сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7612 прочитания

  Women in IT: Симона Ласкова, Z back-end Developer в IBM Client Innovation Center Sofia

  Всеки ден жените доказваме, че няма невъзможни неща, когато си мотивиран да постигнеш конкретни резултати, казва Симона
  20 февруари 2023, 12:10 a+ a- a

  Симона Ласова - Z back-end Developer в IBM Client Innovation Center Sofia. Снимка: IBM

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се със Симона Ласкова - Z back-end Developer в IBM Client Innovation Center Sofia.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Завърших моето средно образование в Националната финансово-стопанска гимназия, като естественият ход да продължа обучението си беше да запиша специалност, свързана с икономическите науки, но в началото на последната година в гимназията реших, че това не е предизвикателството, от което имам нужда. Поради тази причина избрах по-трудния път, а именно изцяло да сменя посоката на развитие и да кандидатствам в университет, който да ми даде базов старт и практически познания в ИТ сферата, за да разширя хоризонтите си и да разбера с какво точно искам да се занимавам. Избрах това да е УниБИТ, където завърших бакалавърска степен „Компютърни науки и информатика“ със специалност „Информационна сигурност“, а към настоящия момент се обучавам като магистър „Киберсигурност и цифрова криминалистика“.

  През следването си имах възможност да се запозная с изключителни професионалисти. Имахме предмети, ръководени от хора, които врят и кипят в ИТ индустрията, част от тях са преподавателите от екипа на IBM България. От първо лице мога да заявя, че подходът им е практически насочен и наистина помага да се запали искрата на желанието да научиш повече, за което огромно влияние има и лабораторията, която IBM  изгради в сградата на университета.

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор и с какви аргументи Ви спечели?
  Преди да взема решението да сменя изцяло направлението, в което искам да се развивам, посетих съвсем случайно кариерен форум, на който се запознах с много млади, позитивни и амбициозни хора, а единственото общо нещо между тях беше, че са част от ИТ сферата. Това ме накара да се замисля и да искам и аз да бъда като тях.

  Хората, които ме подкрепиха в това мое решение, бяха моята баба, която е учителка по математика, без чиято помощ, нямаше да се справя с кандидат-студентските изпити, и другият човек, който ми даде кураж и сигурност, че съм на прав път, беше моят съпруг. 

  В университета се запознах с изключителни професионалисти, като вече имам честта някои от тях да наричам свои колеги, за което заслуги има и Академичната програма на IBM България.

  „Като жена в ИТ сектора смятам, че трябват увереност и смелост да не се страхуваш да пробваш или да правиш грешки, а когато си заобиколен от правилните хора, тези моменти са просто научен урок“, казва Симона. Снимка: Личен архив

  Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше като помощник-счетоводител във фирмата на родителите ми. Целият процес по обработка на документи и изготвяне на отчети беше интересен, но не чувствах, че ме предизвиква достатъчно.

  Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Водена от амбицията си да намеря „своя път“,  първата ми работа беше почасова като Data validator, занимавах се главно с обработка на данни, работейки със специфичен софтуер. Междувременно завърших курсове по програмиране на C++ и Java. Следващата ми работа, която истински ме запали по програмирането беше стаж като C++ junior developer.

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  В момента работя като Z back-end Developer в IBM Client Innovation Center Sofia и съм част от екипа, който отговаря за операционната система IBM z/OS. Това е операционната система на мейнфрейм машините на IBM, технология, на която разчитат по-голямата част от топ банките и застрахователните компании в световен мащаб, както и множество държавни, здравни организации. Операционната система IBM z/OS е и много надеждна, като може да осигури 99,99999% време на работа и непрекъснато да предоставя своите услуги на потребителите. Към момента основно съм съсредоточена в придобиването на познания в тази изключителна технология и в прилагането им на практика, както и върху предоставянето на възможно най-добрата услуга за клиентите ни.  Моята задача е продуктът да функционира на високо ниво и да бъде подобряван спрямо бързо развиващите се нужди на клиентите.

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Хората и възможностите за развитие. Имам изключителен късмет да бъда в екипа на IBM, тук разбрах какво е да бъдеш част от нещо по-голямо. IBM подкрепя възможностите за развитие, по много начини, един от тях е страхотният вътрешен учебен портал, чрез който можем да получим основни знания и да надграждаме с всеки изминал курс, като ние определяме в каква насоченост ще е той. Имаме множество вътрешни програми за служители, в които развиваме нашите технически умения и лидерски качества. Гордост за нас е и програма Rise UP, която цели да подготви следващото поколение от жени лидери в компанията. 

  Освен че  работата ми е интересна, тя предизвиква любопитството да придобивам нови знания, които са специфични и не мога да получа на друго място.

  Глобалният екип, с който работя, прави процесът изключително мотивиращ, тъй като това са хора с повече от 30 години опит в тази област и имайки този пример, аз се стремя всеки ден да бъда по-добра в работата си.

  Други възможности, които предостaвя IBM, са различните инициативи, които се организират, а наскоро имах удоволствието да стана част от вътрешната ресурсна група Women at IBM Bulgaria, където един от основните ни приоритети е  развитието на жените в ИТ индустрията.

  „Имам изключителен късмет да бъда в екипа на IBM, тук разбрах какво е да бъдеш част от нещо по-голямо“, казва Симона. Снимка: IBM

  Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
  Имам възможността да бъда в екип с изключителни професионалисти, от които всеки ден научавам нови и полезни неща. От друга страна, компанията, в която работя, ми дава възможност да се срещам и с хора, които имат познания  в области и технологии, различни от моята, (ментори и съмишленици) и мога да черпя опит от тях.

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Едно от основните предизвикателства като млад талант, в началото на кариерата си, е да се усъвършенствам с всеки изминал ден, да придобивам нови знания и умения. Предизвикателства винаги има, това е чарът на моята работа и на индустрията, в която избрах да работя. Благодарна съм, че в IBM имаме приобщаваща работна среда и винаги усещам подкрепата на моите колеги. Като жена в ИТ сектора смятам, че трябват увереност и смелост да не се страхуваш да пробваш или да правиш грешки, а когато си заобиколен от правилните хора, тези моменти са просто научен урок.

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  Колегите ми са доказани специалисти и професионалисти, аз работя в екип, в който взаимно си помагаме и развиваме професионалните и технически качества. Средата в IBM ме кара да се чувствам мотивирана и най-вече на мястото си.

  Кои са най-големите клишета, които вие сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Всеки ден жените доказваме, че няма невъзможни неща, когато си мотивиран да постигнеш конкретни резултати. Важно е какво можеш и знаеш  независимо от пола, расата или принадлежността. Клишето, че ИТ сферата  е само за мъже, за мен е отживелица, ако някой все още разсъждава над този въпрос, то аз оборвам този стереотип ежедневно.

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Основните ми интереси са свързани с киберсигурността и как тя трябва да бъде неизменна част от всекидневието ни. 

  Релаксирам чрез четене на книги, а свободното си време обичам да прекарвам с дъщеря ми в игри и забавления.

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  ИТ сферата е изключително широкоспектърна, динамична и развиваща се област, ако са намерили своята ниша в нея, която ги зарежда с желание за работа, искат да виждат постигнатите резултати, да се развиват професионално, бих им казала да се въоръжат с много търпение, постоянство и отдаденост – само така ще постигнат всичко, за което мечтаят.

   
  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT
   
  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 8 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 10 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 11 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 11 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество