петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2344 прочитания

    Как да стимулираме естественото любопитство на децата?

    Вижте какво съветват от екипа на международната верига школи по програмиране Logiscool
    29 септември 2021, 09:47 a+ a- a

    Никога в историята децата не са имали по-добри и разнообразни възможности да се учат, отколкото днес и същевременно никога те не са се сблъсквали с такива предизвикателства пред учебния процес. В дигиталния 21-ви век те са затрупани от информация, която обаче не винаги се превръща в полезни знания. Източниците са хиляди, а поводите за разконцентрация дори повече. Достъпът до знание отдавна не е проблем, но организацията и задържането на вниманието върху определена тема се превръщат в новите предизвикателства пред ученето днес.

    В тези условия се налага въпросът как да решим този проблем интелигентно и да улесним процеса на обучение сред подрастващите, а и не само. Според международни експерти по образование, един от най-мощните инструменти за това е като заложим на естественото любопитство, при това - още в най-ранна детска възраст. То подтиква малчуганите към откривателство и търсене на отговори за всичко неизвестно. В същото време до настъпване на юношеството децата с лекота усвояват нови знания като чужди езици, дигитални умения и др.

    Екипът на международната верига школи по програмиране Logiscool, която вече има пет школи в България, споделя мнението, че подготовката за различните предизвикателства на съвремието ни трябва да стартира още от ранно детство, когато естественото любопитство у децата е в своите върхови стойности.

    „Вече сме установили, че нашите 6-18 годишни школници могат да овладеят всички области на дигиталната грамотност във вдъхновяваща среда, с млади инструктори и забавна, богата на успехи учебна програма. Курсовете, ателиетата и лагер-школите, които провеждаме, имат за цел именно да превърнат любопитството в полезни знания, които ще дадат на децата предимство за цял живот” - споделя Ива Янкова, съосновател на Logiscool Bulgaria.

    Тя споделя няколко практични съвета за стимулиране на естественото любопитство у децата и превръщането му в трайна любов към ученето през целия живот, които са застъпени в методиката на школите.

    Не отлагайте отговора на детския въпрос

    В натовареното ежедневие често се случва детето да ни зададе въпрос точно когато сме прекалено заети, уморени или ангажирани с нещо друго. Добра практика е обаче, ако го знаем, да предоставим на детето отговора веднага, защото е много вероятно по-късно или утре то вече да не се интересува от темата.

    Експериментирайте заедно

    Ако самите ние не можем да задоволим любопитството на малчугана, добра идея е да намерим отговора на въпроса, който го интересува заедно. Това може да стане като отидем до библиотеката, потърсим в интернет или направим експеримент у дома. Така детето не само ще прекара качествено време с родителя си, а и ще се научи по примера му как да изследва само неизвестните за него явления и факти.

    Мислете на глас

    Друг съвет за стимулиране на детското любопитство е да си задаваме въпроси сами и да обмисляме отговорите им на глас. По този начин децата също ще започнат да си задават въпроси и да разсъждават.

    Задавайте отворени въпроси

    Когато комуникирате с детето, задавайте отворени въпроси (как, защо, какво и т.н.), които ще го подтикнат да мисли по-задълбочено по поставената тема. Винаги използвайте подходящи за възрастта думи, които то може да разбере.

    Оставете детето да играе

    Чрез играта децата изследват света и развиват голяма част от своите знания и умения. Ето защо е важно да оставяме детето да експериментира със своите играчки, което ще развие любопитството му много по-добре.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 14 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 15 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк