понеделник, 26 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1594 прочитания

  Защо хора с болести на обмяната трябва да се вкасинират?

  Здравното министерство публикува подробна информация по въпроса
  21 юли 2021, 08:49 a+ a- a

  Министерството на здравеопазването (МЗ) публикува информация за ваксинирането при хора с болести на обмяната - хронични заболявания, най-разпространените от които са захарен диабет, метаболитен синдром, затлъстяване.

  Натрупаният опит и направените проучвания от началото на пандемията от Covid-19 сочат, че хората, страдащи от болести на обмяната, са с повишен риск от тежко протичане, усложнения, хоспитализация, прием в интензивно отделение и дори смъртност вследствие на заразяване с коронавирусната инфекция. Единственият начин да се избегнат негативните последици на коронавируса при тези пациенти, както и при всички останали хора, е те да бъдат ваксинирани. 

  Ето защо те са една от приоритетните групи за имунизация срещу Covid-19, като до момента не са известни противопоказания за приложението на някоя от четирите одобрени в ЕС ваксини. В тази връзка Експертният съвет по „Ендокринология и болести на обмяната“ към министъра на здравеопазването препоръчва ваксинирането на пациенти със стабилни ендокринни заболявания като тиреоидит на Хашимото, Базедова болест, Адисонова болест, хипофизарни аденоми, захарен диабет тип 1 и тип 2, затлъстяване и други.

  Важно е да се знае, че научните общности по ендокринология в цял свят, както и експертите у нас, са единодушни по отношение на ползата от протективните ефекти на ваксините срещу Covid-19. Така например имунизацията е от решаващо значение за хората със захарен диабет, като ги предпазва от тежкото протичане и усложненията, свързани с коронавируса.

  Конкретно при ваксинирането срещу коронавирусната инфекция на пациенти, диагностицирани с различни болести на обмяната, е необходимо да се обърне внимание на следното:

   • при поставянето на ваксина срещу Covid-19 на пациенти с автоимунни тиреоидни заболявания трябва да се вземе предвид функционалното състояние на щитовидната жлеза, а не дотолкова конкретната болест. В частност, имунизацията при еутиреоидно състояние се извършва според препоръките за цялото население, а при хипертиреоидизъм/хипотиреоидизъм - след постигане на еутиреоидно състояние.

   • към момента няма данни за повишен риск от странични ефекти след ваксинация срещу Covid-19 при пациенти с надбъбречна недостатъчност или други хипоталамо-хипофизни и надбъбречни заболявания.

   • европейската референтна мрежа за редки болести посочва като приоритетни за имунизация пациентите с редки ендокринни болести като първичен алдостеронизъм и Синдром на Кушинг със съпътстващи артериална хипертония и захарен диабет, които повишават риска от усложнено протичане на инфекцията от Covid-19.

   • при болни с Адисонова болест или вторична надбъбречна недостатъчност и адекватно заместващо лечение с кортикостероиди, не е необходима промяна на дозата на кортикостероидите преди ваксинацията. При изява на странични ефекти след ваксиниране на пациенти с първична/вторична надбъбречна недостатъчност трябва да се спазват обичайните правила за повишаване на дозата на субституиращата стероидна терапия под контрол на ендокринолог.

   • високият риск от усложнения при инфекция с Covid-19 при пациенти, които приемат имуносупресивна терапия с кортикостероиди за системни заболявания, може да бъде намален превантивно само чрез имунизация срещу заболяването. Пациенти, при които е планирано лечение с кортикостероиди по неспешни индикации, биха могли да отложат приложението им с две седмици след ваксинацията (при липса на медицински риск) с оглед постигане на по-добър имунен отговор.

   • за да се осигури ефективно мускулно приложение на ваксините срещу Covid-19, е препоръчително имунизацията на пациенти с екстремно затлъстяване да се извършва с игли с по-голяма дължина (38 мм).

  Специалистите са категорични, че пациентите с ендокринни и обменни заболявания е добре да се имунизират срещу коронавирусната инфекция, защото при евентуално заразяване за ваксинираните рискът от тежко протичане на заболяването рязко намалява.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Близо 320 млн. евро са австрийските инвестиции у нас през 2020
  Двустранната търговия възлиза на 1.358 млрд. евро през миналата година
  преди 4 часа
  Франция прие закона за здравен пропуск за ресторанти и вътрешни пътувания
  Той също трака задължава здравните работници да се ваксинират
  преди 4 часа
  ЕК откри процедури срещу България за нарушение на авторското право
  Страната има срок от 2 месеца да отговори на опасенията на Брюксел
  преди 5 часа
  Maersk пуска интермодален влак от Бургас към Пловдив
  От Пловдив до София пък ще има eжeднeвнa вpъзĸa чрез камиони
  преди 5 часа
  Доверието на германския бизнес се срина
  Независимо от това се очаква силно възстановяване на най-голямата европейска икономика това лято
  преди 6 часа
  Близо 11 хил. ваксини са поставени в мобилните пунктове в София досега
  Близо 100 души от 2 фирми са се възползвали от инициативата на Столична община за поставяне на ваксини на място на желаещите служители от фирми