понеделник, 22 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6476 прочитания

  Как да наемем хартиена книга онлайн?

  Повече за онлайн библиотеката за хартиени книги, как работи и с какви заглавия разполага – разговаряхме с Атанас Юрчиев, който след близо 20 години опит в ИТ сектора, се завръща към голямата си детска любов – книгите
  04 май 2022, 12:11 a+ a- a

  Снимка: Атанас Юрчиев - основател на онлайн библиотека „Бамбуукс“

  Атанас Юрчиев е основател на онлайн библиотека „Бамбуукс“ и отявлен фен на книгите.

  След близо 20 години опит в ИТ сектора, работа за големи мултинационални компании и мениджмънт на локални и регионални отдели Атанас решава да се завърне към голямата си детска любов – книгите. И с подновен ентусиазъм да стартира уникалната за България онлайн библиотека за хартиени книги. Голямата му мечта е да събуди поувяхналата страст към четенето и да насочи поне малка част от подрастващите към необятния свят на книгите. Защото, както казва Гьоте: „Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо.“

  Как се роди идеята за онлайн библиотека за хартиени книги, как работи и с какви заглавия разполага – разговаряхме с Атанас Юрчиев.

  Атанас, как се роди у Вас идеята за онлайн библиотека, но с хартиени книги?
  Ще започна с една кратка предистория, която всъщност е катализатор на идеята за онлайн библиотеката.
  Преди 7-8 години, пътувайки в претъпканото лондонско метро, ми направи впечатление, че 100% от пътниците са забили поглед в телефоните си и тогава се замислих защо хората не четат книги вместо това.
  Погледнах себе си отстрани като потребител на дигитално съдържание в интернет и осъзнах, че това, което получават хората там, е само на няколко клика разстояние и че книгите изостават точно в това отношение.
  И реших да предприема нещо в тази посока – да предоставим достъп на по-широк кръг хора до библиотечните услуги и до необятния свят на книгите също на само няколко клика разстояние :)
  А защо хартиени книги? Въпреки дългогодишния ми опит в ИТ сферата не мога да опиша чувството от отварянето на една нова книга – мириса на хартия, приятния допир до книгата, нетърпението да разлистиш следващата страница. Сигурен съм, че разбирате за какво говоря, та затова...

  Харесва ми Вашият слоган „Днес – читател, утре – лидер!“. Каква е Вашата мисия и визия?
  Всъщност слоганът ни е цитат на известната американска журналистка от 19. век Маргарет Фулър, която е първата жена военен кореспондент и първият рецензент на книги в журналистиката.
  Ние твърдо вярваме, че синтезираната мъдрост на книгите трябва да стане достояние на колкото е възможно повече хора от ранна детска възраст, защото това ще превърне всички ни в малко по-добри, по-креативни и по-позитивни индивиди в бъдеще. Особено като контрапункт на цялата недостоверна и негативна информация, която генерира всеки ден дигиталното пространство.

  Коя е Вашата таргет аудитория, към която се насочвате?
  Както споменах и по-рано, ние се опитваме да достигнем до възможно най-широк кръг от хора и в тази връзка нямаме дефинирани таргет групи. Стараем се да предоставяме широко жанрово разнообразие на книги – от детска литература, през по-комерсиална литература, до строго специализирана литература. Отворени сме, разбира се, и очакваме обратна връзка от читателите каква друга литература искат да намерят в библиотеката.

  Обяснете ни как работи самият модел на Вашата онлайн библиотека – избор, поръчка, доставка, връщане на книги.
  Услугата ни е ориентирана както към физически, така и към юридически лица, като първата стъпка е регистрация на сайта на библиотеката www.bambooks.bg и сключване на договор за наем на книги. Самият избор на книги и изпращане на поръчките също се извършва през сайта на библиотеката, след като предварително са договорени честота на доставяне на книгите, максимален брой на наемани книги, период за наемане, както и адрес/и за доставка. Самата доставка и/или връщане на книги се осъществява от куриер съответно до дома или офиса според предпочитанията на читателите. Може би звучи по-сложно, отколкото е всъщност и се опитваме да опростим максимално целия процес.

  Предлагате услугата както за физически лица, така и за фирми като социална придобивка за служители. Как сте предвидили да се случва това?
  Предоставянето на услугата на фирми като социална придобивка за техните служители е едно чудесно допълнение към портфолиото на всяка компания и подкрепя в пълна сила стремежа им към цялостно развитие на най-ценния ресурс, а именно човешкия. В конкретния случай договорните отношения на библиотеката са директно с компаниите, а служителите са активните потребители на услугата. Наемането на книги е на база месечен абонамент на потребител, за всички възползвали се от услугата за съответния период.

  Ще предлагате ли други допълнителни услуги освен наемането на книги?
  Освен основната услуга – наем и доставка на книги, предлагаме и някои допълнителни услуги като осигуряване на български автори като мотивационни лектори за корпоративни събития, както и посредничество при закупуване на книги за служители или бизнес партньори. Организираме също така и дарителски кампании на книги за локални библиотеки в училища, детски градини и социални домове. Планираме и допълнителни услуги и инициативи в бъдеще, които за момента ще запазим в тайна. 

  С какво разполагате в момента и как предвиждате да захранвате занапред?
  Каталогът ни от книги към момента съдържа няколко хиляди тома, които се увеличават ежеседмично. Смея да твърдя, че сме обхванали цялата палитра от литературни жанрове и автори, като концепцията ни изключва какъвто и да било вид цензуриране или отхвърляне на конкретни теми и автори. Доставяме също така и специализирана литература на английски език, която не се издава на българския пазар.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ
  преди 4 часа
  За 7 г. Wizz Air е обслужила над 4 млн. пътници на летище Варна
  Авиокомпанията обслужва 12 дестинации в 7 държави от морската ни столица
  преди 5 часа
  OpenAI с по-евтина версия на най-мощния си ChatGPT
  GPT-4o mini, е по-интелигентен и с над 60% по-евтин от GPT-3.5 Turbo
  19 юли 2024, 16:11
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  19 юли 2024, 15:56
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  19 юли 2024, 11:42
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света