четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1398 прочитания

    Микеле Плачидо идва в София за "Киномания"

    Италианската звезда ще представи новия си филм „Сянката на Караваджо“
    31 октомври 2022, 16:18 a+ a- a

    Броени дни след световната му премиера, филмът „Сянката на Караваджо“ ще бъде показан по време на Киномания на 19 ноември в зала 1 на НДК. За гала прожекцията в България специално пристига неговият режисьор, съсценарист и изпълнител на една от главните роли - Микеле Плачидо, познат у нас най-вече с образа си на Корадо Катани в култовия сериал „Октопод“.

    Плачидо лично ще представи филма си, а прожекцията ще е предшествана от среща на публиката с италианската звезда. Прочутият актьор и режисьор за последно е бил в България точно преди 20 години - за снимките на сериала “Сорая”.

    „Сянката на Караваджо“ бе показан за първи път по време на Международния кинофестивал в Рим, извън конкурсната програма, и беше ентусиазирано приет от публиката и от критиците. Действието се развива през 1600 г. в Италия, където Микеланджело Мериси (Караваджо) е брилянтен художник и бунтар срещу догмите на църквата, които налагат как точно да бъдат изобразявани религиозните сюжети. След като научава, че Караваджо използва проститутки, крадци и скитници като модели за своите картини, Папата разпорежда на свой агент, известен като „Сянката“, да разследва твореца, за да разбере дали заслужава помилване за убийството на свой съперник в любовта. Именно през погледа на агента (в ролята е Луи Гарел) е описана личността на живописеца.

    С този филм Плачидо разкрива дълбоката, противоречива и измъчена душа на великия италиански художник, живял в края на XVI и началото на XVII век. Филм-събитие за бурния и провокативен живот на един гениален творец.

    „В основата е реалната съдба на великия художник, чийто живот е белязан с множество черни петна. И до днес не знаем как и къде е умрял. Има сведения за последните дни от живота му – той е получил помилване от папата, защото е бил обвинен в убийство и осъден на смърт, заради което бяга от Рим. Заедно с Караваджо изчезват и картините, донесени от него в столицата като благодарност за помилването. Няма данни какво се е случило с тялото му. Има предположения и ние излизаме със собствена версия“, разказва Плачидо.

    В ролята на Караваджо е актьорът Рикардо Скамарчо. Във филма участват също самият Плачидо, Луи Гарел, Изабел Юпер, Лолита Шама и други.

    В продукцията има и българска следа. Мони Овадия играе известния италиански свещеник Филипо Нери. Овадия е роден в Пловдив, но почти веднага с родителите си се мести в Милано.

    КИНОМАНИЯ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Филмовото събитие ще се проведе между 17 ноември и 4 декември и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за последните две години, златни класики и български премиери.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 43 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки