събота, 15 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1726 прочитания

  Deloitte: Недостигът на чипове продължава и през 2022

  Продажбата на Wi-Fi 6 надхвърля тази на 5G устройствата, сочи доклад на компанията
  31 януари 2022, 13:19 a+ a- a

  Продължава недостигът на чипове, а подхранваната от пандемията цифрова свързаност посредством смарт устройства за уелнес и спорт набира още по-голяма скорост. Това са само част от Глобалните прогнози на Deloitte в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите (TMT) за 2022, коитот показва как световните тенденции в TMT могат да повлияят на бизнеса и потребителите по целия свят.

  Светът е гладен за продукти, свързани с чипове, но се очакват забавяния и през 2022 - докато предлагането настигне нарастващото търсене. Deloitte Global прогнозира, че много видове чипове все още ще са в недостиг през 2022, но все пак той ще бъде доста по-малък, отколкото през по-голямата част от 2021, и няма да засегне всички чипове. Продължителността на техния недостиг се свежда до значителния скок в търсенето, движен от цифровата трансформация и ускорен от пандемията. Той е резултат не само от разпространението на потребителски устройства, а и от факта, че много механични продукти в индустрията стават все по-дигитални, и много вертикални сектори стават все по-зависими от дигитализацията.

  Не е изненадващо, че се увеличават инвестициите на фондовете за рисков капитал в полупроводници, за да запълнят търсенето на нови видове чипове. Deloitte Global прогнозира, че компаниите за рисков капитал в световен мащаб ще инвестират повече от 6 милиарда долара в стартиращи полупроводникови компании през 2022. Това може да е само 2% от над 300 милиардадолара от техните очаквани за 2022 общи инвестиции, но тази сума е повече от три пъти по-висока, отколкото е била във всяка година в периода между 2000 и 2016.

  В допълнение, RISC-V, архитектура с набор от инструкции с отворен код за проектиране на чипове, набира пазарна сила и привлича инвестиции. Deloitte Global прогнозира, че пазарът на RISC-V процесорни ядра ще се удвои през 2022 (спрямо 2021 г.), защото ще позволи на по-малките производители на устройства да изграждат хардуер, на китайските производители на чипове да избягват санкции и на разработчиците и изследователите да проектират и експериментират с доказана и свободно достъпна архитектура.

  Продажбата на Wi-Fi 6 надхвърля тази на 5G устройствата
  През последните две години много страни приеха 5G, но продажбите на Wi-Fi 6 устройствата сега изпреварват 5G устройствата с голяма разлика и вероятно ще продължат да го правят през следващите няколко години. Deloitte Global прогнозира, че през 2022 ще се доставят повече устройства с Wi-Fi 6, отколкото 5G устройства (според данните най-малко 2,5 милиарда Wi-Fi 6 устройства срещу приблизително 1,5 милиарда 5G устройства). Причината за това е, че Wi-Fi 6, точно толкова, колкото 5G, има значителна роля в бъдещето на безжичната свързаност - не само за потребителите, но и за предприятията. Смартфоните, таблетите и компютрите са едни от най-популярните устройства, оборудвани с Wi-Fi 6, но Wi-Fi 6 се използва и в много други, включително безжични камери, интелигентни домашни устройства, игрови конзоли, преносими устройства и AR / VR слушалки.

  Димитър Попов, лидер на ТМТ сектора за Делойт България, подчертава: „Въпреки че Wi-Fi 6 и 5G са равнопоставени партньори по отношение на изграждането на решения, нашето проучване показва, че пилотното тестване и внедряванията на корпоративни Wi-Fi 6 изпреварват 5G. Една от вероятните причини е цената, тъй като устройствата с Wi-Fi 6 са по-евтини и по-широко достъпни от 5G устройствата и тъй като Wi-Fi 6 използва безплатен, нелицензиран спектър, а 5G обикновено изисква от предприятията да лицензират спектър от доставчици на мрежи или държавни организации.”

  Силно търсене на носими технологии в здравеопазването
  Напредъкът в сензорите и изкуствения интелект (AI) помага на милиони да откриват и управляват хронични здравни състояния и да облекчат сериозните заболявания, а тези устройства вече са достатъчно малки, за да се носят на китката. Ето защо продажбите им се радват на бърз растеж. Deloitte Global прогнозира, че през 2022 по целия свят ще бъдат доставени 320 милиона потребителски устройства за здраве и уелнес, а до 2024 тази цифра може да достигне 440 милиона единици. Това се дължи на новите предложения, които излизат на пазара и факта, че повече доставчици на здравни услуги се чувстват комфортно да ги използват. Влиянието им ще се увеличи още повече, ако лекарите се доверяват на тяхната полезност и хората чувстват, че данните им са защитени.

  По същия начин има силен растеж в приложенията за психично здраве и глобалните разходи за мобилни приложения за психично здраве се очаква да достигнат близо 500 милиона щатски долара през 2022. Този годишен растеж се подхранва от факта, че близо 800 милиона души по света или 11% от глобалното население, живеят с психично заболяване. Освен това пандемията изостри проблемите с психичното здраве и драматично нарастване на разпространението на проблеми като депресия, тревожност и симптоми на посттравматичен стрес.

  „Технологичният напредък определя бъдещето на здравеопазването: от това как се диагностицират пациентите до това как се лекуват. Технологии като изкуствен интелект и 3D печат в здравеопазването вече са факт, а не научна фантастика. Според някои статистически данни почти 80% от доставчиците на здравни грижи очакват да увеличат инвестициите си в здравните ИТ услуги и приложения през следващото десетилетие.“, споделя Силвия Пенева, управляващ съдружник в Делойт България. „Поради епидемията от COVID-19 медицинският персонал трябва да спазва изцяло новите разпоредби и да развива креативни подходи, според тенденциите в здравната индустрия за 2022 и след това. Ето защо практикуващите лекари в световен мащаб все повече използват най-съвременните технологии и разнообразни приложения за проследяване, диагностика и лечение на своите пациенти“, допълва още тя.

  Незаменимите токени (NFT), уникални цифрови идентификатори, които използват блокчейн за записване на собствеността върху медиите, сега позволяват на спортните фенове да придобиват, а не само да гледат, лицензирани цифрови медии на любимите си спортни моменти. Deloitte Global прогнозира, че NFT за спортни медии ще генерират повече от 2 милиарда долара в трансакции през 2022, което е около два пъти повече от цифрата за 2021. До края на 2022 се очаква, че 4–5 милиона спортни фенове в световен мащаб ще са закупили или ще получат NFT спортна колекционерска стойност. Интересът към спортните NFT вероятно ще бъде подтикнат от дейността на по-широкия пазар на NFT, включително този за дигиталното изкуство, първите пет най-ценни продажби на които са генерирали повече от 100 милиона долара до август 2021.

  Екосистемата на игровата конзола ще отпразнува своя 50-ти рожден ден през 2022 в силно здраве с рекордни приходи, пълен набор от устройства от последно поколение и силна основа за по-нататъшен растеж. Deloitte Global прогнозира, че пазарът на конзоли ще генерира 81 милиарда долара през 2022 г., което е с 10 процента повече от 2021. Приходите на играч на конзола, от които до края на годината ще бъдат 900 милиона, се очаква да достигнат средно 92 долара на човек – значително повече от предвидените 23 долара на компютърен геймър и 50 долара на мобилен геймър. След 2022 се очаква продажбите на конзолен софтуер да продължат да нарастват, достигайки близо 70 милиарда долара до 2025. През този период вероятно покупките на дигитални игри, включително изтегляния, абонаменти и плащания в приложението ще нараснат като дял от продажби от 65% през 2022 на 84% през 2025.

  Тъй като водещите доставчици на стрийминг се разширяват в световен мащаб, докато националните медийни компании развиват собствени местни стрийминг услуги, засилената конкуренция създава богат избор на потребителите. Deloitte Global прогнозира, че през 2022 г. най-малко 150 милиона платени абонамента за услуги за поточно видео по заявка (SVOD) ще бъдат отменени в световен мащаб, като процентът на оттегляне ще достигне до 30% на някои пазари.

  Deloitte Global прогнозира, че през 2022 ще има много дискусии относно по-систематичното регулиране на изкуствения интелект – за момента има няколко предложения, въпреки че въвеждането им в действително прилагани разпоредби вероятно няма да се случи до 2023 или след това. Някои юрисдикции може дори да се опитат да забранят изцяло цели области на изкуствения интелект, като разпознаване на лица на обществени места, социално оценяване и др. “Ефективното регулиране на изкуствения интелект ще бъде предизвикателство. Фундаментален проблем е, че много от изчисленията на AI не са „обясними“: алгоритъмът взема решения, но ние не знаем защо е взел конкретно решение. Тази липса на прозрачност прави регулирането на изкуственият интелект експоненциално по-трудно от регулирането на по-обяснимата и подлежаща на одит технология.", коментира Силвия Пенева, управляващ съдружник в Делойт България.

  Водени от нарастващата спешност на защитата на данните, използвани в приложенията с изкуствен интелект, нововъзникващите технологии за подобряване на поверителността като хомоморфно криптиране (HE) и федеративно обучение (FL) също ще претърпят драматичен растеж. Вече използван от водещи технологични компании, комбинираният пазар за HE и FL ще нарасне с двуцифрени темпове през 2022 до повече от 250 милиона долара. До 2025 г. се очаква този пазар да достигне 500 милиона долара.

  Плаващите слънчеви панели влизат в микса на възобновяемата енергия, като позволяват на места, където няма достатъчно земя, да бъдат изградени големи слънчеви масиви - върху езера или резервоари. Deloitte Global прогнозира, че общият инсталиран капацитет на плаващи фотоволтаици (FPV) ще достигне 5,2 гигавата пик (GWp) в световен мащаб до края на 2022 г., което представлява 4–5 милиарда долара разходи, главно в Азия.

  Смартфоните — най-популярното устройство за потребителска електроника в света ще генерира 146 милиона тона въглероден диоксид или еквивалентни емисии през 2022 г. Въпреки че това е по-малко от половин процент от 34-те гигатона общи емисии на CO2 в световен мащаб през 2021 г., все още си струва да се опитаме да ги намалим. По-голямата част от тези емисии (83%) ще бъдат от производството, доставката и употребата на смартфоните в първата една година. Като се има предвид това, най-големият фактор, който може да намали емисиите, би бил удължаването на очаквания живот. За да бъде това жизнеспособно, актуализациите на софтуера и защитата трябва да са налични поне пет години. Устройствата трябва да продължат да бъдат проектирани така, че да бъдат по-устойчиви на падане и излагане на вода. Трябва също да има стимули за търгуване на телефони и да има пазар на ремонтирани устройства и устройства втора употреба.

  Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване – въпреки че най-големите играчи в технологичната индустрия намаляват разликата между половете и ще достигнат 33% общо представителство на жените в работната сила през 2022 г., жените в техническите роли продължават да изостават с 8%. Deloitte Global прогнозира, че поуките, извлечени от пандемията, включително моделът за работа от разстояние, могат драстично да увеличат разнообразния набор от таланти, което ще доведе до по-добри бизнес резултати.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 10 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 11 часа
  преди 14 часа
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 14 часа
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 15 часа
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители