петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2452 прочитания

    Турция се превръща в основна дестинация за инвестиции в гражданство

    Пандемията преструктурира избора на инвестиции за пребиваване и гражданство на супербогатите
    23 юли 2021, 08:13 a+ a- a

    Турция се превърна в най-популярната дестинация за инвестиции във визи през 2020 г., както по брой на кандидатите, така и по стойност на инвестициите, надминавайки цифрите за исторически популярните инвестиционни програми за миграция, пише fDi Intelligence.

    Според проучване на Astons, водеща инвестиционна имиграционна фирма, броят на заявленията за турско пребиваване чрез инвестиции се е увеличил с 325% до 13 325 през 2020 г. спрямо предходната година.

    „Извънреден“ възход
    През същия период прогнозната обща стойност на инвестициите за пребиваване в страната се увеличава с 323% до почти 2,6 млрд. британски лири през 2020 г., изпреварвайки инвестиционни дестинации за гражданство като САЩ, доказателство, че ограниченията заради   Covid-19 и по-евтините програми са променили пейзажа за инвестиране във визи.

    Управляващият директор на Astons Артър Саркисян казва, че една от причините за „необикновеното годишно покачване“ е „простата достъпност“.

    „С минимално инвестиционно търсене на покупка на имот в размер на около 194 000 британски лири, Турция е едно от най-евтините места за пребиваване по инвестиционни програми, които се предлагат в момента“, казва той.

    Цифрите, събрани от Astons, показват, че прогнозните минимални инвестиции за гражданство или пребиваване могат да варират от 15 180 британски лири в Тайланд до 705 150 британски лири в САЩ.

    Саркисян каза пред fDi, че Astons е „изненадан“, че Турция оглавява списъка с инвестиционни програми за пребиваване както по обем, така и по приток на капитали, добавяйки, че кандидатите са от редица държави, включително САЩ, Великобритания и по-близки страни като ОАЕ, Сирия и Ирак.

    Той добавя, че страната предоставя „чудесна база за чуждестранни инвеститори“, които искат достъп както до евразийския пазар, така и потенциално в близко бъдеще до Шенгенското пространство.

    Междувременно някои от исторически популярните места за пребиваване чрез инвестиции отчитат спад в заявките и общите инвестиции през 2020 г. Общите инвестиции за пребиваване в САЩ и Австралия, двете страни с най-скъпите програми за пребиваване, са спаднали съответно с 30,3% и 39,8%, според Astons. Очакваната обща инвестиция на САЩ възлиза на приблизително 2,6 млрд. паунда през 2019 г. Сега, след като е паднала до 1,8 млрд. паунда, тя е изместена от Турция.

    Влиянието на Covid-19
    Други популярни дестинации за инвестиции за пребиваване, като Гърция и Испания, отчитат забележителен спад в заявленията и общите инвестиции от началото на пандемията.

    Общите инвестиции за пребиваване в Гърция намаляват от 768,5 млн. паунда през 2019 г. до 89,6 млн. паунда през 2020 г., спад от 88%, докато спадът на Испания от 622,9 млн. паунда през 2019 г. до 375,9 млн. паунда през 2020 г. представлява 39,7%.

    В случая с Гърция това е „изцяло заради проблеми, породени от пандемията“, казва Саркисян, тъй като гръцката програма „Златна виза“ изисква кандидатите да влязат в страната в рамките на 12 месеца от тяхното кандидатстване, което беше невъзможно заради разпоредбите за Covid-19.

    Въпреки това, когато светът излезе от пандемията, той очаква по-голям брой кандидати както за пребиваване, така и за гражданство чрез инвестиции през следващите години, тъй като страните се възползват от дистанционната работна тенденция.

    „Според мен почти всяка държава ще [стартира] отдалечени работни визи или пребивавания въз основа на данъци или разполагаем доход или инвестиции в имоти“, казва той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 8 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 24 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство