петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9676 прочитания

    5 забележителности, родени по време на пандемията

    Препоръки за пътешествия пред Economy.bg споделя авторът на „101 отбивки: Презареждане” Иван Михалев
    08 септември 2021, 17:52 a+ a- a

    Къде е това? Едва ли има човек, който не си е задавал този въпрос, когато види снимка на непознато място в Instagram. Красиви пещери. Тайнствени водопади. Древни светилища. Екопътеки с гледки за „един милион долара”. 

    България наистина има удивителни природни забележителности. А най-хубавото е, че се появяват нови и нови. Дори и по време на пандемията, когато сме заставени да стоим по домовете си и да спазваме мерки за социална изолация, на бял свят продължават да се появяват интересни нови дестинации. 

    Най-любопитните от тях са включени в „101 отбивки: Презареждане” - новия пътеводител от легендарната поредица. Автор на книгата е журналистът и пътешественик Иван Михалев. Тя се появи на пазара в началото на август и веднага оглави класациите на двете най-големи вериги книжарници - „Хеликон” и Ciela. 

    Специално за Economy.bg Иван Михалев подбра 5 чисто нови забележителности, които задължително трябва да включите в списъка ви за пътешествия. 

    #1 

    Златен парк - Луковит

    На корицата на книгата е малък частен парк край Луковит, който е сякаш изваден от приказките. Кръстен е „Златният парк”, тъй като се намира край бреговете на река Златна Панега - в живописна местност, заобиколена от дървета и цветя.

    „Златния парк” край Луковит

    Част от парка е малко езерце с плуващи в него лебеди и диви патици. В единия край на езерцето плува малка симпатична къщичка, която придава романтичен завършек на гледката. По брега на езерцето пък са построени причудливи къщички, които също са „като от приказките” - с каменни стени и зелени покриви, по които никне трева. 

    „Златния парк” край Луковит

    В самото езеро растат бели и розови водни лилии, донесени от устието на река Ропотамо. По каменните пилони също се забелязват керамични цветя, които греят усмихнато и създават настроение. 

    #2

    Люлката на любовта

    Това е вероятно най-фотографираната люлка в България през последната година. Известна е като „Люлката на любовта”, защото много често на нея се правят романтични фотосесии. 

    Интересът към нея е толкова голям, че ако дойдете в почивен ден, може да ви се наложи да чакате на опашка, докато дойде вашият ред за снимки. 

    Тя се намира на един от хълмовете, обграждащи старата българска столица. До нея се стига по приятна екопътека. 

    Люлката на любовта над Велико Търново

    Гледките по пътеката, както и от самата люлка са наистина великолепни. В подножието на хълма се виждат като на длан историческите хълмове Царевец и Трапезица, както и река Янтра, която прави красиви меандри в тази част от своето корито. Комбинацията от движение, чист въздух, романтика и красиви гледки, които не се виждат всеки ден, прави това място наистина специално. 

    Люлката се появи през пролетта на 2020 г. по време на първия локдаун - малко след началото на пандемията от COVID-19. Тя е дело на местни ентусиасти, които се грижат за почистване и облагородяване на местността. 

    #3 

    Панорамна площадка „Върхът” 

    Спиращи дъха гледки в сърцето на Родопите - така най-кратко може да се опише панорамна площадка „Върхът” край с. Могилица. Тази съвсем нова забележителност (открита е също през 2020 г.) ще ви зареди с адреналин и незабравими емоции. 

    Панорамна площадка „Върхът” край родопското село Могилица

    Атракцията е построена в граничната зона, която преди е била недостъпна за посещения. Все още личат бетонните стълбове и телената ограда на някогашния кльон, охраняван от граничарите. Районът е известен със своята девствена природа и много интересни забележителности.  

    Панорамна площадка „Върхът” край родопското село Могилица

    Макар и не най-високата в България, тя предлага нещо, което другите подобни площадки нямат - последният участък от нея е покрит с бронирано стъкло за по-пълно изживяване. Така че, когато застанете най-отпред на площадката, ще можете да видите Родопите в краката си. Буквално. 

    #4

    Зоокът „Алис“

    Една чудесна дестинация за семейства с деца в близост до София. Това е мини зоологическа градина, намираща се в двора на частен дом в пернишкото село Лесковец.

    Зоокът „Алис” в пернишкото село Лесковец

    Първоначално собствениците са я направили за себе си, тъй като били любители на животните. Впоследствие решили да превърнат хобито си в атракция и за външни посетители. Така се появил частният зоокът „Алис”, кръстен на внучката на създателите. Отворен е за посещения срещу такса от 6 лв. на възрастен и 3 лв. за деца. 

    Зоокът „Алис” в пернишкото село Лесковец

    Различното е, че тук хората могат да се движат сред животните свободно, за разлика от истинските зоологически градини. Може да ги пипате, галите, храните. Голямата атракция са няколко лами алпака, които са изключително дружелюбни. Те общуват свободно с хората и приемат храна от тях. Много са фотогенични и позират за снимки и селфита, без да се притесняват. 

    Зоокът „Алис” в пернишкото село Лесковец

    #5 

    Rila Fun Park

    За финал - едно предложение за любителите на адреналина. Rila Fun Park е планински атракцион на България, който предлага спускане по улей с двуместни колички, подобни на шейни.

    Намира се сред живописна природа в подножието на Рила планина – в близост до Белица. Спускането по трасето оставя незабравими спомени както за най-малките, така и за техните родители. 

    Rila Fun Park край Белица

    Маршрутът има доста завои, спускания и изкачвания, а в самия край има и една голяма серпентина, която е на три нива. Но не бързайте да се плашите - количките имат регулирана скорост, която не може да надхвърля 40 км/час. 

    Освен това всеки сам може да регулира скоростта на спускане в различните участъци с помощта на две ръчки, които служат като спирачки. Или ускорители - това зависи от вас. 

    Точни упътвания и още информация за тези места, както и за още 96 интересни забележителности ще откриете в пътеводителя „101 отбивки Презареждане”. Книгата е бестселър №1 на книжарници Ciela за месец август.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 30 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 35 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 1 час
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 1 час
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове