вторник, 04 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1782 прочитания

  За какво мечтаят децата?

  Проучване на Хиполенд разкрива най-интересните идеи за подаръци
  01 юни 2021, 09:30 a+ a- a

  На 1-ви юни да имам лопата за сняг, летящо килимче, собствен океан с акули, гарван от Южния парк, локомотив, паркиран в двора, багажник с дини...пет истински крави, които да паса и всеки ден да продавам млякото им. Мики Маус, Батман, Рапунцел и прасенцето Пепа да ми дойдат на гости.

  Това са само част от необичайните желания на децата за техния празник според неформално проучване на специализираната верига за детски стоки Хиполенд сред родители. По повод Международния ден на детето от веригата потърсиха отговор на два въпроса: Какви са най-нестандартните желания на децата за 1-ви юни? Как родителите ги изпълняват?

  За най-голяма част от децата нестандартният подарък за 1-ви юни е истински домашен любимец: коте, което да говори (слушалки за котешки уши и раница за котки), кон (който да спи на леглото, а детето – на пода, за да не смачка коня), гараж с еленчета, козичка за терасата, акула, на която се виждат всички органи, истинска панда, истински носорог, отровна жаба или жива жаба в кафез, вълк, лисица, слонче, жълто пате на балкона, две водни костенурки или ферма за мравки. Следва желанието точно на 1-ви юни детето да има братче или сестриче. Включително като артикул, за който се плаща: Моята дъщеря иска да й купя детенце, което да прегръща.

  Нестандартните желания на децата са свързани още с технологиите (робот, който да готви и чисти вместо мама), с науката (иска материали, с които да си направи машина за клониране), с храната (сокче и солетки), с историята (Динозавърът Рекс да дойде на гости, за да го погали), с героите от любимите детски филми (истинска ракета като тази на Маша и мечока и да лети с нея в космоса), с професиите (дъщеря ми мечтае да стане пощальонка и иска пощальонска чанта; много обича да играем на продавачи и купувачи, затова иска истински магазин).

   Всеки подарък е възможен в представите на децата. Вълшебна книжка, в която, като се посочи нещо, то да оживява, луна, която детето да изрисува с цветни боички и после пак да сложи на небето, зимна шейна за лятото, море в двора, което да опира във входната врата, гъсеница, на която като й се поднесат цветя, да стане красива пеперуда, розов заек със шарена рокля, който повтаря каквото му се каже, или истинска опашка на русалка. За децата е напълно в реда на нещата любимите герои от книжките и филмите да се отбият на празника. Или пък на 1-ви юни да се отскочи до Луната, за да се види „чужд живот“. Колкото по-внушителен е подаръкът, толкова по-добре: „Транваят“, полицейската кола, пожарната, багерът, тирът и къщичката на дървото трябва да са „истински“, а плюшеното мече да е колкото стаята. Пантофките на Пепеляшка да имат шарени светлинки и крила, за да може да летят.     

  Не липсват и практични желания, свързани например с лятната ваканция (тротинетка, велосипед, кънки, ролери, акумулаторен мотор), най-новите технологии (дрон с камера), любими детски марки играчки и др., но като цяло желанията за практичен подарък са по-малко от тези за вълшебен.    

  Изобретателност демонстрират и родителите. На въпроса „Изпълнихте ли желанието на децата си и как?“ и те предоставят оригинални отговори. Вуйчото на 4-годишно момченце, което е фен на Queen, се облича като Фреди Меркюри и му подарява прахосмукачка като от клипа I want to break free. Дете си пожелава за 1-ви юни магьоснически отвари и родителите ги забъркват. За четиригодишно момиченце, което иска телевизор, в който да влиза, „за да я дават“, родителите правят TV от кашон, ножица, тиксо и цветна хартия, а за 3-годишно, което иска къща, която да е толкова голяма, че да влиза в нея, обзавеждат старо бюро. На момченце, което мечтае за чука на Хълк, връчват дървен чук за пържоли. Баща имитира говор на динозавър, скрит зад играчката, защото детето бленува за говорещ динозавър. Майка убеждава сина си, който за празника иска да се бие с „истински“ нинджа, че „и баща му става за тази работа“. Друга пък се ваксинира, защото детето й иска на 1-ви юни да няма вече Ковид по света. Дори когато желанията са неизпълними, родителите намират начин. На момченце, което на 1-ви юни иска да лети, майката обещава вълшебно килимче (И като почна едно питане: Ама къде е? Кога?...)  

    Искам дядо Коледа да идва на 1-ви юни, за да може направо да си пожелая подаръците на него, споделя дете. Подобно желание имат и други деца. По-големите, които знаят, че белобрадият старец не съществува, направо изискват подаръци от цялата рода.  

  Допитването продължава на Фейсбук страницата на детската верига в периода 26-31 май 2021 г. Още през първите 15 часа след пускането на анкетата, участие взимат над 450 родители. До 10.00 ч. на 31 май участниците в нея са 784. Очаква се до 18.00 ч. днес този брой да достигне и надхвърли 1 000.  

  За допълнителна информация: Верислава Йорданова, 0888717023  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 13 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 16 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 17 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 18 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво