събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8657 прочитания

    Най-вдъхновяващите думи, които чухме в работата си през 2021

    Професионалисти от водещи компании в България споделят посланията с най-голямо влияние върху кариерата и живота им
    22 декември 2021, 11:28 a+ a- a

    Колко голяма и трансформираща може да бъде силата на думите? В края на годината попитахме професионалисти от различни компании в България за най-стимулиращите, окуражаващи или вдъхновяващи думи, които са чули през 2021 от своите лидери или колеги. В отговорите се открояват думи на благодарност и признателност, думи, които усмихват и мотивират, които вдъхват увереност в предизвикателни моменти... Вижте и историите, свързани с тях.

    Елена Шикинова - Site Enablement Lead, HPE Sofia

    „Ако искате да работите за успешна компания, направете я такава!“ 

    Това са думите, които си вземам от предизвикателната 2021 и ще останат водещи за мен и през следващата година. Истината е, че се чух да ги казвам на колега и си дадох сметка колко силни и значими са и за самата мен.

    Независимо от позицията всеки служител има силата да бъде двигател и да носи промяна и успех. Достатъчно чакахме те да дойдат при нас, време е ние да създаваме възможности, да сме отговорни и да даваме пример с действията си. 

    Васил Георгиев, User Acquisition Team Lead, Gameloft Sofia

    „Имаш ли 5 минути? Apple иска да покаже кадри от най-новата игра на Gameloft Sofia при представянето на iPhone 13”

    В Геймлофт често се среща матрична структура между отделите, което в моя случай означава, че имам двама преки ръководители, но и двама души, които се грижат за моето професионално развитие и мотивация. Най-вдъхновяващата реплика, която получих, беше: „Имаш ли 5 минути? Apple иска да покаже кадри от Heroes of the Dark (най-новата игра на Gameloft Sofia) при представянето на iPhone 13.” Така и стана :)

    Ивомир Стевасарев, Game Manager, Gameloft Sofia

    „Скоростта, с която се справяш с всички нови задачи, ме поставя в ситуация, в която не знам какво да правя с теб“

    Около месец след като поех нова за мен позиция - тази на Game Manager, колегата, който ме превеждаше през този процес (Емил Тонев), в една от честите ни срещи ми сподели, че го поставям в много „кофти“ ситуация. Каза, че начинът и скоростта, с която се справям с всички нови задачи, го поставя в ситуация, в която не знае какво да прави с мен. Очаквайки, предвид новата отговорна позиция, че този преход трябваше да продължи по-дълго време. Действията му, конструктивната обратна връзка и начинът, по-който е бил ментор за мен, бяха горивото да бъда мотивиран консистентно.

    Виктория Енчева – програмист, AtScale

    „Знам, че можеш да се справиш“

    За мен най-мотивиращо и вдъхновяващо е да видиш развитието в себе си и способностите си. Когато осъзнаеш, че се справяш като професионалист с нещо, което в началото на годината дори не си си и представял, че ще можеш да направиш, тогава осъзнаваш прогреса, който си постигнал. Ръководителят има много голяма роля в този процес с цялостното си отношение и възможностите за разивитие, които ти предоставя. Трудно ще бъде да избера само няколко думи, с които моят ръководител - Мартин Антонов, е успял да ме мотивира през тази година, защото това е един непрестанен процес, а и както се казва „делата са по-силни от думите“.

    За мен най-мотивиращи са подкрепата, конструктивната критика и моментите, в които ръководителят ти вижда, че можеш да се справиш с даден проблем, дори и когато сам не вярваш в това. Тогава той, като лидер, те изважда извън зоната ти на комфорт. Ако трябва да избера само едно изречение, то ще е: „Знам, че можеш да се справиш“. 

    Дарина Роланска – BI специалист, AtScale

    „Няма не мога - влизаш в боя и се хвърляш”

    Щастлива съм, че моят лидер е Петър Стайков. Той е страхотен пример за вдъхновяващ човек не само с думите си, но и със своите действия. Не знам как успява, но винаги казва точно това, от което имаш нужда и то по възможно най-правилния начин.

    В моментите, в които съм имала затруднения с някоя задача, винаги ме е предизвиквал сама да стигна до верния отговор. Задавайки ми напътстващи въпроси, той ми помага самостоятелно да стигна до решението на конкретния проблем. В моментите, в които съм знаела правилния отговор или решение, той ми е задавал провокативни въпроси, за да провери колко точно съм уверена в това, което казвам. По този начин ме предизвиква да бъда по-уверена в себе си и в уменията, които притежавам. 

    Едни от най-окуражаващите фрази, които съм чувала от него, са: „Няма да се отказваш”, а когато съм неуверена успява да ме мотивира с „Няма не мога - влизаш в боя и се хвърляш”.

    Александър Гюров – проджект мениджър, AtScale

    „Алекс, искам да ти благодаря за всичко, което правиш и да ти кажа, че ти се справяш страхотно!“

    Има една история, която никога няма да забравя и която е оставила траен отпечатък в съзнанието ми. Тя е от един не толкова познат по българските ширини празник - Денят на благодарността (Thanksgiving). В навечерието му, без дори да подозирам, по телефона ми се обади моят пряк ръководител - Стилиян Еленков, изричайки следните думи: „Алекс, искам да ти благодаря за всичко, което правиш и да ти кажа, че ти се справяш страхотно! Признателен съм както на теб, така и на другите колеги от екипа за всеотдайната работа и усилията, които полагате, за да можем да се развиваме не само като колектив, но и като компания“. Тези думи, придружени и от проактивното организиране на трейнинги, споделяне на интересни статии, посещаване на онлайн семинари и споделяне на информация от Стилиян показват, че не са просто приказки, а много повече - показват мотивация, вдъхновение, желание и хъс за развитие!

    Таня Желева - разработчик софтуер, Grafixoft

    „Ако имаш желанието да се докажеш, ако си достатъчно мотивиран, не само ще се справиш с работата си, но ще успееш да дръпнеш и целия екип напред“

    Заедно с още един колега бяхме сравнително нови в екипа и тъкмо навлизахме в проекта. Когато си нов, има толкова много неща, които те притесняват и които може да се объркат – аз се притеснявах най-вече дали ще се справя с работата и дали ще се впиша в екипа. 

    Това, че бяхме нови, помогна на екипа, от една страна, със свежите ни знания, а от друга, мотивира допълнително колегите, които ни помагаха. 

    Думите на прекия ми ръководител бяха: „Ако имаш желанието да се докажеш, ако си достатъчно мотивиран, не само ще се справиш с работата си, но ще успееш да дръпнеш и целия екип напред“. 

    Даниел Стоименов - разработчик софтуер, Grafixoft

    „Продължавай да бъдеш все така инициативен, отговорен и с такъв ентусиазъм да вършиш работата си!“ 

    Двигателят за 2021 г. за мен бяха думите на CEO-то на среща, на която да ми даде обратна връзка: „Продължавай да бъдеш все така инициативен, отговорен и с такъв ентусиазъм да вършиш работата си!“ 

    Признанието в работата не бива да се подценява. 

     

    Диян Гърбачев - разработчик софтуер, Grafixoft

    „Спри и анализирай ситуацията, времето прекарано в разсъждения винаги е по-малко“

    „Спри и анализирай ситуацията, времето прекарано в разсъждения винаги е по-малко. Не действай прибързано като се опитваш да решиш проблема на момента, ако причината все още е там, то друг проблем ще го последва. Отделяй повече време на разсъжденията как нещо може да се направи по-добре, а не се опитвай да запълваш пролуките на лошата идея.“

    Това не са думи на само един човек, а съвкупност от съвети и идеи на колеги, приятели и ръководители, водещи към едно и също заключение. Работата ни се състои от 30% писане, или да го наречем - реално действие, и 70% разсъждения. За да преведеш „искам“, „трябва“ и други желания на клиентите в реална услуга, много от детайлите, които им убягват, трябва да бъдат хванати и добре преценени от теб. 

    Лошата преценка ще създаде повече работа, по-малка бизнес стойност. Често се изисква работата да бъде свършена бързо и качествено и понякога бързината привидно взема превес, но в крайна сметка качеството е това което се оценява. Неведнъж съм се увличал след клиентите и съм давал приоритет на бързината. Съответно и неведнъж съм попадал и в неизгодни ситуации заради това. Тогава се сещам за думите казани по-горе и следвайки ги, не съм сбъркал.

    Йоана Иванова, Event Management Expert, Мусала Софт
     
     „Благодаря!“
     
    Пандемичните времена определено са предизвикателство и по отношение на моята работа като организатор на събития. 
     
    Всяко събитие е част от културата и духа на компанията. Откритата комуникация, обратната връзка, споделената идея, усмивка и ентусиазъм са част от всеки един от нас – част от Мусала Софт. Това, което пали искрата и развихря въображението ми са усмивките и ентусиазмът на колегите след някое мое събитие. Най-стимулиращите думи са тяхното „Благодаря!“, „Хайде, кога е следващото?“ или „Йоана, имам идея, чакай да ти разкажа.“ Те ми дават свободата и мотивацията да преобразя всяко едно събитие и да въвлека със себе си колегите в поредното приключение – от покоряване на върхове до зверско парти до ранни зори; да минем заедно по време на голям тиймбилдинг през улиците на Скопие, за да преодолеем всякакви не съвсем случайно изпречили се препятствия; да се отдадем на ритъма на танца и да научим заедно някоя нова салса стъпка; да приветстваме на „M Factor“ сцената известен фокусник, талантлива певица, неповторим музикант, невероятен спортист и още много други, добре прикрити от офисното амплоа мусаленски таланти от цял свят… Наричам ги „събития с душа“ – това са събитията, които остават спомен, срещат те с нов приятел, усмихват те. A главният виновник за сбъдването им е всеки един от нас :)

    Георги Бургазлиев - Android Tech Lead, Appolica

    „Не си сам“

    В моменти на трудност нашият CTO Деян Геновски винаги е бил насреща.

    Но това, което винаги ме е окуражавало, са били думите „Не си сам“. 

     

     

     

     

     Мартин Димитров - iOS Tech Lead, Appolica

    „Поздравления за доброто представяне“

    Един от най-хубавите моменти в Appolica беше, когато Мартин Марков и Ралица Иванова (CEO и CPO на Appolica) се свързаха с мен, за да ме поздравят за доброто ми представяне като iOS Technical Lead.

    Това за мен беше важно потвърждение, че работата ми се забелязва и оценява, което ми даде още по-голяма мотивация да работя върху развитието си в професионален и личен план.

    Жозе Салойо, управител на БНП Париба Лични Финанси в България 

    „Ако искаме да реализираме амбициите си за въглеродна неутралност до 2050, трябва всички ние да намерим решения, с които да променим изцяло начина си на мислене и на действие“

    През тази година чух думи, които ме вдъхновиха не само за преодоляване на предизвикателствата на 2021, но и за години напред и ми дадоха фокус за приоритети отвъд сегашната ситуация. Това стана по време на сертификацията ми за устойчиво развитие към Университета Кеймбридж. Думите, които ми дадоха нова перспектива, бяха, че ако искаме да реализираме амбициите си за въглеродна неутралност до 2050 година, трябва всички ние да намерим решения, с които да променим изцяло начина си на мислене и на действие. И това може да се осъществи през обучение, комуникация, залагане на ясни цели и развитие на иновации.

    Велислава Задурян, старши мениджър „Обучение и развитие“ за УниКредит в Централна и Източна Европа

    „Как си?“

     След най-безпрецедентните две години в съвременната ни история, в които трайно в речника ни „се настани“ думата „дистанция“, за мен самата все по-голяма и трансформираща стана силата на думите и малките жестове, които ни помагат да останем близки въпреки физическата дистанция.
     
    Унесена в куп служебни задължения, кратки срокове и други грижи, преди няколко месеца имах и обичайната седмична среща на екипа ми. Много от нас работят отдалечено, затова и тези срещи са виртуални през последните години. Всеки сподели по какви проекти работи, разбрахме се за приоритетите в следващите дни и за няколко предизвикателни крайни срока, с които трябва да се справим като екип. Пресрочихме дори времето за среща, тъй като имахме много теми, които да коментираме. И когато приключихме и си отворих календара, за да видя колко минути имам до следващата ми среща, получих неочаквано позвъняване от колега от моя екип с краткия, но толкова окуражаващ в онзи момент въпрос „Как си?“. Беше усетила, че ми е натоварено и искаше просто да разбере как съм и да ми каже, че ако може да помогне с каквото и да е, е винаги на разположение. Това бяха едни от онези думи, които няма да забравя през 2021. Не защото не съм ги чувала преди, а защото ги чух в момент, в който имах нужда от тях и в който бяха изпълнени със съдържание: емпатия, екипност, грижа, човечност. Благодарна съм на 2021 за хората, които имам около себе си и за щедрия дар и силата на простичките неща, които всъщност имат най-голямо значение.
     
    Екатерина Кирилова, директор „Управление продажби“, УниКредит Булбанк
     
    „Популярно е схващането, че не е нужно да обичаме хората, с които работим. Но всъщност е точно обратното“
     
     Силно ме развълнуваха и впечатлиха думите на Теодора Петкова, CEO EE UniCredit Group по време на една среща дискусия в началото на тази година: „Популярно е схващането, че не е нужно да обичаме хората, с които работим. Но всъщност е точно обратното: само ако харесваме и обичаме колегите си, се получава тази успешна амалгама, която създава успешните екипи.” Твърдо вярвам, че в позитивна, открита и подкрепяща среда хората дават максимума от себе си.
     
    Виктор Спиров, директор „Управление клиентско преживяване и удовлетвореност“, УниКредит Булбанк
     
    „Постоянството в подобряването, малките крачки напред и упоритостта са тези, които ще ни донесат успех“
     
    В контекста на постоянно променящата се среда и нуждата да сме бързи, гъвкави и постоянно адаптиращи се към нуждите на клиентите ни, на лидерска среща с екипа на банката, главният оперативен директор отправи важно послание. Започна с това, че спортните автомобили често имат т.нар. турбо, което им помага да ускоряват по-бързо и да карат с по-висока скорост от останалите коли. Апелът към нас бе и ние да превключим в турбо режим – да бъдем мотивирани и да се активизираме в максимална степен, да ускорим процесите си на работа, за да можем да отговорим на нуждите на клиентите, които вярват в нас. Важен момент бе и посланието, че не е нужно да се стремим да правим огромни промени наведнъж – всъщност постоянството в подобряването, малките крачки напред и упоритостта са тези, които ще ни донесат успех.  
     
    Паулина Цолова, директор „Дигитален маркетинг – продукти за разработчици“, Progress

    „Като лидер ти си толкова добър, колкото бързо успяваш да взимаш решения. За най-важните се подготвяш задълбочено, а за останалите се доверяваш на екипа си“
     
    Най-силните думи, които буквално промениха начина ми на мислене, дойдоха от моя мениджър: „Като лидер ти си толкова добър, колкото бързо успяваш да взимаш решения. За най-важните се подготвяш задълбочено, а за останалите се доверяваш на екипа си или вътрешното си усещане. И трябва да си готова, че част от решенията ти ще са грешни и това е ок.“
     
    С 11 години опит в дигиталния маркетинг, където единствената истина е тази, която казват даните, и растейки в кариерата си, попаднах в ситуация, в която се чувствах прекалено натоварена. Установих, че това се дължи на факта, че продължавам да взимам всички решения все едно още съм на старата си позиция на старши мениджър. За всичко правех обстоен анализ на данните, което отнемаше много енергия и време, защото решенията бяха много и трябваше да се взимат светкавично. Допитах се до моя мениджър за това как тя взема решения, защото и тя идва от същата сфера и има богат опит. Оказа се, че в много от случаите тя се доверява на екипа си или на инстинктите си, които е натрупала с опита. Също така е готова да сбърка и знае, че това е нормална част от това да си лидер, защото бързината на вземане на решения е ключова за успеха в тази роля. 
     
    Покрай тази история се замислих, че като лидери сме склонни да вярваме, че, ако кажем на хората, че е ок да се греши, те няма да се стараят и да дават също толкова много в работата си. На практика обаче, това да си приет с всичките възможни последствия от твоята работа, ти дава усещане за свобода и те мотивира да искаш да даваш най-доброто от себе си. 
     
     Боряна Цанева, QA Team Lead, Dynamo Software
     
    „Ако беше лекар на първа линия, би спасила много животи“
     
    Най-вдъхновяващите думи, които чух през тази година, са на моя мениджър Атанас Георгиев - „Ако беше лекар на първа линия и полагаш същите усилия, показваш същия професионализъм и сърце в работата си, би спасила много животи.“
     
     
     
     
    Ана-Мария Тачева, Junior Data Analyst, Dynamo Software
     
    „Трудността ме вдъхнови да изисквам повече от себе си“
     
    „Един вдъхновяващ разговор с мениджъра на екипа ни Стоименка Тонова се запечата в съзнанието ми. Тя разказа за годините, когато е тренирала таекуондо на професионално ниво. Колко трудно е било да съчетава живота си със състезанията, където често противниците ѝ са били по-добре подготвени. Имало момент, когато трябвало да ходи на работа с посинено око, но не се отказала от спорта заради адреналина. Трудността я вдъхновявала да изисква повече от себе си. Тази история би била полезна за всеки професионалист в свят, където в непрекъснато променяща се обстановка се изправяме срещу силни противници като пандемията и скоростното развитие на новите технологии. Нашето желание за подем е опорна точка, която може да ни помогне да преодолеем всеки противник.“ 
     
    Антония Гласкова - UI/ UX Designer, Dynamo Software

    „Представи си, че се намираме в една лодка. За да плаваме в една посока, трябва да гребем заедно“
     
    Най-вдъхновяващите думи, които чух през 2021, са на моя мениджър Борил Караиванов - „Представи си, че се намираме в една лодка. За да плаваме в една посока, трябва да гребем заедно.“
     
     
      

    Григор Иванов - DevOps инженер, STACKIT AppCloud Team, Schwarz IT България

    „Не позволявай на мечтите си да си останат само мечти. Действай!“ 

    Всеки път, когато се заемам с ново предизвикателство, си повтарям думите, с които прекият ми мениджър Майкъл Линк често се обръща към мен: „Не позволявай на мечтите си да си останат само мечти. Действай!“. 

    Често пъти си повтарям тази „мантра“ и извън работния контекст. Благодаря ти, Михи!

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство