петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7704 прочитания

  Бизнес лидерите в България: Димчо Димчев, карго-партнер

  „Опитът ме е убедил, че 90% от формулата за успех е желанието и настойчивостта да го постигнеш“, казва Управителят на международната спедиторска компания
  07 юли 2022, 11:52 a+ a- a

  Димчо Димчев - Управител на карго-партнер . Снимка: карго-партнер 

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Представяме ви Димчо Димчев - Управител на карго-партнер .

  Димчо Димчев е завършил „Управление на веригата на доставките“ и „Финанси“ във Виенския университет. Стартира кариерата си като стажант в австрийски спедиции. Продължава развитието си в отдел „Логистичен инженеринг“ във „Франс Маас“, Нидерландия. През 2005 г. се завръща в България и изпълнява различни функции във „Вектра“ ООД (джойнтвенчър с „Франс Маас“ и впоследствие с ДСВ). От 2012 г. е ръководител направление „Логистични решения“ в „Гебрюдер Вайс“. През януари 2020 г. поема управлението на карго-партнер у нас.

  Г-н Димчев, разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  От 4-ти до 8-и клас учих в немско училище в англоезична държава, след това в Немската езикова гимназия в София. Университета със специалност „Бизнес администрация“ посещавах във Виена. Със сигурност най-полезни и универсално приложими са били научените езици и опитът, натрупан в международната среда.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Бих добавил само повече макроикономически профил и може би физика или астрофизика.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Бях стажант в логистична фирма в Австрия и беше наистина интересно. За 2 години получих възможност да се развия като спедитор и да участвам в пълния процес: от офериране на сделката, през уреждане на транспорта, до финалното отчитане и разплащане и дори и в товаро-разтоварните дейности в склада, които като млад човек ми бяха особено интересни.

  „Опитът ме е убедил, че 90% от формулата за успех е желанието и настойчивостта да го постигнеш.“ Снимка: карго-партнер 

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Това са проектите, които съм имал възможността да започна и завърша докрай – от договарянето през подготовката и осъществяването до насладата от спечеленото доверие и задоволство на клиента и последващия от това нов бизнес.

  Как започнахте в настоящата компания?
  В карго-партнер  започнах през 2020 г. като Управител и това е първата ми висша ръководна роля.

  Какво Ви мотивира?
  Сега преобладаващата част от работата ми е с хора – с колегите от карго-партнер и с нашите клиенти.  Винаги съм вярвал, че водачеството на мотивиран екип с ясни цели се явява почти неограничен мултипликатор на индивидуалните усилия на отделния професионалист – дори и на най-добрия в сферата си. С екипа на карго-партнер виждам реализацията на това убеждение и този факт силно ме мотивира.

  С какво не бихте направили компромис?
  С човечността. Всички сме хора и трябва винаги да проявяваме уважение и разбиране един към друг, независимо дали сме в лична, или работна среда. Щастлив съм, че мога да комбинирам това мое верую с мотото на карго-партнер, което е: We take it personally. 

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените у тях?
  Опитът ме е убедил, че 90% от формулата за успех е желанието и настойчивостта да го постигнеш. Именно това са качествата, които най-високо ценя и търся в настоящите и новите хора на карго-партнер. 

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно компания?
  Да може да поставя цели и да ги комуникира убедително пред целия екип на фирмата. Преди всичко да е човечен в отношенията си със служители, с клиенти и подизпълнители. Такова отношение работи силно и в полза на компанията, т.е. хората се отблагодаряват за него чрез лоялност.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Предизвикателствата ми е трудно да степенувам, но ще споделя един от изводите, които извлякох за себе си. Един мениджър трябва да базира решенията си на факти и за да улесним това, в карго–партнер чрез технологии осигуряваме постоянна видимост и проследяемост във веригите на доставките. За определени решения фактите не са достатъчни и тогава трябва да имаме смелостта да вземем такова решение, изхождайки преди всичко от морала и убежденията си – това, което много хора наричат „вътрешния глас“. 

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Щях да съм по-смел и да започна да слушам повече вътрешния си глас още преди 25 години.

  Как си представяте развитието на Вашата индустрия в България през следващите години?
  С две думи – дигитализация и партньорство. През 2023 г. евентуално ще се успокои хаосът, породен от COVID, и ще се уталожат смущенията в международните вериги на доставки. Това, което ще се запази, е засиленият от кризата и от несигурността стремеж за по-близко партньорство с надеждни контрагенти, за да се гарантира надеждността в доставките при бъдещи сътресения. Именно при дългосрочните партньорства ще се дигитализират и автоматизират комуникацията и документооборота, а хората на карго-партнер ще се фокусират върху създаването на истинска добавена стойност. В по-дългосрочен план, при утвърждаване на законова рамка и на индустриални стандарти, почти всички документални и информационни потоци в логистиката може да се дигитализират, като това ще донесе добавена стойност за участници и потребители.

   Вижте профила и актуалните позиции за работа на КАРГО ПАРТНЕР ЕООД в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА БИЗНЕС ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

  Франк Кванте, Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт
  Михаела Юзирова, Кофас

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 19 минути
  Биткойн надмина $60 000
  Криптовалутата е на път да постави нов рекорд
  преди 20 минути
  Villeroy & Boch завърши придобиването на Ideal Standard
  Обединеното дружество става един от най-големите производители на продукти за баня в Европа
  преди 34 минути
  Това ще е едно от първите училища у нас с изучаване на изкуствен интелект
  Предвижда се да има отделна професионална паралелка с кандидатстване след 7. клас
  преди 56 минути
  Българска компания спечели 2.4 млн. евро финансиране от Европейския съвет за иновации
  Smart Farm Robotix се класира между 42 високотехнологични фирми, избрани сред общо 1083 кандидатствали от ЕС
  преди 18 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers