петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7009 прочитания

  Women in IT: Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT

  Когато започнах работа в тази сфера, броят на жените в нея беше доста по-малък, отколкото е сега, казва Ирена
  16 май 2022, 11:29 a+ a- a

  Ирена Петрова - Software Development and Integration Manager в Smart IT. Снимка: Smart IT

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се с Ирена Петрова - Software Development and Integration Manager в Smart IT.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Завършила съм специалност „Компютърни ситеми и технологии“ в Техническия университет в гр. София, бакалавърска и магистърска степен. Преди това съм завършила Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, гр. София.

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
  Ако трябва да посоча човек, който да има принос за този мой избор, това е моят по-голям брат, който също работи в ИТ сферата. Когато бях в 11. клас, той записа да учи информатика в Софийския университет в София. Бяха ми интересни нещата, които учеше, приложенията, които правеше у дома и покрай него се запалих това да избера да уча и аз.

  Smart IT е технологичният хъб, който осигурява работата на 8300 служители и компаниите в групата на Management Financial Group (MFG) в България, Румъния, Полша, Украйна, Северна Македония и Испания. Бизнесите на MFG имат над 16 години опит в разработването и управлението на комплексни софтуерни решения и в администрирането на ИКТ инфраструктура. Основният фокус на Smart IT е разработването на дженерик no-code модулна платформа за онбординг на финтех компании с различни бизнес модели. Използваме технологии като C# и .NET/Core, ASP.NET/Core MVC, Web API, RabbitMQ, OAuth 2.0, Microservices, Docker, Kubernetes, ELK Stack, Grafana/InfluxDB, Polymer, DevExpress, JavaScript, jQuery, SignalR, EF, EF Core, MS SQL, MongoDB.

  Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Докато бях студентка, започнах работа в българска софтуерна компания. Тя се занимаваше с разработка и поддръжка на складов софтуер за управление на работни процеси. Започнах работа като junior developer (C#, MS SQL Server) и много неща успях да науча от по-опитните колеги там.

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  В момента съм ръководител на три от екипите с програмисти в Smart IT. Основна част от работата ми е посредством комуникацията с различни колеги и екипи ежедневно да отговаряме максимално ефективно на бизнес нуждите на нашите клиенти и партньори. По-голямата част от проектите, по които работя, са свързани с разработка и интегриране на различни услуги, които изграждат необходимите бизнес процеси и модели. През последните години усилено работя по най-важния стратегически проект както за клиентите ни, така и за цялата група на MFG, а именно платформата SmartCheck.

  „В ИТ индустрията в България жените могат да се развиват също толкова успешно, колкото и мъжете“, вярва Ирена. Снимка: Smart IT

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Най-мотивиращо и интересно в работата ми са ежедневните предизвикателства, с които се сблъскваме, и как се справяме с тях като екип. Удовлетворението от това да пребориш даден по-комплексен казус или да чуеш от клиентите, че са останали доволни от предоставените им услуги, е несравним мотиватор. Едно от нещата, които правят работата в Smart IT толкова интересна, е разнообразието както от по-малки, така и от по-големи софтуерни проекти и възможността да бъдат реализирани с различни технологии.

  Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
  В ежедневната си работа общувам и работя с различни колеги и клиенти, включително и извън рамките на България. От много от тях съм научила и продължавам да уча нови неща. Посещавам и различни обучения, онлайн лекции, свързани предимно с развиване на умения за управление на високоефективни екипи от хора. Но хората, от които съм научила най-важните неща, са моите родители и съпругът ми. Те ме научиха на много усърдие, отдаденост, търпение и обич и на това, че преди да бъдеш добър професионалист, в която и да е област, е важно да бъдеш добър човек.

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Независимо от пола и сферата на дейност, човек среща предизикателства всеки ден както в професионален, така и в личен план. Не съм срещала конкретно предизвикателство, базирано на това, че съм жена в ИТ сферата. 

  „Чувствам се на мястото си, защото това, което правя, е това, което искам и обичам да правя“, категорична е Ирена. Снимка: Smart IT

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  В ИТ индустрията в България мисля, че жените могат да се развиват също толкова успешно, колкото и мъжете. Когато започнах работа в тази сфера, броят на жените в нея беше доста по-малък, отколкото е сега. Както преди, така и сега винаги съм се чувствала много спокойна, равнопоставена и уважавана от колегите си. Научила съм много от тях, помагаме си и се подкрепяме всеки ден. Чувствам се на мястото си, защото това, което правя, е това, което искам и обичам да правя.

  Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Най-големите клишета, които съм чувала за жените в ИТ индустрията, са, че математиката, логическото мислене и програмирането не им се отдава и не са за тях. За сметка на това повече им се отдавали чуждите езици. Аз лично не смятам, че което и да е от тези неща е обвързано по някакъв начин с това дали си мъж, или жена. В SmartIT са важни знанията и личните качества на даден кандидат или служител, а не неговият пол.

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Както повечето семейни хора с деца, през свободното си време обичам да съм колкото се може повече време със семейството си, близки и приятели. Обичам много да пътуваме до нови дестинации и да създаваме незабравими спомени заедно.

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  В ИТ сферата има различни подсфери и се предоставя възможност да развиваш както технически компетенции, така и „меки“ компетенции. Това те усъвършенства не само в професионален, но и в личен план. Работата е наистина интересна, предизвикателна и дава възможност всеки ден да учиш нови неща и да ставаш по-добър, в това, което правиш. Също така работата в ИТ сферата обикновено предоставя възможност за гъвкаво работно време и работа от вкъщи, което я прави силно предпочитана. Това, което бих посъветвала момичетата, е да изберат развитие, което им харесва и би им доставяло удоволствие, защото само тогава могат да се чувстват щастливи и удовлетворени.

   
   
  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  Women in IT: Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Woman in IT: Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Women in IT: Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Women in IT: Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Women in IT: Александрина Яворова, ръководител екип, HPE Networking Aruba
  Women in IT: Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Women in IT: Елена Диамандиева, ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Women in IT: Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 8 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 12 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 12 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 14 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект