петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2452 прочитания

    Проучване: 1/3 от потребителските кредити на младите са за консолидация

    50-60 годишните търсят кредити за ремонт на дома, а 20 годишните – за употребявани автомобили
    15 ноември 2021, 11:52 a+ a- a

    Българите на 20-40 години най-често кандидатстват за кредити за обединяване на задължения. Според данните от новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ за периода май-октомври 2021, подготвен от БНП Париба Лични Финанси, една трета от заявленията, подадени от хората на тази възраст са за такива проекти.

    Според експертите на банката, 20-40 годишните кандидатстват за кредити за консолидация на средна стойност 9 330 лева. Интересна тенденция е, че хората използват тези кредити не само, за да обединят стари задължения, но и за да си осигурят средства за нови проекти. През последните 6 месеца беше отчетен ръст от 13.7% на средната сума на заявленията за кредити за консолидация – от 9 582 лв. в периода ноември 2020 г.-април 2021 г. до 10 890 лв. към момента.

    Като цяло средните суми на заявките за потребителски кредити, подадени към БНП Париба Лични Финанси в България, нарастват с 9.4%, което показва, че в периоди без локдаун хората са по-склонни да реализират големи проекти.

    Например, средната сума на заявленията за кредити за ремонт на дома нарасна с 6.7% до 9 026 лева, за покупка на употребяван автомобил – с 6.5% до 9 154 лв., а за пари в брой – с 15.3% до 5 718 лв. Това са някои от основните новини от новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“. Той се издава два пъти годишно – през пролетта и есента. Неговата цел е да представи информация за потребителското кредитиране в България, базирана на представителна извадка от заявленията за кредит, получени от БНП Париба Лични Финанси.

    Над 90% от хората използват инструмента обединяване на задължения не само да оптимизират и преструктурират стари кредити, но и за да финансират нови проекти. Това е една от причините клиентите на БНП Париба Лични Финанси да предпочитат по-висока месечна вноска за консолидация – средно 330 лв., в сравнение със средното за останалите потребителски кредити на банката, при които средната месечна вноска е в размер на 250 лв. Това показва, че хората, които използват кредити за обединяване на задължения имат добри доходи и възможности да финансират нови проекти, а кредитът за консолидация при тях не е „лекарство“ срещу висока задлъжнялост, а ключ към ново потребление, с което да повишат стандарта си на живот. Тази тенденция се потвърждава и от факта, че хората консолидират по-малко от два заема, което показва че търсят удобство при изплащането на задължения, а не облекчение на дългово бреме.

    Данните на БНП Париба Лични Финанси показват, че финансовата култура на хората расте, което се доказва от промяната при използването на кредити за консолидация. През 2015 г. техният дял беше 17.2% от всички заявления, подадени към БНП Париба Лични Финанси, а днес е 27.6%. Освен това расте и средната сума на тези кредити - през 2015 година хората кандидатстваха за средно за 5 325 лв., а последните данни са, че тя е почти двойно по-висока – 10 890 лв. Според данните на банката, заявленията за обединяване на задължения с най-висока средна стойност са подавани от хора на възраст 40-49 години – 12 834 лева.

    Пандемията промени навиците за кандидатстване на хората. Българите все по-често използват дистанционните канали на БНП Париба лични Финанси, което се доказва от факта, че в периода май-октомври 2021, 50.8% от заявленията бяха подадени онлайн, а други 21.4% - по телефона. Най-често интернет каналът за кандидатстване се използва от 20 годишните – 68% от техните заявления бяха подадени по този начин. Хората на възраст 50+ все още предпочитат контакта „лице в лице“ и 40% от тях кандидатстваха в офиси на банката. Хората използват интернет не само за кандидатстване за кредит, но и за следпродажбено обслужване. 

    Данните от обзора показват, че хората на възраст 50-60+ години най-често заявяват кредити за ремонт на дома. Около 40% от техните молби са за такива проекти на средна стойност 4 751 лева. Над тази средна сума за заявленията за ремонт на 40-49 годишните – 10 691 лв. Покупката на употребяван автомобил е най-честата цел на кредита за 20 годишните – около 1/3 от техните молби са за финансиране на кола на средна стойност 4 751 лв. Често това е първият потребителски кредит на хората от тази възрастова група, които тепърва започват да градят кредитна история. По отношение на кредитите за пари в брой, най-висока средна сума – 8 000 лв., заявяват хората на 50-59 години.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 17 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 17 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 18 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 1 ден
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава