента, която им харесва (включително желанието им да угодят на другите).“
   
  „Повечето хора не знаят какво искат, освен ако не го видят в контекст.“
   
  „Опасността да не очакваме нищо, е, че в крайна сметка това може да е всичко, което ще получим.“
   
   
   
  Ваня Колева - Мениджър Човешки Ресурси на WePrevent Велико Търново
  Ваня Колева - Мениджър Човешки Ресурси на WePrevent Велико Търново
   
  „Отвори сърцето си (Будистки приказки за щастие)“ от Аджан Брам
   
  Последната книга, която ме впечатли, е „Отвори сърцето си (Будистки приказки за щастие)“ от Аджан Брам. Превърна се в настолна книга за мен. Попаднах случайно на нея в платформа за аудио книги (Сторител). Често препрочитам различните глави при лични и професионални ситуации. Препоръчвам я с две ръце и беше чудесен подарък за мои близки за Коледа.
   
  Книгата е с простички истории, които те учат да се наслаждаваш на живота и да не го приемаш така сериозно. Най-значима за мен бе приказката „Двете криви тухли“ за несъвършената тухлена стена, която събаряме всеки път, фокусирайки се върху несъвършенствата ѝ. Всъщност можем да съхраним много важни неща в живота си – хора, отношения, имущества, ако гледаме общата картина и не се фиксираме в несъвършенствата им. Ако усвоим това умение, животът е много по-лек и хубав. Хареса ми деликатното, саркастично и едва доловимо чувство за хумор в някои истории.
   
   
   
  Даниела Назим - People Experince Manager, Bulgaria, Endava
   Даниела Назим - People Experince Manager, Bulgaria, Endava
   
  „Позитивна интелигентност“ на Ширзад Шамин
   
  Книгата, която най-много ме вдъхнови през 2022 г., беше „Позитивна интелигентност“ на Ширзад Шамин.
   
  Тя започва с едно неудобно твърдение: „Цялото нещастие и негативните емоции, които изпитваме, са продиктувани от самите нас.“ Първо си казах: Чакай... всеки ден ни се случват по-големи или по-малки неприятности и не можем да си затваряме очите или да носим розови очила... Оказа се, че част от концепцията заимства от позитивната психология, но стои много далеч от т.нар. токсична позитивност и за разлика от нея е ориентирана към реална оценка на проблема и кураж за предприемане на действие.
   
  Една от любимите метафори на автора е тази за ръката, която докосва горещ котлон и ние веднага я дръпваме. Според него можем да се научим да правим същото при появата на каквото и да е предизвикателство и да не се самоизмъчваме с негативизъм. Разбира се, в някои случаи ще ни бъде доста по-трудно, отколкото в други и затова е нужно постоянство, а позитивната интелигеност е позната още като „фитнес за ума“.
   
   
   
  Рада Йосифова - HR Директор на AG Capital
  Рада Йосифова - HR Директор на AG Capital
   
   „21 урока за 21-ви век“ от Ювал Ноа Харари
   
  Книгата, която ме накара истински да се замисля върху бъдещето на човечеството, беше „21 урока за 21-ви век“ от Ювал Ноа Харари.
   
  Харесвам всички книги на Харари, но специално тази поставя на масата редица философски и морални дилеми, които човечеството трябва да реши точно сега, за да определи какво ще бъде неговото бъдеще.
   
  Книгата преплита исторически факти и събития и отражението им върху живота ни днес. Тя насочва вниманието ни към човешката история през една по-различна перспектива и предлага път за извличане на знание от нашето минало. 
   
  Това, което ме впечатли, е тезата, че днес инженерите вземат едни от най-важните решения за бъдещето на човечеството, които доскоро бяха в ръцете на политиците. Харари твърди, че днес повече от всякога е моментът философите да излязат от университетите и да поставят на обществена дискусия моралните дилеми на настоящето и близкото бъдеще, свързани с развитието на технологиите, навлизането на изкуствения интелект и данните. 
   
   
   
  Радослава Кроснева - HR Директор на Банка ДСК
  Радослава Кроснева - HR Директор на Банка ДСК
   
  „Пророкът“ от Халил Джубран
   
  Последната книга, която прочетох на един дъх, е „Пророкът“ от Халил Джубран. Тя е нещо средно между философия и поезия за човешките взаимоотношения и ценности. Красиви думи, които звучат като библейски и които събират мъдростта от опита на този писател от ливански произход.
   
  Под формата на притчи за земното, божественото и космическото Халил Джубран използва прекрасни метафори за ценностите в живота – приятелство, свобода, труд, красота, деца, брак, семейство. Много ми хареса начинът, по който е изобразен светът, и мъдростта, която струи от книгата. Халил Джубран за мен е модерен пророк на модерна вяра, който споделя един цял мироглед за човешките взаимоотношения във всичките им форми.
   
  Тази книга ме вдъхнови да погледна по различен начин на света и да се опитам да бъда по-добър човек, а за мен това е смисълът на живота. 
   
   
   
  Никола Киров - Human Resources Director в Американски Университет в България
  Никола Киров - Human Resources Director в Американски Университет в България
   
  „Силата на настоящето“ на Екхарт Толе
   
  Книгата, която препоръчвам, е „Силата на настоящето“ на Екхарт Толе.
   
  Като ръководител и експерт в сферата на човешките ресурси от мен се изисква постоянно да анализирам миналото и да планирам и предвиждам бъдещето. Макар и това да е не само задължително, а и полезно за всеки човек и професионалист, то само по себе си носи голяма тежест за психиката и емоциите.
   
  „Силата на настоящето“ е бестселър от 90-те години, който е ориентиран по-скоро към самоусъвършенстване.
   
  Книгата ме вдъхнови и ми припомни, че не започнах кариерата си в човешките ресурси, за да бъда някой или да постигна нещо велико. Започнах я, за да помагам на другите. Това е и смисълът на човешките ресурси. 
   
   
   
  Борислава Георгиева - HR мениджър на DHL ESS
   Борислава Георгиева - HR мениджър на DHL ESS
   
  „Мисленето” на Даниел Канеман
   
  Книгата, която ме вдъхнови през последната година, е „Мисленето” на Даниел Канеман. Есенцията и най-важните точки според мен са:
   
  1. Наградите за подобрено постижение работят по-добре от наказанието за грешките.
   
  2. Голям успех = малко повече талант + много късмет.
   
  3. На интуицията не може да се вярва при липса на стабилни закономерности в околната среда.
   
  4. Вкусовете и решенията се формират от спомените, а спомените могат да бъдат фалшиви.
   
  5. Хората са склонни да оценяват относителната важност на определени въпроси според лекотата, с която са припомнени и това до голяма степен се определя от степента на отразяване, което намират в медиите.
   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 23 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 24 часа
  преди 1 ден
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 1 ден
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 1 ден
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители