неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6275 прочитания

  ИТ екипите в България: Data Quality, Experian България

  Запознайте се с Пламен Петров, Ралица Георгиева, Павлин Колев и Деница Русева и научете повече как и върху какво работят
  09 декември 2022, 11:41 a+ a- a


  От ляво надясно: Павлин Колев, Ралица Георгиева, Пламен Петров и Деница Русева от Data Quality екипа в Experian България. Снимка: Economy.bg

  В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията.

  Не е важна крайната цел, а пътят. Така казват хората. Но най-ценно е с кого споделяш пътешествието. В това са убедени Пламен Петров, Ралица Георгиева, Павлин Колев и Деница Русева, част от екипа Experian Data Quality в Experian България. 

  За Пламен идеалното пътешествие е няколко седмици и 5000 километра с автомобил в компанията на съпругата му и без твърди планове за посоката. За Ралица ежедневните разходки с домашния любимец понякога се превръщат в цяло пътешествие. Като запален меломан, Павлин от малък не спира да опознава нови кътчета от музикалния свят. А Деница тръгва от морето и стига до София, където намира точно тези хора, с които винаги е мечтала да пътешества.  

  Общото между четиримата е, че всички споделят заедно пътешествието, наречено Experian, като част от екипа Experian Data Quality на компанията.  

  Как започва всичко?
  Всеки от четиримата пътешественици е започнал по различен начин своето приключение в Experian. От най-скоро в екипа е Деница. 

  „Завършила съм Военноморското училище във Варна и незнайно как осъзнах, че изгревите и залезите не са така красиви, ако не са споделени“, разказва Деница. Така тя преобръща погледа си на 180 градуса и след дълъг път и труд попада в Experian, където не само не се чувства сама, а знае, че е на правилното място. 

  „В Experian съм от 4 месеца. Въпреки че все още съм в началото на професионалния си път, тук ме приемат повече от добре, въпреки моите странности – с образованието на инженер-корабоводител, любимото хоби стрелба с малокалибрено уръжие, каране на ски по родните планини, както и гребане с падъл борд“, разказва Деница

  Павлин и Ралица пък попадат в компанията преди около пет години. Ралица има над 10 години опит в IT сферата, през които заема различни позиции, а това ѝ помага да натрупа разнообразен опит: от изготвяне на програмна документация през програмиране до момента, в който преминава на настоящата си роля като QA.  Павлин прави първите си стъпки в IT именно в Experian – като стажант, но в друг отдел на компанията. „Екипът, в който бях тогава, беше готин, но ролята не беше това, което търсех. В края на стажа си разбрах, че в компанията се формира нов екип, в който търсят нови Junior попълнения и така се прехвърлих в Data Quality екипа като Junior C/C++ Developer”. 

  Важна роля именно във формирането на екипа има един от най-дългогодишните му членове – Пламен.

  „След пъстра и многогодишна кариера като програмист, архитект на решения, проектен мениджър и Scrum Master, намерих своето място в Experian Data Quality преди близо шест години. Дойдох като технически ръководител на първия екип, който развиваше софтуер, когато нещата все още стартираха. Свидетел и пряк участник съм в изграждането на организацията и успях да вплета в нея своите виждания и преживявания. Натрупах и много нов опит“, разказва Пламен.

  Какво следва?
  Всеки от четиримата намира по нещо различно, което го задържа и мотивира в Data Quality екипа. За Павлин това са разнообразни, комплексни, а понякога и предизвикателни задачи, които изискват експериментиране и боравене с различни технологии.

  „Благодарен съм, че имам колеги, от които да се уча, като самата работна среда ни стимулира да комуникираме и най-вече да споделяме знанието и опита си. Една от ценностите на Experian най-общо гласи – развивай себе си, като развиваш хората около теб. За себе си бих казал, че съм от по-тихите и изпълнителни хора и благодарение на средата започнах да развивам лидерските си качества, да водя инициативи, да споделям повече от моя опит и да си поставям по-високи цели“, разказва Павлин.

  Стремежът към развитие в екипа пък е основният мотиватор за Деница. „Изключително съм впечатлена от ежедневното желание на екипа да се развива и знам, че имам възможността да се развивам заедно с него. Все още се уча как да бъда отборен играч, но съм наясно, че всеки се стреми да даде най-доброто, на което е способен. Предстоят ми много неща, но съм готова да ги посрещна с вдигната глава и знам, че имам до себе си опитен екипаж, който ще ми подаде ръка“. 

