петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2915 прочитания

  Европейската нощ на учените представя най-новите открития

  Според ново проучване европейците вярват, че науката и технологиите ще окажат положително въздействие върху начина ни на живот
  24 септември 2021, 11:42 a+ a- a

  На 24 и 25 септември 2021 ще се проведе тазгодишното издание на Европейска нощ на учените. Всяка година на форума биват представени най-новите научни открития и влиянието, което имат върху ежедневието ни и за икономическото и регионално развитие. Предвид епидемията от COVID-19, Европейската нощ на учените тази година ще се проведе в хибриден формат, включващ събития на живо и онлайн инициативи. Всички присъствени модули ще бъдат реализирани при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

  Официалното откриване на Европейска нощ на учените ще се състои на 24 септември 2021 от 18.30 часа в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“. Специален гост на събитието ще бъде еврокомисар Мария Габриел.

  Както всяка година, в програмата се включват представители на различни сфери на науката. През 2021 мотото на Европейската нощ на учените е „Науката и иновациите са ключ към желаното бъдеще“. Особено внимание се обръща по време на събитията на ролята на науката и иновациите за прехода към Зелена и Дигитална икономика в Европа.

  Участниците в Европейската нощ на учените на 24 – 25 септември ще могат да се включат в различни събития в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас, Хасково, Ямбол, Силистра, Видин, Разград и Тараклия (Молдова) и да участват в дискусионни клубове, кабинети по любопитство и др.

  Според ново проучване на Евробарометър 9 от всеки 10 граждани на ЕС смятат, че като цяло влиянието на науката и технологиите е положително. Гражданите очакват редица технологии, които понастоящем са в процес на разработване, да окажат положително въздействие върху нашия начин на живот през следващите 20 години, като това са по-специално слънчевата енергия (92%), ваксините и борбата с инфекциозните болести (86%) и изкуственият интелект (61%).

  Освен това резултатите показват висок интерес към науката и технологиите (82%) и желание сред гражданите да научат повече за тях на места като кметства, музеи и библиотеки (54%). Когато бъдат попитани в кои области научните изследвания и иновациите могат да доведат до промяна, респондентите най-често споменават здравеопазването, медицинските грижи и борбата с изменението на климата. Тези резултати са в съответствие с нарастващия интерес към нови медицински открития, който се е увеличил от 82% на 86% от 2010 насам.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 минути
  преди 1 час
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 3 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август
  преди 19 часа
  Урсула фон дер Лайен остава начело на ЕК още 5 години
  Европейският парламент я преизбра с мнозинство
  преди 19 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Лихвената пауза идва, след като през юни банката за първи път от 2019 намали лихвите
  преди 21 часа
  64% спад на чуждите инвестиции у нас
  Най-големите вложения в страната за януари-май 2024 са от Белгия, Австрия и Нидерландия, сочат нови данни на БНБ