вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1780 прочитания

    Занаятчийско училище за деца отваря врати в Пловдив през 2021

    През месеците юли и август в обучението ще могат да се включат и граждани
    21 декември 2020, 09:18 a+ a- a

    Снимка: Община Пловдив

    Следващата година в Старинен Пловдив ще отвори врати Занаятчийско училище за деца. Проектът е на дирекция „Култура, археология и културно наследство” в партньорство с Регионална занаятчийска камара, съобщиха от община Пловдив.

    Мисията на училището е да популяризира българските традиции и в него ще се обучават деца от пловдивските училища. Заниманията ще се провеждат в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. „Стръмна“ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. „Д-р Ст. Чомаков” № 9), Галерия „Занаяти“ (ул. „Д-р Вълкович“ № 3).

    Децата ще имат възможността да усвояват тънкостите на занаятите под вещото ръководство на едни от най-изявените пловдивски майстори –занаятчии. Планирани са ежеседмични занимания в периода март – юни и септември – октомври. Ще бъдат сформирани групи от 4 до 6 деца, в зависимост от спецификата на работата и възможностите на пространствата в работилниците. Планираната продължителност на всяко занимание да е от 4 астрономически или 6 учебни часа, като те ще се провеждат в занаятчийските ателиета. Учебното съдържание на програмите ще бъде уникално, тъй като те ще се създадат специално за нуждите на проекта. По време на учебния курс няма оценки, но се предвижда всяка образователна програма да приключи  с изложба, представяща работата на децата в Галерия „Занаяти“ и връчване на Сертификати за преминатото обучение. Очакваната посещаемост е над 100 деца месечно.

    През месеците юли и август в обучението ще могат да се включат и граждани – студенти, български и чуждестранни туристи, жители на града, които искат сами да изработят уникално изделие.

    „Проектът бе подготвен от експерти от отдел „Култура, археология и културно наследство“ само за 2 дни, а стойността му е 100 000 лв. Идеята за кандидатстване се  роди, след като Министерски съвет на свое заседание реши четири етнографски музея на открито у нас да бъдат подпомогнати с 305 000 лв. Ставаше дума за архитектурно – етнографския комплекс „Самоводската чаршия“ във Велико Търново, Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово, архитектурно – етнографския музей „Стария Добрич“ в  Добрич и Етнографски ареален комплекс в Златоград. След инициативата на Община Пловдив и Занаятчийската камара, към тези обекти с проект се присъедини и пловдивската „Улица на занаятите в Стария град“, разказа заместник-кметът Пламен Панов, който сърдечно благодари на експертите си за добрата, бърза и резултатна работа.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 14 минути
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 2 часа
    преди 18 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе
    преди 18 часа
    ITF Group отчита най-успешната си година до момента
    Първата финтех компания в ВЕАМ сегмента на БФБ очаква значителен ръст на бизнеса
    преди 19 часа
    BlackPeak Capital инвестира 13,3 млн. лв. в „Бианор Холдинг“
    Бианор привлече общо над 20 млн. лв. през Българска Фондова Борса