четвъртък, 08 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1361 прочитания

  Нямаме недостатъци, а само специални ефекти

  На български излезе новата книга на германския психотерапевт Щефани Щал „Опознай себе си“
  22 февруари 2022, 15:16 a+ a- a

  На 1 февруари на български език излезе най-новата книга на германския психотерапевт и автор Щефани Щал „Опознай себе си" (ИК "Хермес").

  В книгата, която е бестселър на Spiegel 5 поредни години и е с над 2 милиона продадени екземпляра, Щал представя методика за разрешаване на личностни проблеми и кризи във взаимоотношенията. Като начало тя помага на читателите да опознаят на вътрешното си „сенчесто дете“ – метафора, която авторката използва да обозначи негативните мисловни и поведенчески модели, формирани в детството. Дори най-сложните конфликти могат да се сведат до опростени, подсъзнателни убеждения, които се проявяват в защитни стратегии. Когато осъзнаем тези стратегии и успокоим сенчестото си дете, ние даваме поле за изява на нашето „слънчево дете“. То символизира хубавите ни преживявания, доверието към околните и радостта от живота. Слънчевото дете ни помага да развием положителни модели на поведение и да изградим здравословна самооценка и пълноценни отношения с другите хора.

  Както Щефани Щал обобщава: „Не е важно дали сме красиви, идеални и силни. Важно е да опознаем себе си. Ако сенчестото и слънчевото ни дете се чувстват като у дома си, ние сме спокойни със самите себе си и толерантни и добронамерени спрямо другите хора. Защото домът е там, където можем да бъдем автентични. Ако намерим своя дом в себе си, ние се свързваме както със себе си, така и с околните. А това е смисълът на живота.“

  Щефани Щал успява да си извоюва място сред авторите на книги за приложна психология благодарение на своя достъпен стил, включващ полезни съвети, примери и конкретни практически насоки. Това прави книгите й популярни не само сред читателите, но и сред експертите в областта. А почти всяко нейно заглавие се нарежда сред бестселърите на немския книжен пазар.

  Щал е родена и израснала в Хамбург. Завършва психология, а днес работи като семеен психотерапевт и автор на свободна практика. Често е канена за лектор по теми като страх от обвързване, самоусъвършенстване и самоуважение.

  Economy.bg ви срещна с Щал преди три години. В интервюто ни по повод издадената днес книга с оригиналзо заглавие „Das Kind in dir muss Heimat finden“, авторката подчерта, че "често проблемите ни тръгват от детството. Раждаме се с неразвит мозък: едва 25% от синапсите са формирани при бебетата. Всичко останало се изгражда в първите шест години. Затова родителите ни имат огромно значение за нашето изграждане. От мама и тати научаваме дали сме същества, заслужаващи любов, и как функционират отношенията. Когато родителите ни дават твърде малко топлина и усещане за сигурност, това се запечатва дълбоко в нас и се отразява на самоувереността ни. Защото малкото дете не си мисли: „Мама и тати имат „разстройство на привързаността“, а си внушава: „Аз не съм ок! Аз не заслужавам да бъда обичан!“ Подобни вярвания залягат като дълбоки психични програми в живота ни като по-възрастни".

  Щал беше категорична, че "както можете да научите нов танц, така можете и да препрограмирате мозъка си. Това е научно доказано. Така че, ако работите последователно върху своите нагласи и поведение, тогава това ще има ефект".

  Представяме Ви 7 цитата от книгата „Опознай себе си":

  "С любовта в живота винаги е така: ако можем да обичаме само онова, което е съвършено, това не е истинска любов".

  "Нека да сме наясно: да приемаме себе си не означава да харесваме всичко у себе си, а да сме наясно с това, което сме. Това е пълната противоположност на самоизмамата и омразата към себе си. Да приемам себе си означава да приемам, че емоциите ми – както положителните, така и отрицателните – са част от мен и че имам право да ги изпитвам. Да приемам себе си означава да съм наясно както със силните си страни, така и с лимитите си. Защото само след като ги осъзная, мога да ги приема и, ако искам, да работя върху тях4.

  "Колкото повече се опознаваш, толкова по-лесно ще ти бъде с околните – както и на тях с теб".

  "Истинската близост възниква само чрез автентичност, искреност и емпатия".

  "Можеш да промениш само онова, което осъзнаваш".

  "Нямаме недостатъци, а само специални ефекти!"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  За първи път: Търговията ни със Северна Македония достигна 1 млрд. евро през 2022
  Бизнес форум с над 150 представители на бизнеса и търговските камари от двете страни се проведе в Скопие
  преди 8 часа
  преди 10 часа
  Финтех компанията ITF набра 2 млн. лв. от борсата
  Това е 5-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 10 часа
  ЕК одобри 5.6 млрд. евро за българското земеделие до 2027
  Планът ще подкрепи създаването на близо 9500 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони
  преди 11 часа
  Авиационният сектор ще излезе на печалба през 2023 г.
  Според прогнозите на IATA това ще се случи за първи път от настъпването на пандемията през 2019 г.
  преди 15 часа
  Какво предстои за банките през 2023?
  Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план, сочи анализ на Делойт