сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2525 прочитания

  Как да стимулираме естественото любопитство на децата?

  Вижте какво съветват от екипа на международната верига школи по програмиране Logiscool
  29 септември 2021, 09:47 a+ a- a

  Никога в историята децата не са имали по-добри и разнообразни възможности да се учат, отколкото днес и същевременно никога те не са се сблъсквали с такива предизвикателства пред учебния процес. В дигиталния 21-ви век те са затрупани от информация, която обаче не винаги се превръща в полезни знания. Източниците са хиляди, а поводите за разконцентрация дори повече. Достъпът до знание отдавна не е проблем, но организацията и задържането на вниманието върху определена тема се превръщат в новите предизвикателства пред ученето днес.

  В тези условия се налага въпросът как да решим този проблем интелигентно и да улесним процеса на обучение сред подрастващите, а и не само. Според международни експерти по образование, един от най-мощните инструменти за това е като заложим на естественото любопитство, при това - още в най-ранна детска възраст. То подтиква малчуганите към откривателство и търсене на отговори за всичко неизвестно. В същото време до настъпване на юношеството децата с лекота усвояват нови знания като чужди езици, дигитални умения и др.

  Екипът на международната верига школи по програмиране Logiscool, която вече има пет школи в България, споделя мнението, че подготовката за различните предизвикателства на съвремието ни трябва да стартира още от ранно детство, когато естественото любопитство у децата е в своите върхови стойности.

  „Вече сме установили, че нашите 6-18 годишни школници могат да овладеят всички области на дигиталната грамотност във вдъхновяваща среда, с млади инструктори и забавна, богата на успехи учебна програма. Курсовете, ателиетата и лагер-школите, които провеждаме, имат за цел именно да превърнат любопитството в полезни знания, които ще дадат на децата предимство за цял живот” - споделя Ива Янкова, съосновател на Logiscool Bulgaria.

  Тя споделя няколко практични съвета за стимулиране на естественото любопитство у децата и превръщането му в трайна любов към ученето през целия живот, които са застъпени в методиката на школите.

  Не отлагайте отговора на детския въпрос

  В натовареното ежедневие често се случва детето да ни зададе въпрос точно когато сме прекалено заети, уморени или ангажирани с нещо друго. Добра практика е обаче, ако го знаем, да предоставим на детето отговора веднага, защото е много вероятно по-късно или утре то вече да не се интересува от темата.

  Експериментирайте заедно

  Ако самите ние не можем да задоволим любопитството на малчугана, добра идея е да намерим отговора на въпроса, който го интересува заедно. Това може да стане като отидем до библиотеката, потърсим в интернет или направим експеримент у дома. Така детето не само ще прекара качествено време с родителя си, а и ще се научи по примера му как да изследва само неизвестните за него явления и факти.

  Мислете на глас

  Друг съвет за стимулиране на детското любопитство е да си задаваме въпроси сами и да обмисляме отговорите им на глас. По този начин децата също ще започнат да си задават въпроси и да разсъждават.

  Задавайте отворени въпроси

  Когато комуникирате с детето, задавайте отворени въпроси (как, защо, какво и т.н.), които ще го подтикнат да мисли по-задълбочено по поставената тема. Винаги използвайте подходящи за възрастта думи, които то може да разбере.

  Оставете детето да играе

  Чрез играта децата изследват света и развиват голяма част от своите знания и умения. Ето защо е важно да оставяме детето да експериментира със своите играчки, което ще развие любопитството му много по-добре.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 8 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 10 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 10 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 11 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество