петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1706 прочитания

    Nexo започва обучение за усъвършенстване на дигиталните умения на българските учители

    Мащабната безплатна инициатива стартира с 210 преподаватели от 71 населени места, които ще предадат знанията си на над 5 000 деца
    23 ноември 2022, 12:57 a+ a- a

    Визуализация: Nexo

    Nexo - водеща световна регулирана институция за управление на дигитални активи, създадена в България, обяви, че дава старт на интензивни образователни курсове за усъвършенстване на дигиталните умения на 210 учители от 71 населени места в националната програма „Код: Бъдеще”.

    Присъствените обучения стартират на 25 ноември 2022 г. в градовете София, Ямбол, Пловдив, Велико Търново и Варна. 

    Професионалните обучения, носещи три квалификационни кредита от МОН, провеждани от MindHub и Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ), целят да подкрепят български учители от разнообразни образователни дисциплини както в големи, така и в малки населени места. 

    „Код” Бъдеще” представлява  серия от професионални семинари и практически обучения, разработени от международни специалисти в областта на високите технологии.  Програмата полага основите на ключови умения в дигитална среда, сред които: програмиране, дизайн мислене и интегриране на STEM обучение,  фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика.

    Обучителният процес продължава до февруари 2023 г., а учителите, завършили успешно програмата ще вземат своя официален сертификат, както и три квалификационни кредита от МОН на официално събитие с организаторите. 

    „Водени от последните проучвания, които поставят страната ни на предпоследно място по дигитална грамотност в Европейски съюз, мисията на Nexo е да поощри висококачественото дигитално обучение в родината ни и да стимулира модернизирането на образованието. С тази дългосрочна инициатива екипът ни вярва, че ще подкрепи бъдещето поколение иноватори и ще затвърди мястото на България на технологичната карта на света”, коментира Коста Кънчев - Съосновател и Председател на управителния съвет на Nexo. 

    В рамките на един месец от анонса на инициативата за включване в нея кандидатстваха учители от цялата страна, преминали няколко интервюта с цел оценка на мотивацията и нивото на владеене на английски език. Те бяха одобрени от експерти на MindHub и ФРГИ.

    „Щастливи сме, че програмата „Код: Бъдеще” предизвика такъв интерес в учителите от цяла България! С нея целим да поставим началото на една революция в образованието с подкрепата на бизнеса. Нека има повече технологични преподаватели, прилагащи иновации в класната стая”, посочва Поли Янкова - Основател и Ментор в MindHub.

    „Инициативата „Код: Бъдеще“ дава един прекрасен  пример за партньорство с мисия, което събира образователната система, гражданска организация и представители на бизнеса в името на по-доброто бъдеще на децата на България! Благодарни сме за ентусиазма на преподавателите да повишават своите знания и умения, на хората от Регионалните управления по образованието и редица граждански организации, които ни помогнаха, за да стигнем до учители от толкова много населени места. За нас е удоволствие да работим с МindHub, които с голямо желание предават знанията си, както и с екипа на Nexo, за които каузата образование е мисия”, добавя Илияна Николова - Изпълнителен Директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 9 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 9 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 16 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 17 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава