четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9306 прочитания

    Урок по оцеляване от „Мавританецът“: Търпението е лек, който няма заместител

    Човекът, чиято история вдъхнови наградения със „Златен глобус“ и номиниран за наградите БАФТА филм, пред Economy.bg
    29 април 2021, 17:31 a+ a- a

    „Когато осъзнаеш колко кратък е животът, се фокусираш върху това, което те прави наистина щастлив. А това са отношенията с другите хора“.

    "Щастието е въпрос на решение и независимо от обстоятелствата".

    „Думата за свободен и прошка на арабски е една и съща“.

    „Осъзнах, че силата ми е в това да знам, че способностите ми са ограничени“.

    Историята му вдъхнови два филма, които печелят най-престижните награди в света. CNN, Guardian, BBC, Times са само част от международните медии, които проследиха съдбата на Мохамеду Улд Слахи. През 2001 той е отведен от дома си в Мавритания и без обвинения прекарва 14 години в американската военна база в Куба. За изтезанията, на които е подложен, той разказва в книгата си „Дневникът от Гуантанамо“, която се превръща в бестселър. Именно по нейна адаптация сега е създаден и биографичният филм „Мавританецът“ на режисьора Кевин Макдоналд. В него участват звезди като Джоди Фостър, Бенедикт Къмбърбач, а в ролята на Слахи се превъплащава френският актьор от алжирски произход Таар Раим. За ролята си Джоди Фостър печели „Златен глобус“, а Раим остана само с номинация. Филмът има и 5 номинации за награди БАФТА.
    За награда БАФТА е номиниран и документалният филм на Guardian „My Brother's Keeper“. Той разказва историята на необичайното приятелство на Слахи с един от неговите американски пазачи – Стив Ууд, което продължава и до днес.

    Какво дава сила на човек да продължи, когато няма никаква надежда, как прощаваш и ставаш приятел с най-големия ти враг – тези и други въпроси коментирахме с Мохамеду Улд Слахи.

    Мохамеду, какво научихте за човешката природа след всичко преживяно от Вас досега?
    Научих, че хората, независимо от произхода им, са способни да бъдат както добри, така и много зли, или и двете.
    Когато бях по-млад, делях хората на „мои“ и „твои“. Но след всичко, което преживях, разбрах, че няма такова понятие като „мои“ и „твои“. Всички сме едно. Хората, които ме подкрепиха и защитиха, бяха християни, евреи, нерелигиозни, всякакви.

    А какво научихте за себе си?
    Че светът може и без мен. Когато потънах в тъмнината на онова място, ми просветна, че светът ще продължи да съществува и без мен. Аз не съм нужен за функционирането му. Знам, че способностите ми са ограничени. И приемам това. Но в това именно е и моята сила. Че знам, че мога, само толкова. Това беше много освобождаващо прозрение.
    То ме накара и да започна да обръщам повече внимание на моите нужди, отколкото да се опитвам да променям възприятието на другите за мен. Твърде много се притеснявах какво другите мислят за мен преди.

    Известният психиатър и автор Виктор Франкъл пише в книгата си „Човекът в търсене на смисъл”, че: „Онзи, който има своето "защо" да живее, може да понесе почти всяко "как”. В този смисъл какво беше Вашето „защо”? Какво Ви даде сили да не се предадете?
    Да имаш своето „защо“ е много важно, съгласен съм. Аз бих допълнил също, че тези, които имат голямо и прощаващо сърце, могат да понесат почти всяко „как“.
    Прошката определено ми помогна да не се предам. Защото омразата би отровила и отслабила тялото и душата ми.

    Слахи с приятеля си Стив Ууд - негов бивш пазач

    За мен най-впечатляващият и най-вдъхновяващият аспект от Вашата история е, че след всички ужасни неща, които Ви се случват, Вие не изглеждате гневен. Дори успявате да се сприятелите с един от Вашите пазачи и да поддържате това приятелство и до днес. В този смисъл кое според Вас е по-лесно – да обичаш или да мразиш? Колко дълъг е пътят между любовта и омразата и обратно?
    Омразата може да бъде много саморазрушителна. Но и любовта може да бъде доста болезнена. Когато обичаме, ние ставаме уязвими и незащитени. Въпреки това всеки ден бих избирал любовта. В крайна сметка не смятам, че ние или само обичаме, или само мразим. Микс е и от двете.

    Как намерихте сила да се отворите и да се сприятелите с Вашия охранител?
    Беше взаимно усилие. Бавно и постепенно се доверихме един на друг, дотолкова че да започнем да споделяме за живота си.

    Слахи със сина си

    Наистина ли хубавите неща се случват на тези, които умеят да чакат?
    Не винаги. Но когато не ти остава нищо друго, освен да чакаш, това може да те научи на търпение. А търпението е лек, който няма заместител.

    Кои са най-важните житейски уроци, които сте научили досега?
    Бъди добър с хората! Това е единственото, което ще е от значение, когато си отидеш от този свят.

    Втората книга на Слахи

    Каква е ролята на писането във Вашия живот?
    Книгите ми говорят вместо мен, когато аз нямам тази възможност. Така че писането е моят личен говорител. И приятелят, на когото мога да споделя и да се доверя.

    Работите по трета книга, чиято цел е да докаже, че можем да намерим щастието при всякакви обстоятелства. Защо искате да разкажете точно тази история? Защо тя е важна за Вас?
    Всъщност идеята за „преносимо" (portable) щастие ми хрумна в затвора. Там именно започнах да нахвърлям идеи по книгата. Първата чернова ми беше конфискувана и никога не ми беше върната обратно. Още тогава си казах, че ще я пренапиша.
    Основната идея е, че щастието е въпрос на решение и независимо от обстоятелствата. Иска ми се хората да са щастливи, защото щастието е заразно.

    Интервю: Детелина Калфова

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 3 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 4 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 5 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк