петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2537 прочитания

    Как живеят щъркелите?

    ЧЕЗ монтира 533 платформи за щъркелови гнезда, камера в с. Драгушиново предава живота на щъркелова двойка на живо
    12 април 2021, 09:03 a+ a- a

    ЧЕЗ Разпределение монтира общо 533 платформи за щъркелови гнезда в Западна България, за да осигури безопасно гнездене на птиците. Кампанията през този сезон приключи с идването на пролетта и завръщането на щъркелите в страната, когато е и времето, в което приключва разрешителният период за обезопасителни дейности. 

    Монтирането на платформи е една от дейностите по проекта „Живот за птиците“, в рамките на който е планирано обезопасяването на 900 щъркелови гнезда. Те се поставят на ключови места, които представляват потенциална заплаха за безопасността на птиците. Изпълнението на дейностите води до намаляване на инцидентите и минимизира заплахите за живота на щъркелите в резултат на досега с елементи от мрежата. Платформите спомагат за опазване на околната среда чрез предотвратяване на пожари и намаляват броя на прекъсванията на електрозахранването, предизвикани от контакта на птиците с мрежата. Всички дейности за защита на дивите птици се извършват съвместно с партньорите на ЧЕЗ Разпределение по проекта – Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

    „Последната монтирана платформа за този сезон беше тази в с. Алтимир, общ. Бяла Слатина. Поради външна намеса гнездото на двойка щъркели, гнездили от години на едно дърво, е премахнато. Щъркелите кръжаха около разпределителната мрежа, опитвайки да си направят ново. Монтирахме платформа и те веднага я припознаха като своя и започнаха да доизграждат дома си. Зарадвахме не само тях, но и хората, които живеят в района“, каза Крум Гледжарски, ръководител „Управление на качеството“ в ЧЕЗ Разпределение. 

    Като част от кампанията за защита на щъркелите, през 2019 година беше монтирана камера в едно от щъркеловите гнезда в село Драгушиново, община Самоков. С нейна помощ отблизо беше наблюдаван животът на щъркеловото семейство. Това е един от подходите за обстойно проучване на ежедневните навици на щъркелите. Проучването спомага за набелязване на конкретни мерки и стъпки, които биха били полезни за птиците, и на по-късен етап приложени от двете дружества. Можете да гледате на живо щъркеловата двойка от село Драгушиново тук.

    Проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България”, LIFE16 NAT/BG/000612 или „Живот за птиците“ е с бюджет €2,65 млн. ЧЕЗ Разпределение инвестира в него над €800 хил., както и човешки ресурс и усилия за неговото изпълнение. Финансиране от €1,85 млн. е осигурено от Европейската комисия по програма Life на Европейския съюз. Дейностите по намаляване на конфликта диви птици-електропроводи ще продължат до края на 2022 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 10 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 11 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 18 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 18 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава