вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9345 прочитания

  Women in IT: Елена Диамандиева, ръководител, Център за киберсигурност, Atos

  Времената, в които живеем, ни доказаха, че няма индустрии за мъже и за жени, споделя Елена
  30 март 2022, 13:39 a+ a- a

  сн: Atos

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Вижте какво сподели Елена Диамандиева, ръководител, Център по споделени услуги за киберсигурност, Atos:

  Елена, разкажете ни за Вашето образование.
  Завърших УАСГ и Технически университет – Виена по програма за двойно дипломиране, като по време на магистратурата ми живях във Виена. Няколко години след завръщането си защитих и втора магистърска степен по финансов мениджмънт в УНСС.

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор? С какви аргументи Ви спечели?
  Мой колега от университета, който добре познаваше уменията и интересите ми, ме насочи към компанията, в която работеше. Точно в този момент се изграждаше новият финансов център на Unify (сега Atos) и беше отличен момент да се присъединя към екипа.

  Каква беше първата Ви работа?
  Моят кариерен път стартира от строителния бранш. Започнах на депо за неопасни отпадъци „Садината“ като млад инженер без опит, но с огромно желание и целеустременост. Ставах в 5:30 всяка сутрин, за да пътувам близо час с бус до строителната площадка близо до село Яна. Брутната ми заплата беше 800 лева, но нито в един момент не съм се чувствала подценявана или демотивирана. Единственото, което си спомням с неприятно чувство, беше надвисналият облак прахоляк над обекта.

  Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Започнах като бизнес анализатор в отдел Order To Bill. Спомням си огромния ентусиазъм, интересната материя, в която исках да навлизам все повече и повече, и обогатяващите срещи с някои големи умове в компанията. Благодарение на работата си в отдела научих много и опознах силните си страни и тези, които трябва да развивам.

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  Ролята ми е на ръководител на новосъздадения център на Atos за споделени услуги по киберсигурност. Основната ми цел е да създам силен екип от специалисти по киберсигурност, които да подсигурят защитата на нашите клиенти от цял свят в обстановка на нарастващи киберзаплахи.

  Какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Най-мотивиращото е да видя растежа на хората около мен. Да наблюдавам прогреса им и да виждам как надскачат ролите си и очакванията към тях. Особено горда съм, когато с моя помощ колеги са работили върху оптимизацията или подобрението на някакъв процес или са изпълнили някакъв проект по своя собствена инициатива.

  Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
  Основните ми ролеви модели идват от семейството ми – родителите ми, брат ми, който е партньор в Deloitte във Ванкувър и съпругът ми, който често казвам, че ми е основен ментор и вдъхновяващ фактор.

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  За мен основното предизвикателство произтича от важността на наместването на няколко роли в едни и същи 24 часа – ролята на мениджър, родител, съпруг, дете, приятел, учещ се и т.н. Затова, както казва Шерил Сандбърг, COO на Facebook, най-важното нещо е да направите половинката си партньор, с когото поравно да поемате и разпределяте тежестите.

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  Мисля, че времената, в които живеем, ни доказаха, че няма индустрии за мъже и за жени. Преди години, когато майка ми е кандидатствала за прием в университет, се е насочила точно към МЕИ (ТУ София), защото я предупреждавали колко труден е приемът там и че е подходящо само за мъже.

  Вярвам, че успехът на жените в професии, смятани за предимно мъжки, зависи единствено от това доколко упорити и подкрепени са. Ако си представим една млада майка, чието дете често боледува или не може да посещава детска градина, би било изключителен стрес да съчетае тези условия с една интензивна професия, ако е сама в усилията си. След последното ми повишение няколко колеги мъже с изненада ме попитаха как смятам, че ще се справя предвид, че имам малко дете. Всеки може да се справи с всичко, ако намира достатъчно подкрепа в дома си и обкръжението си.

  Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Най-голямото клише за жените е, че са прекалено емоционални и това пречи в работата. За мен контролираните емоции в работата и в общуването са важни, защото, ако човек няма страст, трудно би увличал други около себе си.

  В действителност корпоративните проучвания на Harvard Business Review от 2016 насам, базиращи се на 360-градусова обратна връзка за над 10 000 мениджъри, показват, че жените в лидерски роли получават статистически значим по-висок резултат за ефективност в ролята от мъжете. Въпреки тези резултати едва 5% от Fortune 500 CEO са жени и по-малко от 2% в S&P 500 компаниите. Качествата са налице, въпросът е как да създаваме подходящите условия и да (се) поощряваме дамите за път нагоре.

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  В свободното си време пътувам, танцувам салса и кръстосвам парковете в София с моя тригодишен син.

  Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали? Защо да изберат ИТ сферата?
  Защото това е бранш, в който ще се оценяват качествата и резултатите ви и гласът ви ще се чува. Защото ще бъдете част от най-бързорастящия сектор, ще имате гъвкавост в работното си време и трудът ви ще бъде добре възнаграден.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на АТОС АЙ ТИ СОЛУШЪНС ЕНД СЪРВИСИС ЕООД в JOBS.bg тук


  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  Women in IT: Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 6 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 7 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 8 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 10 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 12 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители