сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2030 прочитания

    Къде ще пътуваме това лято?

    Вижте кои са най-търсените самолетни дестинации според данните на платформата за организиране на пътувания eSky.bg
    18 май 2023, 12:35 a+ a- a

    Източник: eSky.bg

    Кои са най-желани дестинации, търсят ли се все още оферти в последния момент и каква е най-новата тенденция сред българите за пътуване за лято 2023? Своите наблюдения споделят от платформата за организиране на пътувания eSky.bg. 

    При анализ на търсенията, направени за периода юни-август 2023 г., става ясно, че и тази година най-предпочитаните дестинации са в слънчева Италия. Тя от години е на челна позиция при самостоятелно организираните почивки, като тази година на нея се падат над една четвърт (31%) от търсенията сред десетте топ дестинации. Тези резултати са с 6% по-високи от 2022 г., което показва, че страната продължава да затвърждава позицията си сред най-популярните туристически дестинации. Градовете, до които българите летят за своята италианска почивка, са основно Рим, Милано, Бари и Неапол, както Болоня и Катания в Сицилия.

    За поредна година Испания (второ място) и Гърция (трето място) остават на върха на класацията, съответно с 26% и 13% от търсенията. В Испания най-голям интерес за българите представляват Барселона, Аликанте, Майорка и Малага. В Гърция това са Атина, Корфу, Ханя и остров Родос. От тази година се забелязва и нова тенденция – българите търсят нови възможности за пътуване до Гърция със самолет. Особено желани са гръцките острови, като най-търсени са полетите до Корфу и Крит, а след тях се нареждат Родос и Закинтос. Добрата новина е, че от това лято вече се изпълняват директни полети и до Родос.

    Четвърто място в класацията заема Франция, като най-търсени са полетите до Париж и Ница.  Пето и шесто място се заемат от Турция (5%) и Португалия (4%). Истанбул, Анталия и Бодрум са най-търсените дестинации в Турция, като за радост на българите до първите две има изгодни и директни полети, но до турския курорт Бодрум все още се очакват. Да не забравяме също, че от тази година, нискотарифният превозвач Pegasus Airlines пусна своите директни полети Пловдив-Истанбул, което със сигурност засилва интереса към пътуването до Турция със самолет, а не с автомобил. 

    Кипър, САЩ, Хърватия и Малта са четирите дестинации, които завършват списъка с топ 10 дестинации за почивка за лято 2023, като този резултат не бележи значителна промяна спрямо миналото лято.

    Данните от eSky.bg показват, че през 2023 г. българите са планирали летните си пътувания много преди месец май. „От известно време забелязваме, че офертите в последния момент (last minute) вече не са толкова търсени. Дори нещо повече – тази година пътешествениците резервират пътуванията си доста по-рано – повече от няколко месеца преди датата на заминаване. Така че спокойно можем да кажем, че тенденциите от 2019 г. се завръщат. Една от причините за това е желанието да се организират по-дълги почивки на по-ниски цени. Нещо, което е особено важно в настоящите условия на висока инфлация.“, посочва Маргарита Касабова от eSky.bg.

    Колко дълго смятаме да почиваме в чужбина тази година? От eSky.bg споделят, че много зависи не само от цената на самолетните билети, но и от текущите цени на храната или настаняването в конкретната страна. Например в Испания искаме да прекараме средно до 7 дни, докато във Франция – само 5. „Въпреки това не виждаме толкова голяма разлика с други страни, където пътуващите избират да останат около 8-9 дни“, добавя Маргарита Касабова. 

    Изключение в тази категория са САЩ, където българите възнамеряват да почиват повече от две седмици (средно 16 дни).

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 12 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 12 часа
    преди 13 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 15 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 16 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд