четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4323 прочитания

    4-дневната седмица в Исландия – „огромен успех“

    В резултат 86% от работната сила на страната е преминала към по-малко часове за същото заплащане или ще получат правото на това
    06 юли 2021, 15:42 a+ a- a

    Тестванията на четиридневна седмица в Исландия са „поразителен успех“ и са довели до това, че много работници преминават на по-кратки часове, твърдят изследователи, пише BBC.

    Изпитанията, при които на работниците се плащаше една и съща сума за по-кратки часове, се проведоха между 2015 и 2019 г. Производителността остава същата или e подобрена на повечето работни места, казват изследователите.

    В момента се провеждат редица други изпитания по целия свят, включително в Испания и от Unilever в Нова Зеландия.

    В Исландия изпитанията, проведени от Общинския съвет на Рейкявик и националното правителство, в крайна сметка включват над 2500 работници, което възлиза на около 1% от работещото население на Исландия. Участват редица работни места, включително предучилищни училища, офиси, доставчици на социални услуги и болници.

    Много от тях са преминали от 40-часова седмица към 35 или 36-часова седмица, казаха изследователи от мозъчния тръст на Обединеното кралство Autonomy и Асоциацията за устойчива демокрация (Alda) в Исландия.

    Изпитанията накараха синдикатите да предоговарят работните модели и сега 86% от работната сила на Исландия или са преминали към по-кратки часове за същото заплащане, или ще получат правото на това, казват изследователите.

    Работниците съобщават, че се чувстват по-малко стресирани и в риск от изгаряне и казват, че тяхното здраве и баланс между професионалния и личния живот са се подобрили. Те също така съобщават, че имат повече време да прекарват със семействата си, да упражняват хобита и да изпълняват домакински задължения.

    Уил Строндж, директор на изследователската дейност в Autonomy, каза: „Това проучване показва, че най-големият в света опит за по-кратка работна седмица в публичния сектор по всички показатели е огромен успех. Това показва, че публичният сектор е узрял, за да бъде пионер в по-кратките работни седмици - и могат да се извлекат уроци за други правителства.“

    Гудмундур Харалдсон, изследовател от Alda, каза: „Исландското по-кратко пътуване през работната седмица ни казва, че не само е възможно да се работи по-малко в съвременността, но и че е възможна прогресивна промяна.“

    Испания провежда пилотен проект за четиридневна работна седмица за компании отчасти поради предизвикателствата на коронавируса.

    А гигантът за потребителски стоки Unilever дава възможност на персонала в Нова Зеландия да намали часовете си с 20%, без да навреди на заплащането им в процеса.

    През май доклад, поръчан от кампанията 4-дневна седмица от Platform London, предполага, че по-кратките часове могат да намалят въглеродния отпечатък на Обединеното кралство.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС