вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6548 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?

    За продуктите, екипите и технологиите, които използват, научете от Георги Христов - Head of Software Engineering в софтуерната компания
    16 февруари 2022, 11:07 a+ a- a

    Георги Христов - Head of Software Engineering във „Форт“

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

    По какви проекти работи „Форт“ в България, пред Economy.bg разказва Георги Христов - Head of Software Engineering в софутерната компания.

    Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на „Форт“ в България?
    Радвам се да споделя, че екипите във „Форт“ – България извършват по-голямата част от развойната ни дейност в глобален мащаб. Участваме във всички ключови проекти и в разработката на всички продукти на компанията, улеснявайки ежедневието на клиенти по цял свят. Дейността ни включва както нови разработки и идеи, стартирани от нулата през последните години, така и развитие и надграждане на продукти и услуги, които предоставяме на клиентите си през последните 20 години. 

    Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    Fourth обслужва клиенти по целия свят и от всякаква величина – от единични обекти и франчайз вериги до глобални вериги от ресторанти и хотели. Колегите ни създадоха първия и единствен по рода си напълно интегриран софтуер с оперативни решения за работната сила и контрола на разходите в областта на ресторантьорството и хотелиерството. Накратко това, което можем да кажем за нашите проекти и продукти, е, че те са насочени към мениджърите и служителите на хотели и ресторанти, разположени по цял свят. 

    Решенията ни им помагат да оперират по-ефективно, с по-малко усилия. Представете си как, от една страна, през телефон или таблет мениджърът взема бързи и ключови решения за създаването на един успешен работен ден в ресторант или хотел, а от друга – всеки служител, ползвайки същите устройства, има достъп до тези решения и може да организира и планира лесно ежедневието си.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Всеки наш скръм екип е с размер от около 6 до 9 души. В България сме изградили над 15 екипа, фокусирани върху различни части от продуктовото ни портфолио. Специлистите, които работят по всеки от проектите ни, са: .NET Web Developers, Automation QAs, React Developers, Scrum Masters, Product Owners, Technical Architects, Software Engineering Managers, UI/UX дизайнери и др.

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    Предимно Microsoft базирани, но естествено, не се ограничаваме само до тях. В отделните ни проекти и особено тези, стартирани през последните няколко години, използваме React и React Native като технология за Front End работата ни. В Back End частта сме се фокусирали върху Micro Services архитектура, базирана на .NET Core, a за качествено и сигурно съхраняване на данните на нашите клиенти използваме Microsoft SQL Server. 

    Ние сме SaaS компания, предлагаща услуги на клиентите си предимно в private cloud, като в същото време поетапно преминаваме към все повече услуги на Microsoft Azure. Вървим в посока хибриден или изцяло public cloud, базиран именно на техните решения.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
    Изградили сме изцяло Agile centric култура и организация на работния процес. Целта ни е по-ефективна работа на екипите и тяхното постоянно самоусъвършенстване. Имплементирали сме Scaled Agile Framework, който помага на всички екипи да работят като едно цяло. Имаме двуседмични спринтове. Планираме детайлно работата си на тримесечна база, а знаем какво предстои в идните шест месеца. Мениджмънт структурата съответства на Agile centric културата ни – всеки екип работи с Product Owner, Scrum Master и Software Engineering Manager, подпомагащи тяхното ежедневие и стимулиращи ги да постигат все по-високи резултати.

    Как се промениха проектите през годините?
    Постигаме технологичното си модернизиране чрез React, React Native и Micro Services архитектура, на които базираме новите си проекти, а при съществуващите – мигрираме поетапно. Мащабът и сложността на бизнес проблемите, които разрешаваме, се увеличават постоянно. От Software Engineering гледна точка това изисква прилагането на все по-високи критерии за качество на разработка, по-сложна архитектура и технологии, за да поддържаме високо ниво на удовлетвореност на нашите клиенти.

    Кои са най-големите предизвикателства при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Мащабът на код базите, по които работим, както и комплексната задача по тяхното надграждане определено са най-голямото предизвикателство за всеки софтуерен инженер. Именно те развиват много силно уменията за рефакториране, пренаписване и технологично мигриране, а всяка продуктова компания като нашата, която е на пазара дълги години,  има нужда от точно такива умения. Във Fourth всеки софтуерен инженер развива своите компетенции в пълната им гама – прилагане на новите технологии, добри практики при писането на код, изграждане на необходимата вътрешна инфраструктура, наблюдаване на кода в production и неговото постоянно оптимиризане от нефункционална гледна точка.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при всеки от ключовите проекти/продукти, по които работите?
    През 2021, за много кратък период, в компанията успяхме да изградим от основи Data Science функция, която успешно разработи и достави на нашите клиенти модели с голяма прецизност за прогнозиране на продажбите на конкретен обект за следващия ден и седмица. Също така  създадохме „екип от екипи“ (около 40 души), които успешно разработиха и внедриха при клиентите ни в САЩ, ново мобилно приложение, предоставящо уникалната възможност на всеки един служител да ползва веднага средствата си, заработени до момента. 

    Какво предстои при отделните проекти?
    Супервизията, която споделихме с клиентите си още през 2019-та, и това, към което ще се стремим през следващите няколко години, е фокус върху работата на мениджъра - оборудването му с cockpit, чрез който може да вижда в реално време какво се случва в поверения му ресторант или хотел и да управлява събитията в следващия час, ден, седмица и т.н.  с click/slide. Планираме да реализираме целите си с помощта на нови технологии и задълбочени познания в сферата на Data Science и Artificial Intelligence, придружени от страхотните нововъведения и предложения на Microsoft .NET и Azure стека.  По същия начин желаем да постигнем още по-ефективна работа и безпроблемно ежедневие за всички служители на хотели или ресторанти от нашата клиентска мрежа.

     Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Fourth Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 2 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 2 часа
    преди 3 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 5 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 6 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд