четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1644 прочитания

    Климатичните промени застрашават производството на кафе

    В момента 60% от дивите видове кафе са застрашени, а 50% от земята, използвана за отглеждане на кафе, може да стане нежизненоспособна до 2050, сочи ново проучване
    10 октомври 2022, 11:40 a+ a- a

    В момента 60% от дивите видове кафе са застрашени и 50% от земята, използвана за отглеждане на кафе днес, може да стане нежизненоспособна до 2050. Висококачествената арабика е особено уязвима на атмосферни промени и повишаването на температурите, се отбелязва в проучване, цитирано от Nespressо.

    По повод Международния ден на кафето компанията подчерта риска, на който е подложено глобалното производство на кафе вследствие на климатичните промени, и насочва вниманието си към усилия за неговата защита. Новата кампания, The Empty Cup, е представена от първия и дългогодишен посланик на бранда Джордж Клуни, който държи празна чаша с лого Nespresso вместо любимото си кафе. Празната чаша е символ на риска пред много производители по света, от които над 140 000 работят директно с швейцарската компания.

    Подсигуряване и закрила на висококачественото кафе в бъдеще е в основата на стратегията на Nespresso през последните 20 години. Лансирана през 2003 в сътрудничество с Rainforest Alliance, програмата Nespresso AAA Sustainable Quality™ помага за подобряване на добива и качеството на реколтата, като същевременно защитава околната среда и поминъка на фермерите и техните общности.

    Подпомагането на земеделските общности да защитават земята си от метеорологичните сътресения, катo се борят с причините за промените в климата, е от решаващо значение за устойчивото производство на висококачествено кафе. Nespresso прави това посредством регенеративно земеделие: подход с потенциал да намали глобалните емисии от производствата на културите, но и да подобри устойчивостта на селските райони срещу климатичните промени.

    Джордж Клуни отбеляза: „Заплахата от изменението на климата е реална и производителите на кафе са на първа линия. Жизненоважно е да дадем възможност на тези общности да изградят финансова и екологична устойчивост, така че не само да оцелеят, но и да процъфтяват и просперират. Тази концепция е в основата на подхода на Nespresso. Но това е нещо повече от кафе. Изменението на климата не е нещо, което една компания или дори цяла индустрия може да коригира. Това изисква спешни, смели действия в глобален мащаб. Залозите са високи.”

    Гийом Льо Кунф, главен изпълнителен директор на Nespresso: “Изтънченият вкус, високото качество и специалните смеси от кафе, които са важни за любителите на кафето, са изложени на риск. Трябва да действаме, за да защитим кафето и кафе общностите от изменението на климата. Това е в основата на подхода на Nespresso от 20 години насам, а сега отиваме още по-далеч. Регенеративното земеделие има потенциала да превърне земеделието в част от решението на проблемите с климата. Това е подход, който не просто взема от земята, но всъщност лекува природата и възстановява баланса. Горд съм, че Nespresso е новатор в този преход, но трябва да направим повече. Призоваваме международната общност – както частни, така и публични организации – да предприемат действия, които ще доведат до осезаема промяна. “

    Сантяго Гоуланд, главен изпълнителен директор на Rainforest Alliance: “Почти една четвърт от емисиите идват от земеделие, горско стопанство и други видове обработка на земя. Спешно се нуждаем от действия, които по-бързо да ни помогнат да се справим с климатичните промени, а голяма част от тях трябва да е промяна в начина по който отглеждаме храната си. Добрата новина е, че преминаването към регенеративно земеделие може да намали въздействието на земеделието и да поддържа нашата глобална хранителна система за бъдещите поколения.”

    Въздействието на изменението на климата се усети много силно в Пуерто Рико, където преди 5 години урагани опустошиха производството на кафе, унищожавайки 80% от реколтата на острова. Благодарение на усилията на програма с множество заинтересовани страни, включително Nespresso, за първи път тази година се очаква реколтата да достигне нивата си от преди природното бедствие.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк