сряда, 07 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4106 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?

  За продуктите, екипите и технологиите, които използват, научете от Георги Христов - Head of Software Engineering в софтуерната компания
  16 февруари 2022, 11:07 a+ a- a

  Георги Христов - Head of Software Engineering във „Форт“

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

  По какви проекти работи „Форт“ в България, пред Economy.bg разказва Георги Христов - Head of Software Engineering в софутерната компания.

  Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на „Форт“ в България?
  Радвам се да споделя, че екипите във „Форт“ – България извършват по-голямата част от развойната ни дейност в глобален мащаб. Участваме във всички ключови проекти и в разработката на всички продукти на компанията, улеснявайки ежедневието на клиенти по цял свят. Дейността ни включва както нови разработки и идеи, стартирани от нулата през последните години, така и развитие и надграждане на продукти и услуги, които предоставяме на клиентите си през последните 20 години. 

  Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
  Fourth обслужва клиенти по целия свят и от всякаква величина – от единични обекти и франчайз вериги до глобални вериги от ресторанти и хотели. Колегите ни създадоха първия и единствен по рода си напълно интегриран софтуер с оперативни решения за работната сила и контрола на разходите в областта на ресторантьорството и хотелиерството. Накратко това, което можем да кажем за нашите проекти и продукти, е, че те са насочени към мениджърите и служителите на хотели и ресторанти, разположени по цял свят. 

  Решенията ни им помагат да оперират по-ефективно, с по-малко усилия. Представете си как, от една страна, през телефон или таблет мениджърът взема бързи и ключови решения за създаването на един успешен работен ден в ресторант или хотел, а от друга – всеки служител, ползвайки същите устройства, има достъп до тези решения и може да организира и планира лесно ежедневието си.

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Всеки наш скръм екип е с размер от около 6 до 9 души. В България сме изградили над 15 екипа, фокусирани върху различни части от продуктовото ни портфолио. Специлистите, които работят по всеки от проектите ни, са: .NET Web Developers, Automation QAs, React Developers, Scrum Masters, Product Owners, Technical Architects, Software Engineering Managers, UI/UX дизайнери и др.

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Предимно Microsoft базирани, но естествено, не се ограничаваме само до тях. В отделните ни проекти и особено тези, стартирани през последните няколко години, използваме React и React Native като технология за Front End работата ни. В Back End частта сме се фокусирали върху Micro Services архитектура, базирана на .NET Core, a за качествено и сигурно съхраняване на данните на нашите клиенти използваме Microsoft SQL Server. 

  Ние сме SaaS компания, предлагаща услуги на клиентите си предимно в private cloud, като в същото време поетапно преминаваме към все повече услуги на Microsoft Azure. Вървим в посока хибриден или изцяло public cloud, базиран именно на техните решения.

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
  Изградили сме изцяло Agile centric култура и организация на работния процес. Целта ни е по-ефективна работа на екипите и тяхното постоянно самоусъвършенстване. Имплементирали сме Scaled Agile Framework, който помага на всички екипи да работят като едно цяло. Имаме двуседмични спринтове. Планираме детайлно работата си на тримесечна база, а знаем какво предстои в идните шест месеца. Мениджмънт структурата съответства на Agile centric културата ни – всеки екип работи с Product Owner, Scrum Master и Software Engineering Manager, подпомагащи тяхното ежедневие и стимулиращи ги да постигат все по-високи резултати.

  Как се промениха проектите през годините?
  Постигаме технологичното си модернизиране чрез React, React Native и Micro Services архитектура, на които базираме новите си проекти, а при съществуващите – мигрираме поетапно. Мащабът и сложността на бизнес проблемите, които разрешаваме, се увеличават постоянно. От Software Engineering гледна точка това изисква прилагането на все по-високи критерии за качество на разработка, по-сложна архитектура и технологии, за да поддържаме високо ниво на удовлетвореност на нашите клиенти.

  Кои са най-големите предизвикателства при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  Мащабът на код базите, по които работим, както и комплексната задача по тяхното надграждане определено са най-голямото предизвикателство за всеки софтуерен инженер. Именно те развиват много силно уменията за рефакториране, пренаписване и технологично мигриране, а всяка продуктова компания като нашата, която е на пазара дълги години,  има нужда от точно такива умения. Във Fourth всеки софтуерен инженер развива своите компетенции в пълната им гама – прилагане на новите технологии, добри практики при писането на код, изграждане на необходимата вътрешна инфраструктура, наблюдаване на кода в production и неговото постоянно оптимиризане от нефункционална гледна точка.

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при всеки от ключовите проекти/продукти, по които работите?
  През 2021, за много кратък период, в компанията успяхме да изградим от основи Data Science функция, която успешно разработи и достави на нашите клиенти модели с голяма прецизност за прогнозиране на продажбите на конкретен обект за следващия ден и седмица. Също така  създадохме „екип от екипи“ (около 40 души), които успешно разработиха и внедриха при клиентите ни в САЩ, ново мобилно приложение, предоставящо уникалната възможност на всеки един служител да ползва веднага средствата си, заработени до момента. 

  Какво предстои при отделните проекти?
  Супервизията, която споделихме с клиентите си още през 2019-та, и това, към което ще се стремим през следващите няколко години, е фокус върху работата на мениджъра - оборудването му с cockpit, чрез който може да вижда в реално време какво се случва в поверения му ресторант или хотел и да управлява събитията в следващия час, ден, седмица и т.н.  с click/slide. Планираме да реализираме целите си с помощта на нови технологии и задълбочени познания в сферата на Data Science и Artificial Intelligence, придружени от страхотните нововъведения и предложения на Microsoft .NET и Azure стека.  По същия начин желаем да постигнем още по-ефективна работа и безпроблемно ежедневие за всички служители на хотели или ресторанти от нашата клиентска мрежа.

   Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Fourth Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  За първи път: Търговията ни със Северна Македония достигна 1 млрд. евро през 2022
  Бизнес форум с над 150 представители на бизнеса и търговските камари от двете страни се проведе в Скопие
  преди 5 часа
  преди 6 часа
  Финтех компанията ITF набра 2 млн. лв. от борсата
  Това е 5-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 7 часа
  ЕК одобри 5.6 млрд. евро за българското земеделие до 2027
  Планът ще подкрепи създаването на близо 9500 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони
  преди 7 часа
  Авиационният сектор ще излезе на печалба през 2023 г.
  Според прогнозите на IATA това ще се случи за първи път от настъпването на пандемията през 2019 г.
  преди 12 часа
  Какво предстои за банките през 2023?
  Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план, сочи анализ на Делойт