  Професионално развитие успява да получи и Ралица, а това ѝ дава силна мотивация да продължава да гледа напред, без да сменя посоката.

  „Започнах като Junior QA, a понастоящем съм QA II в един от продуктовите екипи с перспектива много скоро да стана Senior QA. Присъединяването ми в екипа даде тласък на развитието ми в сферата и ми помогна да натрупам опит и увереност“, споделя Ралица

  Повече за екипа Ралица, Деница, Пламен и Павлин разказват в следващите редове. 

  Представете ни Вашия екип – колко специалисти сте и какво правите?
  Пламен Петров: Experian Data Quality е в София от шест години и днес наброява петдесет души. За това време частта, която отговаря за продуктовата разработка и която имам честта да ръководя, нарасна естествено до повече от тридесет и пет специалисти, разделени в четири продуктови екипа. Стратегията ни е дългосрочна, целенасочена и уверено вървим в посока да бъдем R&D център, който създава иновации и доставя високотехнологични решения.

  Хората, с които работим, са „инженери по душа“ и се гордеят с качеството на работата си. Екипите ни са високоефективни – работят на къси итерации по Scrum методология, изцяло автономни са и отговарят за поверените им продукти. Специалистите работят тясно с продуктовите мениджъри и директно повлияват развитието на портфолиото ни със своите идеи и иновации. Като роли имаме програмисти, специалисти по качество и автоматизация (QA, Automation and DevOps), софтуерни архитекти, както и ръководители на екипи. 

  Структурата ни е максимално „плоска“, тъй като свободното движение на идеи и взаимодействие са от първостепенно значение. Мениджърите ни са фокусирани в това колегите ни да се чувстват добре, да получават подкрепа в тяхното професионално развитие, както и в осигуряването на добра среда за развитие на екипите.

  Какви технологии използвате?
  Павлин Колев: Нашите Data Validation продукти са написани на Java, .NET и C/C++. Основната ни API дистрибуция е на REST, SOAP и като Shared Library файлове. Широко използваме Python, PowerShell, Bash, както и Docker Containerization за най-различни видове автоматизации, най-често свързани с тестване и cloud инеграции. От database технологиите най-използвани са ElasticSearch, SQL, Cassandra. За production deployment, monitoring и cloud услуги основно използваме Microsoft Azure и ElasticStack.

  По какви проекти работите?
  Павлин Колев: Работата ни е тясно свързана с продуките, които поддържаме и данните около тях. Основният ни фокус е върху контрола и подобряването на качеството на данните на нашите клиенти. Накратко, нашият софтуер прави търсене и валидиране на пощенски адреси, както и валидиране на e-mail контакти. Нашите клиенти най-често се занимават с куриерски услуги, online пазаруване, навигационни системи или имат голям брой крайни потребители, за които пазят данни. Например една от най-големите американски банки и една от най-големите международни вериги супермаркети използват нашите продукти. Благодарение на ресурсите, които Experian има като глобална организация, съчетани с таланта на професионалистите тук, нашите продукти са водещи в своята сфера по отношение на производителност, точност и възможности за интеграция. Клиентският ни софтуер е в различни етапи от своето развитие, като към момента основно сме фокусирани върху облачните интеграции и най-различни подобрения по самите продукти и по целия процес на continuous delivery.

  Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
  Деница Русева: В момента имаме пълната свобода да работим, където пожелаем – от вкъщи, от планината или морето, но всеки член от екипа е в София, което ни позволява да се събираме заедно поне веднъж седмично. Често ни обединяват и организираните събития в офиса, чиято цел е точно такава – да запазим живия контакт и екипния дух.

  Как типично преминава един работен ден в екипа?
  Деница Русева: Като наводошла в екипа, денят ми е изпълнен с обучения, по-подробно запознаване с продукта и изграждане на нови за мен знания. Ежедневно сме част от кратка оперативна среща, в която имам възможността да споделя, ако съм се затруднила със задачата, която ми е била дадена. След тази среща, през деня, се консултирам със своя ментор за повече насоки, а след това продължавам със самостоятелната работа върху интересните предизвикателства, които срещам.

  Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
  Пламен Петров: За тези години извървяхме дълъг и изпъстрен с интересни предизвикателства път. Заедно изградихме добра култура и чудесна екипна среда. Превърнахме се в предвидим и търсен партньор. Научихме много за себе си и за работата си, но и постигнахме много успехи.  

  Един от тях е, че напълно автоматизирахме тестването и доставянето на решенията си, използвайки най-новите технологии и подходи в областта. Развихме и много нови функционалности, осъвременихме портфолиото си. Въведохме успешно гъвкави процеси на работа и технологични практики на изключително високо ниво. Наложихме фокус в индивидуалното развитие и успеха на всеки един наш колега като норма.

  Но най-горди сме с колегите, с които постигнахме всичко това. Професионализмът и желанието, с което те работят, са истински вдъхновяващи и зареждащи. За мен да наблюдавам динамиката на екипите и израстването на колегите през всички нива, е истинско удоволствие. Да се погрижим усмивките да не слизат от лицата им, е най-малкото, което можем да направим като управленски екип.

  Какво обичате да правите заедно в извънработното си време?
  Деница Русева: Нашият екип взема присърце каузите, в които участва в Experian, а именно благотворителните каузи. Това ни сплотява. Аз реших да се присъединя към част от тях, защото за мен са много лични. Смятам, че подобни мероприятия ми помагат да се сближа с хора от другите екипи, защото имам възможността да се запозная с тях, да чуя тяхната история и мотивацията им да се включат към каузата. Това е допълнителен опит, който аз не мога да придобия по друг начин освен така. 

  Какво сплотява екипа Ви?
  Ралица Георгиева: Като част от People комитета, в който участвам през последните четири години, съм на мнение, че няма по-добро средство за сплотяване на екипа от неформалните събития, затова всеки месец организираме различни такива – дали ще направим разходка във Витоша, или ще се забавляваме заедно на стендъп комеди шоу, всяко едно от тях ще ни помогне да затвърдим отношенията помежду си и екипния дух, като ги поддържаме на високо ниво. От друга страна, дистанционният модел на работа не повлия отрицателно на екипността ни, както се очакваше, дори напротив, отношенията между хората се запазиха и са повече от добри. Всички са приятелски настроени, готови да ти помогнат и да извървят заедно с теб пътя до взаимния успех.

  Как се вписват нови хора във Вашия екип?
  Ралица Георгиева: В Experian Data Quality посрещаме новите хора с много позитивизъм. Досега всеки човек, постъпващ в нашия екип, се е вписвал мигновено. Ние се стараем да подбираме хората не само на база техническите им познания, но и според екипните ни ценности, на които държим, като амбиция, принадлежност, хармония и доверие, които да гарантират успешното присъединяване и адаптация на новите колеги. Хората в екипа са избрани така, че да има какво да учим един от друг и да си помагаме, всеки един от нас е с потенциал и желание да се развива. Всеки нов човек преминава през onboarding процес, организират се обучения, а освен това за новите колеги се избират ментори, с помощта на които постепенно се навлиза в процесите на работа.

  Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
  Деница Русева: Това е много индивидуален въпрос, защото всеки човек носи уникално свое качество, което би подхождало на екипа. Смятам, че най-важното е човек да бъде цветен, да е изключително позитивен и да не се страхува да опитва, без значение дали ще успее да се справи от първия път. Ако ти си човек, готов да учи нови неща и да предава своите знания на колегите си, заповядай в нашия екип. 

  А може би е по-добре да завършим с думите: Заповядай на нашата палуба, където всяко наше пътешествие ни прави по-добри и открива пред нас нови хоризонти. 

  Вижте какви продукти разработва Experian в България 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на EXPERIAN BULGARIA EAD в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Екип Front-end Development, Scalefocus
  Екип SPA/front-end, SiteGround
  Екип RSM, Tek Expert
  Екип Engineering, Nexo

  Екип GetHelp, Tek Experts
  Екип Java, Scalefocus
  Екип QA, МенторМейт
  Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
  Екип CritSit, Tek Experts
  Екип Scagile, Блубито
  Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
  Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
  Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
  Eкип Online Banking Project, DataArt
  Екип SOC, Paysafe
  Екип UX/UI Team, Scalefocus
  Екип Engineering & Product Development, Nexo
  Екип Marketing Services, Experian България
  Екип Rapid Transfer, Paysafe
  Екип BIS platform QA, SEEBURGER
  Екип News UK Tech, Questers
  Екип Quality Engineering, Scalefocus
  Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
  Екип Custom Development, Milestone Systems
  Екип Sitefinity Cloud, Progress 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство