четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1788 прочитания

    Проучване: Българите са отделили между 100 и 250 лв за коледни подаръци

    Над 60% усещат по-слабо или никакво коледно настроение, сочи ново проучване
    17 декември 2020, 14:38 a+ a- a

    Коледа в най-тесен семеен кръг и Нова година вкъщи. Това предвиждат мнозитството от участниците в национално-представително проучване на агенция за онлайн маркетингови проучвания JTN, проведено в периода 7-10 декември. Проучването е проведено сред 600 мъже и жени на възраст 18-74 години.

    Повечето от потребителите споделят, че ще прекарат Коледа в най-тесен семеен кръг и смятат да посрещнат Нова година вкъщи, а 4% от запитаните ще отбележат празниците сами.

    По отношение на предстоящите празници, потребителите споделят, че са станали по-рационални и по-силно ценово чувствителни. Признават, че тази година ще купят по-евтини подаръци и ще приготвят по-скромна празнична почерпка за близките си, защото очакват финансовото им положение да се влоши допълнително в бъдеще.

    Над 60% усещат по-слабо или никакво коледно настроение, а 54% споделят, че новите ограничения са променили изцяло плановете им за прекарване на празниците.

    Сред най-предпочитаните типове магазини за коледната трапеза остават големите вериги хипермаркети/супермаркети, следвани от малките квартални магазини и пазарите. Най-често потребителите влизат във физически магазин за хранителни стоки от първа необходимост (91%).

    Стоки като техника (31%), дрехи и обувки (30%) и козметика (24%) анкетираните предпочитат да купуват от онлайн магазини, въпреки че повече от половината запитани са посочили, че мислят, онлайн търговците прилагат измамни или подвеждащи стратегии преди празниците.

    90% от запитаните ще използват заплатата си или спестяванията си, за да закупят коледни подаръци и само 2% ще изтеглят кредит за целта.

    Повечето от запитаните потребители са отделили бюджет между 100 и 250 лв за коледни подаръци и за не повече от четирима човека, а 4% няма да купуват никакви подаръци.

    Петте най-популярни категории подаръци са козметика (36%), детски играчки (34%), дрехи и обувки (32%), книги (32%) и техника (31%).

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 4 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 4 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 21 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 21 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 21 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място