четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5489 прочитания

    Какво ни прави щастливи на работното ни място?

    Вижте какво установи проучване на HR експерта Милен Великов сред професионалисти от различни сектори в България
    10 февруари 2021, 16:27 a+ a- a

    Милен Великов е HR експерт и консултант с дългогодишен опит и многопрофилна специализация. Има завършена степен по Human Resource Management в Chartered Institute of Personnel and Development и е сертифициран кариерен консултант – Global Career Development Facilitator. Извървява своя професионален път, стартирайки от най-долното стъпало, като е работил поетапно на почти всяка позиция в HR отдел. Същинския си опит натрупва във фармацевтичната индустрия. Той е първият сертифициран HR специалист в България на база обновената система за сертифициране на Българската асоциация за управление на хора и има множество професионални награди

    Какво може да направи хората по-щастливи в професионален план през 2021? В търсене на отговор на този въпрос, Милен Великов, HR експерт и консултант, провежда онлайн анкета сред 443 професионалисти от различни сектори в България. Пред Economy.bg Милен коментира резултатите от проучването.

    На първо място се откроява „Да развивам своите способности и умения“ с 68,8%. Разликата е осезаема и не за пръв път това е класирано на първо място като фактор, който влияе на щастието ни. Вярвам, че все повече хора осъзнават, че това е повече в техните ръце, отколкото в главите на работодателите им. Все пак за процеса по нашето развитие сме отговорни единствено ние и именно ние – с приоритет. Той зависи изцяло от нас и целите, които сме си поставили. Ако нямаме такива, рискуваме да мислим, че се развиваме, а отдавна изчитането на една книга не е нещо повече от едно четене. Нейното осмисляне и прилагането на наученото е елементът на развитието. 

    „Да имам разнообразен и интересен живот“ е нещото, което е особено важно за 58,7%, за да усетят професионално щастие. Често това върви с различни пътувания, интеракция с други хора, различен тип споделени изживявания. За съжаление, през 2020 бяхме силно ограничени да имаме подобен социален живот по време на работа или извън нея. Надеждите на анкетираните са, че през 2021 такъв ще има и именно това ще ги направи осезаемо по-щастливи. Дано интересните неща да предстоят и те да са изцяло положителни за всички нас. 

    На трето място се нарежда „Да вдъхновявам околните“ с 57,1%. Дали защото искаме да се почувстваме по-значими, по-харесвани или приети, или защото мислим, че имаме какво повече да дадем на някой друг и да го покажем извън социалните мрежи? Факт е, че това според анкетираните е едно от нещата, които биха ги направили по-щастливи. Остава да им осигурим сцена, а трибуна ще намерят сами. Нека потърсим заедно смисъла от вдъхновението. Дано това вдъхновение надскочи виртуалното присъствие и доносе реална стойност за някой, който има нужда. 

     „Да имам гъвкаво работно време“ е важно за 50,8% от анкетираните, а „Да имам свободно време за интересите си“ – за 56%. Все пак второто невинаги върви с първото, но в случая се надграждат и са една успешна комбинация за по-щастливи работещи през 2021. Не звучи като утопия, нали? 

    Особено днес „Да работя от където поискам и когато поискам“ е ключов елемент за щастието за 47,2%. 

    „Да се издигам в кариерата“ посочват 43,8%. Никак не е непознат този стремеж, още повече, че той се обвързва с професионалното щастие. По-добра позиция, висока заплата, гръмка титла. Или – друга държава, работодател, възможност да предаваш знанията си. Да, това за различните хора е белег на просперитет, който би им донесъл повече субективно благополучие. Подобни амбиции вървят и с немалко усилия, компромиси и по-дълги работни дни. Ако плащаме цената  - да бъде.

    „Да осигуря добро бъдеще след мен“ е нещо, което и във време на пандемия е осъзнат мотив, който би накарал немалко хора да се чувстват щастливи.  С 37% този фактор се нарежда на 9-о място в йерархията на предварително подадените възможности за свободен избор на отговори. Това бъдеще може да е материално, финансово или нещо друго, което да помогне на някого, заради когото би го направил. 

    36,6% ще станат по-щастливи, ако почувстват, че могат „Да бъдат конкурентоспособни тук и в чужбина“. И вероятно това ще им донесе личното удовлетворение, че са успели. Да се преборят, да ги забележат, да се реализират – тук или там. Като не разчитат на късмет, а на собствените си умения, вътрешна мотивация и способности. Нека такива хора бъдат пример за останалите, че нещо може да се случи не заради връзки, случайности или нещо друго, а следствие на осъзнат избор и екстра усилия. Немалко дисциплина и цели – ясни, постижими и с краен срок. 

    „Да работя за себе си“ са предпочели като един от възможните аспекти на щастие 22,6% от участниците в анкетата. Да, това дава свобода, автономност и гъвкавост, но крие и своите рискове. Все пак, зависи и от професия, склонност за такива и предприемаческа нагласа. Да работиш за себе си не е лесно, но има хора, които го предпочитат и се стремят открито към него. 

    „Да съм част от компания, която е отговорна за опазването на околната среда“ е важен аспект от професионалното щастие за 21,7%. Срещал съм хора, за които една работеща на практика зелена политика в дадена компания, би предопределила избора им да работят в нея. Ключовото тук е „отговорна за опазването“ на практика и на действия, не на хартиена политика. Все по-често различни хора се опитват да минимизират своите отпадъци и като осъзнат избор да променят нагласата за околната среда, че тя ни е даденост. 

    За 18.3%, „Да работят в голяма мултинационална компания“ би им донесла някаква положителна емоция, към която биха се стремили, но не и на всяка цена. Дали отмина времето на това всички да искат да припознаят логото на чуждата компания като нещо, което ги прави значими, по-квалифицирани и добре поставени на пазара на труда? 

    С важност за 14% „Да работя на място, което е ОК да си различен“ се нарежда на 13-о място по значимост. Нито през 2018 това бе на първите места сред извадка от близо 2600 анкетирани, нито сега би направило хората кой знае колко по-щастливи на работа. Според мен една от най-големите заблуди на национално ниво е, че сме толерантни като народ. Често това се бърка с пословичната ни гостоприемност, а е различно. Всъщност, кое е еднакво, за да ни плаши различността? 

    Ако парите носеха щастие, то за 11,1% от извадката „Да бъда милионер“ също е сред приоритетите и очакванията за такова през тази година. Дали са пари от честен бизнес, наследство или от тото – нямаше за цел да го валидираме. Познавам нещастни милионери, а вие?

    На 15-о място се нарежда отговорът „Да имам служебна кола“ – 8,4%. Това също няма да направи анкетираните щастливи през 2021, защото всички имаме коли. Почти. Понякога наличието на две невинаги е улеснение, често е разход. 

    „Да бъда известен“ (4,5%) се подрежда на последно място в йерархията на 16 опции за свободен избор на седемте най-близки за всеки отговора. Известността носи своите отговорности, невинаги е нещо хубаво, а и с какво ли може човек да бъде кой знае колко известен в своята работа? Въпреки това тя може да е проводник за щастие. Броенето на лайкове в социалните мрежи го доказва. 

    Щастието, както всичко останало, не е гарантирано за никого. Никой не се родил такъв и никога не е бил изцяло такъв. Най-важното е да дефинираме много ясно какво ще ни направи щастливи и да си припомним кога за последно бяхме такива. Какво изпитахме? Опишете го, затворете очи, представете си го. Изпитате ли отново онази тръпка на щастливия човек, припомнените емоции към това са вашият стремеж.

    Професионалното щастие се изгражда и носи стойност. Разберете къде искате да отидете, път ще се намери!

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС