събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2512 прочитания

    Сунад Пичай предупреди за заплаха за свободния интернет

    Според главният изпълнителен директор на Google и Alphabet изкуственият интелект е едно от най-задълбочените открития на човечеството
    12 юли 2021, 15:13 a+ a- a

    Безплатният и отворен интернет е атакуван по света, предупреди главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай. Той казва, че много страни ограничават потока от информация и моделът често се приема за даденост. 

    В задълбочено интервю за BBC Пичай разглежда и противоречия около данъците, поверителността и данните и твърди, че изкуственият интелект е по-задълбочено откритие за човечеството от огъня, електричеството или интернет.

    Пичай е главен изпълнителен директор на една от най-сложните, последователни и богати институции в историята, отбелязва BBC. Като шеф както на Google и на компанията майка Alphabet, той е върховният лидер на компании или продукти, разнообразни като Waze, FitBit и DeepMind, пионерите на изкуствения интелект. Само в Google той контролира Gmail, Google Chrome, Google Maps, Google Earth, Google Docs, Google Photos, операционната система Android и много други продукти.

    Но най-познатото е Google Search, което дори се е превърнало в глагол – Google it*. През последните 23 години Google вероятно е оформил безплатния и отворен интернет, който имаме днес, повече от всяка друга компания.

    Според Пичай през следващия четвърт век две други разработки ще революционизират още повече света ни: изкуственият интелект и квантовите изчисления. 

    „Разглеждам го като най-дълбоката технология, която човечеството някога ще разработи и ще работи върху нея“, казва той пред Амол Ражан от BBC. „Знаете ли, ако мислите за огън, електричество или интернет, това е подобно. Но мисля, че дори по-задълбочено.“

    Изкуственият интелект е в основата си опит за възпроизвеждане на човешкия интелект в машини. Различните AI системи вече са по-добри в решаването на конкретни видове проблеми от хората. 

    Квантовите изчисления са съвсем различно явление. Обикновените изчисления се основават на материални състояния, които са двоични: 0 или 1. Нищо между тях. Тези позиции се наричат битове.

    Но на квантово или субатомно ниво материята се държи по различен начин: може да бъде 0 или 1 едновременно - или в спектъра между двете. Квантовите компютри са изградени върху квибити, които са фактори за вероятността материята да се намира в едно от различни състояния. Това е изумително нещо, но може да промени света.

    Пичай и други водещи технолози намират възможностите тук вълнуващи. „[Квантовите изчисления] няма да работят за всичко. Има неща, за които начинът, по който правим изчисленията днес, винаги би бил по-добър. Но има някои неща, за които квантовите изчисления ще отворят цял нов набор от решения.“

    *Google it – (от англ.) потърси го в Google

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство