събота, 02 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1967 прочитания

  Reach for Change и ING Bank стартират първия в страната инкубатор за социални предприемачи и НПО

  Програма „РАСТЕЖ” подкрепя организации, които развиват професионалните умения на младежи в риск от социално изключване
  08 април 2022, 10:31 a+ a- a

  Reach for Change България и ING Bank обявиха, че стартират първия в страната тематичен инкубатор за социални предприемачи и НПО, които повишават уменията и кариерната перспектива на младежи в риск от социално изключване.

  До 9 май 2022 г. социални предприемачи и неправителствени организации, които работят с фокус върху развитието на професионалните уменията на младежи в риск от социално изключване, ще могат да кандидатстват в програмата на www.openthecircle.bg/incubator/.

  Те ще имат възможност да получат безвъзмездна финансова подкрепа на обща стойност 60 000 лв., предоставена от ING Bank, както и обучителна програма за развитие на техните организации. 

  18,1% от младежите в България са извън образователната система, не работят и не развиват своите професионални умения, а това ги поставя в повишен риск от бедност и социално изключване. Именно тази тревожна статистика мотивира Reach for Change и ING Bank да създадат първия в България инкубатор за организации, които работят със специален фокус върху този проблем и знаят  правилния път към решаването му.

  Десет организации, които са намерили работещо решение, подобряващо кариерната перспектива и качеството на живот на младежи (до 24 г.) в риск от социално изключване, ще станат част от инкубатора на „РАСТЕЖ” за две години. В рамките на програмата, организациите участват в конкурс за безвъзмездно финансиране. Три от тях ще получат финансова подкрепа от по 10 000 лв. през 2022 г. През 2023 г. ще бъде осъществена ре-инвестиционна оценка на работата на организациите в инкубатора, при която отново три организации ще могат да получат безвъзмездна финансова подкрепа в размер на до 10 000 лв. за всяка.

  Всички десет организации ще получат менторска и комуникационна подкрепа, за да развият устойчиво работата си и да подобрят качеството на живот на все повече младежи в риск от социално изключване в България. Те ще имат възможността да работят с експерти на Reach for Change - организация с над 10 годишен опит в работата със социални предприемачи, подобрила живота над 4,3 милиона деца и младежи в целия свят и над 200 000 в България. Организациите ще имат възможността да работят и с ментори на ING Bank - световна финансова институция, която в периода 2015 - 2021 г. развива своя Фонд за Социални иновации и подкрепя социалното предприемачество чрез финансиране и менторство. 

  Кандидатите ще преминат през четири етапа на селекция, сред които оценка от служители на Reach for Change и ING Bank, както и експерти от неправителствения, публичния и бизнес сектор. Инвестиционният комитет на Reach for Change и ING Bank ще реши кои три организации ще получат финансиране през 2022 г. 

   „РАСТЕЖ” е част от „Да отворим кръга” - мултисекторна коалиция и инициатива, основана от Reach for Change и ING Bank. Мисията на инициативата е да прекъсне порочния кръг на социално изключване в България, като подкрепя и развива хора и организации, които активно се борят с проблема. До момента, в рамките на програмата „Готовност за разрастване”, инициативата е подкрепила две организации да развият бизнес модела си и да се разрастнат - Социалната чайна и Враца Софтуер Общество. Те от своя страна продъжават да подобряват живота на стотици деца и младежи. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  преди 20 часа
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  преди 20 часа
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  преди 21 часа
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  преди 22 часа
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  преди 22 часа
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%