петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5718 прочитания

    Българи в основата на първата в историята награда Грами за музика към видеоигра

    За нашия екип в София работата по този саундрак беше голямо приключение - споделиха за Economy.bg от Ubisoft Sofia по повод престижното отличие
    10 февруари 2023, 11:34 a+ a- a

    сн: Ubisoft

    Композиторът на Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök Стефани Иконому спечели първата в историята награда Грами за музика за видеоигри на 5 февруари. Тя победи в новата категория за най-добър саундтрак към видеоигри и други интерактивни медии.

    Играта в основата на престижната награда е разработена от българския екип на компанията Ubisoft.

    "Много благодаря на всички ви. Благодаря на звукозаписната академия за тази невероятна чест. Толкова съм благодарна на Ubisoft и Саймън Ландри, че ме поканиха в богато наследство на Assassin's Creed", заяви Икономи при получаването на "грамофончето".

    "Наградата, която получи композиторката на Assassin’s Creed Valhalla Dawn of Ragnarök - Стефани Иконому, е наистина исторически успех, с който сме много горди и щастливи", споделиха за Economy.bg от Ubisoft Sofia.

    Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök беше пусната през март 2022 като най-голямото разширение в поредицата Assassin's Creed до момента.

    Михаил Лозанов, творчески директор, и Росен Янков, асоцииран продуцент, са работили заедно със Стефани.

    Михаил Лозанов, творчески директор, Ubisoft Sofia

    "И двамата с Росен дълбоко вярваме, че музиката и звукът в една видео игра е от изключителна важност за цялото изживяване. Затова още в началото имахме много ясна идея, че в експанжъна ще ѝ отделим специално внимание. Аз имах няколко много конкретни идеи, които бяха гръбнакът на играта. Три момента в историята трябваше да са подкрепени от оригинални и силно емоционални песни - изпети на старонорвежки. Цялото звучене на музиката трябваше да се отличава от това на основната игра, за да подкрепим новия митологичен свят. Музиката трябваше да звучи като продължение, но по-модерно и авангардно, да надгражда на фолклорните мотиви в основната игра. Блек метъл рифовете и типичният тон на китарите бяха източник на вдъхновение", коментира за Economy.bg Михаил Лозанов, творчески директор на Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök.

    Росен Янков, асоцииран продуцент на Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök, Ubisoft Sofia

    Росен Янков, асоцииран продуцент на Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök, допълва: "На база на това търсихме и композитор за нашата игра. Стефани бе перфектният избор, тъй като, от една страна, тя вече имаше опит в писането на музика за видео игри и за първия експанжън на Assassin's Creed Valhalla "Siege of Paris", но и също така беше отворена да експериментира музикално в посоката, която имахме за играта. Ние много харесваме нейния уникален стил, имахме ѝ доверие и знаехме, че ще успее да напише музика, която дори да надмине очакванията. Писането на музика за видео игра е много по-различно от това за статична медия (филм). Във видео игрите музиката трябва да може в реално време да се променя взависимост от това, което играчът прави. Това е така наречената адаптивна музика и генерално е голямо предизвикателство за всеки композитор.

    Като първа стъпка изпратихме на Стефани много музикални референции за посоката, която искаме. Тя започна работа по основната тема на играта с идеята да се съгласим относно звученето, което търсим, преди да продължим напред. Блек метъл посоката беше много предизвикателна и отне няколко рунда на работа, докато преценим колко блек метъл да включим и всички да сме удовлетворени със звука, който имаме.

    Паралелно с работата на Стефани по музикалната тема, ние подготвихме детайлен бриф за всички моменти в играта, за които имахме нужда от оригинална муизка. Това включва описание на емоцилналния заряд на всяка сцена, продължителност на всяко парче, интензивност, която търсим, и т.н. На този етап играта все още беше в много начална фаза на разботка и все още нямахме нито геймплей, който да покажем на Стефани, нито имахме сигурността, че няма да настъпят някакви промени.

    Стефани е страхотен професионалист и след като успяхме да намерим звука на играта, тя бързо адаптира това за целия саундтрак.

    Паралелно на работата ни със Стефани, работихме и с Ейнар Селвик (Вардруна) по 3 песни, които да използваме в ключови моменти в играта. Тези песни рефлектират емоционалния заряд на сцените и придават тежест на драматургията и наратива на играта. Стефани също съобразяваше музиката, която пише, с тези парчета. Накрая двамата работиха заедно и Ейнар добави вокали към музикалната тема на Стефани.

    За нашия екип в София работата по този саундрак беше голямо приключение и един от многото предизвикателни и интересни процеси, които бяха част от създаването на Dawn of Ragnarök. Изключително щастливи сме и горди с този исторически успех, който Стефани постигна. Безкрайно благодарни сме и за успешната ни екипна работа с колегите от Ubisoft Music, както и целия екип на Assassin’s Creed, допринесли за този проект".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 38 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове