събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1803 прочитания

    Все още над 70% от служителите работят дистанционно, компаниите търсят механизми за връщане в офисите

    Бъдещето на бизнес сградите ще зависи от технологичните възможности и гъвкавостта, която могат да предложат
    09 март 2021, 13:09 a+ a- a

    Въпреки прогнозите на голяма част от компанииите през пролетта на 2021 г. да започнат поетапното връщане на служителите в офиса, все още над 70% от тях работят дистанционно, показва проучване на Cushman & Wakefield Forton.

    Според експертите на компанията пандемията даде силен тласък на промяна в начина на работа и реално създаде допълнителни предизвикателствва пред компаниите свързани с продуктивност, задържане на талант, сигурност на работното място, гъвкавост. Успешната адаптация на компаниите в новата среда зависи в голяма степен от физическите работни пространства и реално засяга и собствениците на бизнес сгради.

    „Собствениците на сгради и бизнесите търсят различни механизми, с които да върнат служителите на физическите им работни места. Редица изследвания доказаха, че продължителната работа от разстояние не само понижава ефективността и креативността на хората, но влияе негативно върху тяхното физическо състояние – служителите се чувстват по-изморени и изолирани, расте рискът от бърнаут. Ако ваксинацията е медицинския отговор на усложнената обстановка, но бизнес отговорът ще бъде приспособяването на работните среда към новите условия“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор на Cushman & Wakefield Forton.  

    В отговор на трайно изменящата се среда и настъпилите промени в нуждите на наемателите и техните служители, Cushman Wakefield Forton разработва нова платформа Forton Digital Services for Real Estate.

    „Посоката, в която дигитализаицята е наложителна, включва възможностите за интегриране на умен достъп до пакринга и офиса, известия, резервиране и управление на конферентни помещения, резервиране и поръчване на храна, информация за събития, комуникираме с колеги, енергиен мениджмънт и други услуги, като всяка една може да бъде достъпвана и управлявано интерактивно от телефона“, посочва Красимир Петров, мениджър „Управление на имоти и активи“ в Cushman & Wakefield Forton.  

    Сред партньорите на компанията в разработването на дигиталните решения са технологичните стартъпи BIODIT, Grid Metrics, Corefin и други. 

    „На офис пазара в София в момента има достатъчно първокласни площи с потенциал за внедряване на технологични решения. Сегашният момент, когато предлагането е повече от търсенето, е най-подходящ за въвеждане на подобни иновации, които ще повишат конкурентоспособността на отделните проекти. Заетите сгради ще могат да задържат дългосрочните си наематели, а тези, които не са запълнени, могат да използват тази възможност да привлекат нови ползватели. И в двата случая собствениците на сградите ще трябва да заложат на много повече на „soft” решения, които позволяват повече комбинативност и гъвкавост. Ще се търси добавената стойност на сградите в технологичните възможности“, пояснява Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

    Към края на 2020 г. на незаетите офис площи са 284 148 кв. м, като за последното тримесечие делът им нараства от 11.4% до 13.6%, сочат данните на Cushman & Wakefield Forton.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 23 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство