понеделник, 26 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  905 прочитания

  Как пандемията трансформира ритейл сектора у нас?

  Търговските паркове ще продължат ускорения си темп на развитие, в следващите 2 години в страната са планирани над 10 проекта, сочи анализ на Colliers
  19 февруари 2021, 09:50 a+ a- a

   

  Общият обем модерни търговски площи в търговски центрове в България се запазва, а именно 796,000 кв.м. Три нови търговски парка са открити през второто полугодие на 2020. Така общото предлагане достига 190,450 кв.м. т.е. ръст от 9% спрямо първите шест месеца и 19% спрямо края на 2019. Това отбелязва в свой анализ на пазара на търговски площи за второто полугодине на 2020 консултантската компания Colliers.

  Главните търговски улици в Пловдив и Варна регистрират стабилна заетост на годишна база, докато в София и в Бургас - нарастване на свободните площи.

  Някои от новите марки за българския пазар през разглеждания период са: еMAG (първи физически магазин), Tata Italia, Teilor и Sportisimo.

  Fast fashion е един от най-бързо развиващите се подсектори през годината - немската дискаунт верига KiК откри своите първи 7 магазина, а полската марка Pepco успя да удвои броя на магазините си.

  Модерните търговски площи в София запазват нивата си от първото полугодие на годината, а именно 390,660 кв.м. Здравната криза и затварянето на търговските центрове като част от противоепидемичните мерки, доведе до по-ниски нива на усвояване през 2020 – за втората половина са 6,260 кв.м., а за цялата година 15,320 кв.м.

  Свободните площи в моловете в края на 2020 регистрират нива от 7,4% спрямо 5,6% в края на 2019 г. Средните нива на заетост в търговските паркове в столицата са над 90%. Движението на наематели на главните търговски улици в София остава стабилно, както през втората половина, така и на годишна база е в рамките на 5%. За сметка на това свободните площи нарастват от 8% на 11% за една година. Промени се наблюдават и по бул. “Витоша“, където свободните площи от 1% в края на 2019 достигат 9% в края на 2020. За същият период движението на наематели по булеварда отбелязва ръст от 3% и достига нива от 8%. Наемните нива остават непроменени, след отчетения спад в края на първото полугодие, а именно 34 евро на кв.м. за търговски център и 50 евро на кв.м. на бул. “Витоша“.

  През 2021 в търговските центрове в страната ще се наблюдават промени и реорганизиране на микса от наематели, прогнозира Colliers. Наблюдава се тенденция помещенията, заети предимно от по-малки и основно местни търговци, да бъдат освобождавани и окрупнени за сметка на търговци, опериращи в по-големи търговски формати – такъв пример е IKEA в Mall of Sofia.

  Изтичането на временните отстъпки, договорени през март и април 2020 отвори вратата за нови преговори. Постигнатите нови условия в края на 2020 и в началото на 2021 ще определят наемните нива за годината. 

  Търговските паркове ще продължат ускорения си темп на развитие, в следващите 2 години в страната са планирани да излязат на пазара над 10 проекта, както в големи градове като София, Русе и Бургас, така и в по-малки – Кърджали, Перник, Враца, Севлиево, Пирдоп, Горна Оряховица и Видин.

  Пандемията даде старт на голяма трансформация в ритейл сектора, която ще продължи и през следващите години:

  - Прилагането на „multichannel“ и „omni-channel” вече няма да е опция, а наложителен модел за търговските оператори. Все повече онлайн и физическо пазаруване ще се възприемат като едно “преживяване” на клиента, а не като две отделни действия.

  - И през 2021 електронната търговия ще продължи да се развива с бързи темпове и до голяма степен ще компенсира по-ниските приходи от затворените физически магазин през 2020

  - Хибридните магазини от вида „click & collect“, “drive & collect”, „factory outlet“, „outlet“, и “shopping fulfilment center“ се очаква все повече да навлязат на нашия пазар. Примери са първия физически шоурум на eMAG и „click & collect“ проекта на Miniso в търговски център.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Близо 320 млн. евро са австрийските инвестиции у нас през 2020
  Двустранната търговия възлиза на 1.358 млрд. евро през миналата година
  преди 5 часа
  Франция прие закона за здравен пропуск за ресторанти и вътрешни пътувания
  Той също трака задължава здравните работници да се ваксинират
  преди 5 часа
  ЕК откри процедури срещу България за нарушение на авторското право
  Страната има срок от 2 месеца да отговори на опасенията на Брюксел
  преди 5 часа
  Maersk пуска интермодален влак от Бургас към Пловдив
  От Пловдив до София пък ще има eжeднeвнa вpъзĸa чрез камиони
  преди 5 часа
  Доверието на германския бизнес се срина
  Независимо от това се очаква силно възстановяване на най-голямата европейска икономика това лято
  преди 7 часа
  Близо 11 хил. ваксини са поставени в мобилните пунктове в София досега
  Близо 100 души от 2 фирми са се възползвали от инициативата на Столична община за поставяне на ваксини на място на желаещите служители от фирми