понеделник, 11 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1894 прочитания

  Нямаме недостатъци, а само специални ефекти

  На български излезе новата книга на германския психотерапевт Щефани Щал „Опознай себе си“
  22 февруари 2022, 15:16 a+ a- a

  На 1 февруари на български език излезе най-новата книга на германския психотерапевт и автор Щефани Щал „Опознай себе си" (ИК "Хермес").

  В книгата, която е бестселър на Spiegel 5 поредни години и е с над 2 милиона продадени екземпляра, Щал представя методика за разрешаване на личностни проблеми и кризи във взаимоотношенията. Като начало тя помага на читателите да опознаят на вътрешното си „сенчесто дете“ – метафора, която авторката използва да обозначи негативните мисловни и поведенчески модели, формирани в детството. Дори най-сложните конфликти могат да се сведат до опростени, подсъзнателни убеждения, които се проявяват в защитни стратегии. Когато осъзнаем тези стратегии и успокоим сенчестото си дете, ние даваме поле за изява на нашето „слънчево дете“. То символизира хубавите ни преживявания, доверието към околните и радостта от живота. Слънчевото дете ни помага да развием положителни модели на поведение и да изградим здравословна самооценка и пълноценни отношения с другите хора.

  Както Щефани Щал обобщава: „Не е важно дали сме красиви, идеални и силни. Важно е да опознаем себе си. Ако сенчестото и слънчевото ни дете се чувстват като у дома си, ние сме спокойни със самите себе си и толерантни и добронамерени спрямо другите хора. Защото домът е там, където можем да бъдем автентични. Ако намерим своя дом в себе си, ние се свързваме както със себе си, така и с околните. А това е смисълът на живота.“

  Щефани Щал успява да си извоюва място сред авторите на книги за приложна психология благодарение на своя достъпен стил, включващ полезни съвети, примери и конкретни практически насоки. Това прави книгите й популярни не само сред читателите, но и сред експертите в областта. А почти всяко нейно заглавие се нарежда сред бестселърите на немския книжен пазар.

  Щал е родена и израснала в Хамбург. Завършва психология, а днес работи като семеен психотерапевт и автор на свободна практика. Често е канена за лектор по теми като страх от обвързване, самоусъвършенстване и самоуважение.

  Economy.bg ви срещна с Щал преди три години. В интервюто ни по повод издадената днес книга с оригиналзо заглавие „Das Kind in dir muss Heimat finden“, авторката подчерта, че "често проблемите ни тръгват от детството. Раждаме се с неразвит мозък: едва 25% от синапсите са формирани при бебетата. Всичко останало се изгражда в първите шест години. Затова родителите ни имат огромно значение за нашето изграждане. От мама и тати научаваме дали сме същества, заслужаващи любов, и как функционират отношенията. Когато родителите ни дават твърде малко топлина и усещане за сигурност, това се запечатва дълбоко в нас и се отразява на самоувереността ни. Защото малкото дете не си мисли: „Мама и тати имат „разстройство на привързаността“, а си внушава: „Аз не съм ок! Аз не заслужавам да бъда обичан!“ Подобни вярвания залягат като дълбоки психични програми в живота ни като по-възрастни".

  Щал беше категорична, че "както можете да научите нов танц, така можете и да препрограмирате мозъка си. Това е научно доказано. Така че, ако работите последователно върху своите нагласи и поведение, тогава това ще има ефект".

  Представяме Ви 7 цитата от книгата „Опознай себе си":

  "С любовта в живота винаги е така: ако можем да обичаме само онова, което е съвършено, това не е истинска любов".

  "Нека да сме наясно: да приемаме себе си не означава да харесваме всичко у себе си, а да сме наясно с това, което сме. Това е пълната противоположност на самоизмамата и омразата към себе си. Да приемам себе си означава да приемам, че емоциите ми – както положителните, така и отрицателните – са част от мен и че имам право да ги изпитвам. Да приемам себе си означава да съм наясно както със силните си страни, така и с лимитите си. Защото само след като ги осъзная, мога да ги приема и, ако искам, да работя върху тях4.

  "Колкото повече се опознаваш, толкова по-лесно ще ти бъде с околните – както и на тях с теб".

  "Истинската близост възниква само чрез автентичност, искреност и емпатия".

  "Можеш да промениш само онова, което осъзнаваш".

  "Нямаме недостатъци, а само специални ефекти!"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  08 декември 2023, 16:09
  Една трета от българите има дигитални умения
  Под 30% от хората у нас ползват административни е-услуги, сочат данни на НСИ
  08 декември 2023, 15:54
  НСИ: Едва 3.6% от фирмите у нас използват изкуствен интелект
  15% от предприятията са продавали стоки и услуги по интернет, сочат данните
  08 декември 2023, 15:07
  Франция и Германия са съгласни по 90% от промените във фискалните правила на ЕС
  Промените целят да дадат на страните от ЕС повече време за намаляване на дълга чрез индивидуални планове и създаване на стимули за публични инвестиции
  08 декември 2023, 14:15
  Съкращенията в САЩ се увеличават през ноември
  Основните засегнати сектори са търговия на дребно и технологичния сектор
  08 декември 2023, 13:35
  Прагът за кешови плащания остава 10 хил. лв., няма да има "донос-бонос"
  Парламентът прие на второ четене промени в някои от данъчните закони