понеделник, 25 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1322 прочитания

  Nexo започва обучение за усъвършенстване на дигиталните умения на българските учители

  Мащабната безплатна инициатива стартира с 210 преподаватели от 71 населени места, които ще предадат знанията си на над 5 000 деца
  23 ноември 2022, 12:57 a+ a- a

  Визуализация: Nexo

  Nexo - водеща световна регулирана институция за управление на дигитални активи, създадена в България, обяви, че дава старт на интензивни образователни курсове за усъвършенстване на дигиталните умения на 210 учители от 71 населени места в националната програма „Код: Бъдеще”.

  Присъствените обучения стартират на 25 ноември 2022 г. в градовете София, Ямбол, Пловдив, Велико Търново и Варна. 

  Професионалните обучения, носещи три квалификационни кредита от МОН, провеждани от MindHub и Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ), целят да подкрепят български учители от разнообразни образователни дисциплини както в големи, така и в малки населени места. 

  „Код” Бъдеще” представлява  серия от професионални семинари и практически обучения, разработени от международни специалисти в областта на високите технологии.  Програмата полага основите на ключови умения в дигитална среда, сред които: програмиране, дизайн мислене и интегриране на STEM обучение,  фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика.

  Обучителният процес продължава до февруари 2023 г., а учителите, завършили успешно програмата ще вземат своя официален сертификат, както и три квалификационни кредита от МОН на официално събитие с организаторите. 

  „Водени от последните проучвания, които поставят страната ни на предпоследно място по дигитална грамотност в Европейски съюз, мисията на Nexo е да поощри висококачественото дигитално обучение в родината ни и да стимулира модернизирането на образованието. С тази дългосрочна инициатива екипът ни вярва, че ще подкрепи бъдещето поколение иноватори и ще затвърди мястото на България на технологичната карта на света”, коментира Коста Кънчев - Съосновател и Председател на управителния съвет на Nexo. 

  В рамките на един месец от анонса на инициативата за включване в нея кандидатстваха учители от цялата страна, преминали няколко интервюта с цел оценка на мотивацията и нивото на владеене на английски език. Те бяха одобрени от експерти на MindHub и ФРГИ.

  „Щастливи сме, че програмата „Код: Бъдеще” предизвика такъв интерес в учителите от цяла България! С нея целим да поставим началото на една революция в образованието с подкрепата на бизнеса. Нека има повече технологични преподаватели, прилагащи иновации в класната стая”, посочва Поли Янкова - Основател и Ментор в MindHub.

  „Инициативата „Код: Бъдеще“ дава един прекрасен  пример за партньорство с мисия, което събира образователната система, гражданска организация и представители на бизнеса в името на по-доброто бъдеще на децата на България! Благодарни сме за ентусиазма на преподавателите да повишават своите знания и умения, на хората от Регионалните управления по образованието и редица граждански организации, които ни помогнаха, за да стигнем до учители от толкова много населени места. За нас е удоволствие да работим с МindHub, които с голямо желание предават знанията си, както и с екипа на Nexo, за които каузата образование е мисия”, добавя Илияна Николова - Изпълнителен Директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 септември 2023, 16:19
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  21 септември 2023, 15:37
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:30
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  21 септември 2023, 14:51
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  21 септември 2023, 13:54
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица